Društvo

Srbija pomaže Turskoj i Siriji: Građani do sada preko računa Crvenog krsta uplatili 18,4 miliona dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2023

-

12:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Crveni krst Srbije je otvorio namenski račun za pomoć stanovništvu Turske i Sirije koje je pogodio razorni zemljotres. Do sada je na taj račun uplaćeno 18,4 miliona dinara i već su dva transfera novca otišla prema onima kojima je pomoć potrebna.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović kaže da je do sada bilo više od 3.500 uplata fizičkih i pravnih lica.

"Sredstva su namenska i biće u najkraćem roku preneta na posebne račune koji su otvoreni pri međunarodnoj federaciji Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Na taj način će svaka donacija završiti tamo gde treba", naveo je Miladinović za Euronews Srbija.

Navodi da je od prvog dana visok odziv građana za pomoć i da taj entuzijazam ne pada - prisutan je i dalje. Ističe da su radili presek sa jučerašnjim danom i da je prikupljeno 18,4 miliona dinara i da su do sada urađena dva transfera.

Napominje da je ovo sada akutna faza delovanja čiji je cilj spasavanje ljudskih života, a da je sve manje nade da će neko biti spasen.

"Sledeća faza je obnova, ali i dostupnost zdrave pijaće vode, medikamenata, pojavljuju se zarazne bolesti. Sanacija terena će biti naredna faza", zaključio je on.

Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije savetovao je građane da novac za pomoć uplaćuju preko poznatih organizacija.

Euronews

"Uplaćujte na račune koji su poznati i prepoznativljivi- Unicef, Crveni krste, Crveni polumesec", neveo je Vasić.

Inače. u Srbiji su se prikupljanju pomoći narodu ugroženih područja uključili država, lokalne samouprave, privrednici, nevladine organizacije, kao i pojedinci. Postavljeni su regionalni punktovi za pomoć u Beogradu, Nišu i Novom Pazaru.

Pomoć za Siriju ide teže, zbog sankcija UN pod kojim je ta zemlja više godina, pa, ipak sirijska ambasada u Beogradu organizovala je prikupljanje pomoći, a sve je više ljudi koji žele da pomognu toj zemlji.

UNICEF u Srbiji poziva građane i kompanije da upute hitnu finansijsku pomoć za ugrožene decu i porodice u Turskoj i Siriji. Takođe, postoje i brojne organizacije koje se bave humanitarnim radom.

Komentari (0)

Srbija