Društvo

Ispravljanje loše percepcije: Migranti su slični nama, raznolike pozadine, edukacije, različitih znanja

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2023

-

19:17

Ispravljanje loše percepcije: Migranti su slični nama, raznolike pozadine, edukacije, različitih znanja
IOM/ifc.org/Promo - Copyright IOM/ifc.org/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Subregionalna koordinatorka za Zapadni Balkan i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Laura Lungaroti, izjavila je danas da je jedan od glavnih ciljeva te organizacije, rad sa medijima na ispravljanju loše percepcije o migracijama.

Lungaroti je na otvaranja Globalne medijske akademije za migracije rekla da je cilj tog skupa da se ukaže na etičko novinarstvo i da učini da novinari budu potpuno spremni "da izveštavaju o migracijama u pravom svetlu".

Profesorka Fakulteta političkih nauka Aleksandra Krstić, istakla je da je seminar namenjen studentima fakulteta Političkih nauka, studentima novinarstva iz regiona, koji su takođe zainteresovani za izveštavanje o migracijama.

"Ovo je izuzetno važna prilika, za studente, koji će sada imati priliku da upoznaju profesionalne novinare, fotoreportere koji izveštavaju o migracijama, i da direktno sa njima u razgovoru na primerima vide kako to funkcioniše u praksi", zaključila je Krstić.

Profesorka FPN-a Natalija Perišić, rekla je da je poruka te radionice da su migranti slični nama, raznolike pozadine, edukacije, različitih znanja i često dok traže svoju budućnost padaju u ruke trgovcima ljudima i švercerima.

"Bitno je da to nisu samo ljudi bez znanja, edukacije koji mole za pomoć. Akademija za migracije i Ujedinjene nacije hoće da uključe migracije u ekonomski razvoj, da se ne smatraju samo žrtvama nego i ekonomskim činiocima, koji mogu da doprinesu ekonomiji zemalja", dodala je Perišić.

Učesnicima skupa se obratio i zamenik šefa za saradnju, prvi sekretar Ambasade Švajcarske u Srbiji Derek George koji je naglasio da Švajcarska učestvuje u ovome jer sarađuje sa Srbijom na njenom razvoju na svim poljima pa i migracijama.

Kako je rekao, oni su zaduženi za borbu protiv trgovine ljudima, zaštitu ljudskih prava migranata i integraciju migranata u društvo.

Studentkinja Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Aleksandra Bučić, istakla je da je ovaj događaj jako bitan za novinare.

"Imamo priliku svi da se okupimo u Beogradu, i razgovaramo o istoj temi, mislim da će nam ovo biti super podloga za naš budući rad", zaključila je Bučić.

Komentari (0)

Srbija