Društvo

Veliki broj Indijaca dolazi u Beograd: Srbija "odskočna daska" za dalje putovanje, Batut doneo Protokol o karantinu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

07/07/2021

-

18:24

Veliki broj Indijaca dolazi u Beograd: Srbija "odskočna daska" za dalje putovanje, Batut doneo Protokol o karantinu
Veliki broj Indijaca dolazi u Beograd: Srbija "odskočna daska" za dalje putovanje, Batut doneo Protokol o karantinu - Copyright AP/Rafiq Maqbool

veličina teksta

Aa Aa

Veliki broj Indijaca doputovao je poslednjih dana u Beograd. Oni se ovde zadržavaju oko dve nedelje i Srbija im je neka vrsta "odskočne daske" za dalje putovanje, jer je naša zemlja "na zelenoj korona listi". 

Informacija o masovnim dolascima Indijaca u Srbiju uzburkala je domaću javnost, pre svega zbog ekspanzije delta soja koronavirusa, "dvostrukog mutanta" koji se pojavio u Indiji i koji je tipičan po tome što se širi značajno brže od ostalih sojeva. Delta soj detektovan je nedavno i u Srbiji, a prisutan je i u brojnim evropskim zemljama, gde se smatra odgovornim za povećanje broja slučajeva obolelih i pokretanje novih talasa virusa. 

Nadležni, međutim, za Euronews Srbija tvrde da su preduzete sve mere predostožnosti, kao i da je Institut za javno zdravlje Srbije - Batut prošle nedelje uradio detaljan protokol o postupanju u slučaju ulaska organizovanih grupa putnika u međunarodnom saobraćaju.

Svi Indijci koji dolaze u Srbiju, u obavezi su da imaju negativan PCR test, a oni koji dolaze u organizovanim grupama idu u karantin. Ta mera, međutim, za sada nije nikome odgređena, rekla je za Euronews Srbija epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Biljana Begović Vuksanović i to zato što od prošle nedelje nije bilo organizovanih grupa Indijaca. 

Ali, krenimo redom. Zašto Indijci dolaze u Srbiju, koliko ovde ostaju, kuda se kreću i kako se prati njihov boravak u Srbiji?

Srbija usputna stanica

Za Indijce Beograd je zapravo tranzitna stanica, jer su im Velika Britanija, SAD, Kanada, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili direktan ulazak u zemlju, zbog loše epidemiološke situacije i delta soja virusa korona koji se brzo širi.

Da bi ušli te zemlje potreban im je negativan PCR test i 15 dana provedenih u nekoj od zemalja koje su u zelenoj zoni. Poklopilo se da im je Srbija najpovoljnija destinacija - proglašena je zelenom zonom, nije im potrebna viza, a iz Beograda imaju dobru konekciju sa brojnim destinacijama (London, Njujork...).

profimedia

 

Sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije Tijana Maljković kaže da najveći broj  putnika iz Indije putuje do željenih destinacija, gde rade ili studiraju, preko Srbije, a manji broj njih preko Crne Gore.

"U Srbiji ostaju dve nedelje. To je jedini način da stignu na krajnju destinaciju. U mnogim državama je zabranjen direktan ulaz iz Indije, kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada, Katar, Emirati. Upravo zbog toga oni prvo kod nas slete. Za ulazak u Srbiju im treba samo PCR test. Ostaju u Beogradu dve nedelje, a zatim nastavljaju dalje putovanje", rekla je Maljković za Euronews Srbija.

Ona je navela da se neki od Indijaca prošetaju i po Srbiji, da ima informacije da odu do Zlatibora, Novog Sada, po Šumadiji. Osim u hotelima odsedaju i u privatnom smeštaju. Ona smatra i da je to dobro za "oporavak turizma i oporavak gradskih hotela koji su najviše bili pogođeni kovidom". 

Karantin za grupe, ne i za pojedince

Epidemiolozi, s druge strane, strahuju da će sa Indijcima početi da se intenzivnije širi delta soj virusa korona. Zbog toga je od prošle nedelje za organizovane grupe koje stižu u našu zemlju uveden sedmodnevni karantin, ali za one koji stižu individualno nema ograničenja.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Biljana Begović Vuksanović za Euronews Srbija, govoreći o obaveznom karantinu koji je uveden prošle nedelje, navodi da su da su i ranije epidemiolozi imali slobodu da putnicima koji dolaze iz zemalja gde je loša epidemiološka situacija, bez obzira što imaju negativan PCR test, odrede i meru karantina od nedelju dana.

profimedia

Od prošle nedelje za organizovane grupe iz Indije obavezan sedmodnevni karantin

"Od prošle nedelje Institut za javno zdravlje Srbije - Batut uradio je detaljan protokol o postupanju u slučaju ulaska organizovanih grupa putnika u međunarodnom saobraćaju u naše zemlju. Taj protokol podrazumeva obavezan sedmodnevni karantin. To se najviše odnosi na Indiju, zbog delta soja ", navela je Begović Vuksanović.

Ističe da karantin još nikom nije određen jer je protokol na snazi od prošle nedelje, a da u tom periodu nije bilo organizovanih dolazaka, iako je bilo najava da će stići grupe od po 150 Indijaca. 

Napominje da je hotel Slavija predviđen kao karantin za goste koji stižu iz Indije. Kako dodaje, troškove snose Indijci. Karantin podrazumeva da ne smeju da izlaze iz hotela sedam dana, hrana im se dostavlja u sobe, a svakodnevno ih kontaktiraju lekari Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Nakon nedelju dana ponovo moraju da rade PCR test i ukoliko bude negativan narednu nedelju mogu da provedu u Srbiji bez ikakvih ograničenja.

