Društvo

Skidanje hidžaba na aerodromima u Nišu i Kraljevu: Mešihat IZ u Srbiji o diskriminaciji, Aerodromi: Pravila ista za sve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

20:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mešihat islamske zajednice u Srbiji pozvao je svoje vernike da bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu zbog, kako navode, neprofesionalnog ponašanja prema muslimankama odevenim u skladu sa islamskim propisima. Tvrde da su te putnice diksriminisane prilikom kontrole na tim aerodromima i zahtevaju hitnu reakciju nadležnih. S druge strane, iz Aerodroma Srbije navode da su protokoli isti za sve putnike. 

Žalbe muslimanski zbog neprijatnosti na dva aerodroma pristižu već duže vreme, kažu u Mešihatu islamske zajednice u Srbiji. One tvrde da se iz kolona na aerodromskoj kontroli izdvajaju isključivo žene sa hidžabom.

"One se neretko odvajaju u posebne kabine i pretresaju na poseban način. Naveli smo i izdvojli svedočenja onih koje su došle i tražile reakciju Mešihata da se neretko traži skidanje marame kao i nekih drugih odevnih predmeta. Tražili smo, i ponavljamo da se zaustavi selektivna praksa primene propisa prema ženama muslimankama kako bi se kršenje verskih prava muslimanki zaustavilo", kaže za Euronews Rešad Ef. Plojović, potpredsednik Mešihata u Srbiji.

Iz "Aerodroma Srbije" kažu da ničija prava nisu ugrožena i da ti propisi važe za sve putnike. Podsećaju da na skener kontroli moraju da se skinu delovi odeće koji pokrivaju lice i glavu, ali i kaput, mantil ili sako.

"Za putnike koji u ovom slučaju ne žele da skinu hidžab obezbeđena je prostorija da se ti putnici u njoj pregledaju. Ni na koji način se dostojanstvo i integritet putnika ne ugrožava. Apsolutno smatramo da nema diskriminacije i da su naši službenici radili u skladu sa bezbednosnim protokolom koji su predviđeni međunarodnom i domaćom regulativom", kaže za Euronews Srbija Živojin Tasić, pomoćnik direktora "Aerodroma Srbije".

Međutim, u Mešihatu islamske zajednice u Srbiji tvrde da se te procedure ne primenjuju na drugim aerodromima. Stručnjaci pak, odgovaraju da su propisi svuda isti. Petar Vojinović, urednik portala Tango Six u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je ista procedura u svetu i da sa velikim stepenom sigurnosti može reći da to "nema nikakve veze sa verskom opredeljenošću".

"Na aerodromu Beograd postoje skeneri novije generacije uz pomoć kojih se i kroz odeću može skenirati. Ali opet, u svakom trenutku to je procena radnika da li neko treba da bude odvojen", kaže on.

Kako kažu na niškom aerodromu, uz postojeću modernu opremu planiraju nabavku skenera za pregled lica bez kontakta, ali to neće osloboditi putnike dodatne kontrole ako je ona neophodna.

U međuvremenu, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je Mešihat islamske zajednice u Srbiji da podnese pritužbu ukoliko smatraju da je bilo diskriminacije, dok iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije za Euronews kažu da im nije dostavljena nijedna pritužba koja se odnosi na pregled i obezbeđivanje putnika sa verskim obeležjima, kao i da prilikom redovnog inspekcijskog nadzora nisu utvrđena odstupanja. 

Komentari (0)

Srbija