Društvo

Cene više, interesovanje ne jenjava: Domaći turisti u Tursku već za Uskrs, rekordan broj se očekuje na leto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2023

-

17:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sajam turizma svečano je otvoren juče u Beogradu, a interesovanje turista za predstojeću turističku sezonu je nikad veće, pa čak i kada je Turska, čiji su jugoistočni deo pogodila dva razorna zemljotresa ranije ovog meseca, u pitanju.

Naši turisti pak, ne odustraju od putovanja na destinacije širom Turske, što za Uskrs, što za Prvomajske praznike. Kupuju se uveliko i first minute letnji aranžmani, potvrdili su za Euronews Srbija iz više turističkih agencija, ali i sa štanda Turske.

Da intersovanje za Tursku ne jenjava za Euronews Srbija potvrdio je i Aleksandar Seničić iz Jute.On je naveo da je sada, kao i obično, atraktivan Istanbul i dodaje da su tursko letovalište Antalija, u kojem najčešće borave srpski turisti, ali i Istanbul, veoma udaljeni od epicentra potresa.

"Važno je da napomenemo da je razdaljina od Istanbula i mesta gde se desio veliki zemljotres veća nego od Beograda do Praga. Govorimo o velikoj zemlji gde se u hiljadama kilometrima meri razdaljina i u ovom trenutku nema nikakvog razloga da o tome razmišljamo. Nemamo nekih većih broja otkaza. Nema otkazivanja ni Istanbula koji je u predstojećem periodu atraktivan i zanimljiv", rekao je Seničić.

Euronews

Kako je dodao u Istanbulu život funckoniše potpuno normalno. 

"Naravno da se tamo priča o zemljotresu, ipak je to targedija koja je odnela preko 40.000 života. Međutim, ja verujem da naša pomoć ide u tom pravcu da ćemo, ukoliko budemo boravili u Turskoj, na taj način pomoći da se i zemlja obnovi i da se iz tog viška para, koji ostane, pomogne ljudima koji trpe posledice zemljotresa", rekao je Seničić.

Ambasador Turske u Srbiji Haimi Aksoj koji je posetio danas Sajam, izrazio je nadu da će predstojeća sezona biti dobra za njegovu zemlju uprkos nedavnim događajima.

"Prošle godine imali smo rekordan broj srpskih turista koji su posetili Tursku. Njihov broj porastao je na 360 hiljada. Ove godine ih očekujemo i više. Zbog užasnog zemljotresa potrebna nam je veća pomoć naših srpskih prijatelja. Region pogođen zemljotresom udaljen je 800 kilometara od Antalije, a 1.200 kilometara od Kušadasija, što je velika razdaljina", rekao je on i naveo da se nada da će ove godine biti barem 400 hiljada turista iz Srbije koji će posetiti Tursku.

Cene više nego prošle godine, Tunis se vraća na "velika vrata"

Direktor Jute očekuje da će predstojeća sezona biti jača od prethodnih, ali da će veliki hit biti Tunis koji se, kako kaže, vraća na "velika vrata". Razlog tome će možda biti i cene koje su ove godine više na uobičajenim destinacijama za srpske turiste.

"Mi volimo da putujemo. Grčka je naša destinacija, Turska je sa Crnom Gorom destinacija broj dva. Španija i Italija su destinacije koje se polako vraćaju. Ove godine ćemo imati veliki broj aranžmana jer su tu i Bugarska i Egipat. Čini mi se da se ove godine na velika vrata vraća Tunis koji ima jednu jako dobru politiku cena spram kvaliteta koji nude. Mislim da je ova destinacija na dobrom putu da postane hit sezone i to posle desetak godina", rekao je on.

Seničić navodi da je Sajam turizma "poslednja šansa" za kupovinu povoljnih aranžmana, jer su cene ove godine više nego prošle i to kada su sve destinacije u pitanju.

"Cene na svim destinacijama su veće i to je direktna posledica ukrajinske krize. I u Turskoj ste mogli da primetite da su cene među 10 i 15 odsto više nego što su bile prošle godine. Na to ima uticaj i avio prevoz koji je takođe poskupeo. Treba pratiti situciju jer su svakako aktuelni popusti daleko povoljniji. Oni koji znaju kada treba da putuju, sada treba da uplate aranžmane", naveo je.

Zbog toga se u Srbiji povećava trend first minute ponuda, pa su tako od decembra već krenule uplate. 

"Velika kriza je bila u turističkom sektoru zbog korone. Sada je bolje i taj trend se nastavlja. Sajam turizma nekako označava kraj tih velikih popusta. Tako će biti i ove godine. Ovo je pravo vreme za velike popuste - od 10 do 40 odsto u zavisnosti od situacije, termina i mesta na koje idete", kaže on.

Seničić savetuje i uplaćivanje osiguranja od otkazivanja putovanja upravo zbog toga što ovako rano nije moguće predvideti šta će biti do leta.

"Uvek savetujem građanima da uplate osiguranje od otkaza putovanja. Nažalost, ono nije obavezujuće i agencije ne mogu da ga stave u svoju cenu, ali putnici treba da misle o sigurnosti. Dodatno osiguranje od otkaza putovanja pruža mogućnost da se zaštitite u slučaju bolesti ili nekih nepredviđenih okolnosti", objašnjava.

Podstimo, juče je otvoren Međunarodni sajam turizma i Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca - Oprema, koji će trajati do 26. februara pod sloganom "Kad je odmor nije teško". Na Sajmu učestvuje oko 350 izlagača iz 33 države, među kojima je i osam novih država sa afričkog kontinenta.

 

Komentari (0)

Srbija