Šta piše u Protokolu

U Protokolu koji je izradio Batut, a u koji je Euronews Srbija imao uvid, do detalja je razrađeno kako treba da se ponašaju putnici koji stižu iz Indije. Po sletanju na Aerodrom "Nikola Tesla" avion se upućuje na deo pristanišne zgrade određen za prijem putnika iz zemalja sa rizikom. 

Prema Protokolu, putnici iz aviona izlaze organizovano i bez mešanja sa drugim putnicima i osobljem aerodroma prolaze na preuzimanje prtljaga i pasošku kontrolu. Nakon pasoške kontrole, putnici prelaze u autobuse kojim se organizovano prebacuju do hotela.

Putnici tokom boravka u aerodromskoj zgradi i tokom transfera ka hotelu su u obavezi da primenjuju mere lične zaštite (nošenje maske preko usta i nosa, dezinfekcija ruku, izbegavanje fizičkog kontakta sa osobama van kruga porodice/prijatelja sa kojima putuje). 

Svi putnici potpisuju pre ulaska u Srbiju pisanu saglasnost sa merom karantina u hotelu u trajanju od sedam dana i sa PCR testiranjem o sopstvenom trošku sedmog dana od ulaska u Srbiju. Obrazac izjave o saglasnosti se dostavlja organizatoru putovanja koji sve potpisane saglasnosti putnika predaje na recepciji prilikom prijave putnika u hotel. Uprava hotela sve potpisane saglasnosti čuva u svojoj arhivi i predaje ovlašćenom licu RFZO na zahtev. 

Laboratorijsko testiranje obavlja ovlašćena laboratorija sedmog dana od dana ulaska u zemlju. Uzorci za laboratorijskog testiranje se uzimaju u zakazanom terminu u hotelu u kome se putnici nalaze u karantinu.

profimedia

Razrađen detaljan protokol o karantinu u Srbiji

U slučaju dobijanja pozitivnog rezultata PCR testa, laboratorija obaveštava dežurnog epidemologa Gradskog zavoda za javno zdravlje koji sprovodi epidemiološko ispitivanje i na osnovu uvida u zdravstveno stanje pozitivne osobe donosi odluku o tome da li se izolacija nastavlja u hotelu ili je potreban transport u Кovid bolnicu "Batajnica“ radi izolacije.

Dežurni epidemiolog koordinira organizaciju prevoza i najavljuje prijem u bolnici. Osoba se sanitetskim vozilom uz primenu mera lične zašite, prevozi do objekta određenog za izolaciju i lečenje.

Sve osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pozitivnom osobom (članovi porodice, druge osobe sa kojima je pozitivna osoba ostvarila blizak kontakt u skladu sa definicijom datom u Stručno-metodološkom uputstvu) se stavljaju i dalje u karantin uz ograničenje kretanja van sobe u hotelu u kom im je naložen boravak, osim u slučaju potrebe za ukazivanjem lekarske pomoći. 

Kako se kontroliše poštovanje mera

Kako predviđa Protokol, kontrolu poštovanja mere karantina vrši uprava hotela, a svako kršenje se prijavljuje teritorijalno nadležnom sanitarnom inspektoru i MUP-u. Nadzor nad osobama u karantinu vrši teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje neposrednim uvidom ili telefonskim kontaktom.

Svi troškovi testiranja, boravka u izolaciji ili karantinu, kao i troškovi lečenja padaju na teret putnika u međunarodnom saobraćaju ili osiguravajuće kuće ukoliko je propisima koji uređuju oblast finansiranja zdravstvene zaštite uređena mogućnost priznavanja zdravstvenog osiguranja iz zemlje u kojoj putnik ima prebivalište. 

Menadđer prodaje u hotelu Slavija JElena Rapajić kaže da za sada oni nemaju velike grupe indijaca, da su grupu od 180 ljudi imali zakazanu za 2. jul, ali da se nisu pojavili. 

"Dolaze kod nas individualno preko rezervacionih sistema preko kojih radimo. Nisu u karantinu kao što treba da bude ova veća grupa. Ostaju 14 dana, koliko im treba za dalje putovanje", pojasnila je ona.

Ona je navela da su lekari iz Gradskog zavoda za javno zdravlje dolazili kod njih u hotel, proveravali sobe da li ispunjavaju ulove za karantin, dali uputstva zaposlenima koja se odnose na opšte preventivne mere koje se i sada primenjuju u hotelu.

Vučić i Brnabić: Nema "karantin turizma"

Mnogi mediji ovih dana dolazak Indijaca u Srbiju nazvali su "karantin turizmom" što su demantovali danas i predsednik Srbije i premijerka.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se vakcinišu svi turisti koji uđu u Srbiju i ostanu u karantinu, a da to važi i za državljane Indije.

Vučić je kazao da Indijci dolaze u Srbiju sa negativnim PCR testom, da se prvi dan po dolasku vakcinišu, i da četvrtog dana ponovo rade PCR test.

Vučić je kazao da bi hoteljeri, ako ne bi dozvolio dolazak turista, rekli " zabravio im je Vučić da imaju goste iz Indije".

Premijerka Ana Brnabić rekla je da u Srbiji ne postoji nikakav "karantin turizam" i zamolila medije da ne šire neistine o tome.

"Ako neko nije vakcinisan ili mi ne priznajemo te vakcine, onda mora da se poseduje PCR test star 48 sati, a uveli smo još dodatne procedure za one koji dolaze iz područja koja su u ovom trenutku rizičnija, pa za njih radimo sami dodatno PCR testove kada slete. Mislim tu, pre svega, na putnike iz Indije. Dakle, ne postoji karantnin turizam", naglasila je Brnabićeva.

Komentari (0)

Srbija