Društvo

Nakon pojave malih boginja povećan odziv za vakcinaciju, ali obuhvat i dalje nije na zadovoljavajućem nivou

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2023

-

16:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je registrovano 39 obolelih od malih boginja. Posle Smedereva i Novog Sada zaraza je potvrđena i u Beogradu kod četvoromesečne bebe i njene majke. Gradski zavod zavod za javno zdravlje u Beogradu prijavio je porodičnu epidemiju.

Sprovode se pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi cele zemlje. Svi domovi zdravlja dobili su instrukcije da se urade revizije vakcinalnih kartona i da se vidi koliko je dece vakcinisano, a koliko ne.

Apeli zdravstvenih institucija na roditelje nevakcinisane i nеpоtpunо vаkcinisаnе dеcе uzrаstа оd 12 mеsеci dо 18 gоdinа dа sе јаvе nаdlеžnim dоmоvimа zdrаvljа kako bi zаkаzali vаkcinаciјu MMR vаkcinоm i tako zаštitili svојu dеcu, imali su pozitivan efekat na odziv.

"Pojačan je odziv roditelja, dovode decu na vakcinaciju. I mi smo prilično iznenađeni. Roditelji sada dovode decu koja nisu vakcinisana, gde je propuštena vakcinacija, ali i decu koja su sada u terminu i treba da prime MMR vakcinu", kaže za Euronews Srbija načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović. 

Dodaje da na Paliluli imaju dobar odziv na vakcinaciju, da je tokom 2022. godine obuhvat prvom dozom (daje se od 12 do 14 meseci) bio 91,4 odsto na teritoriji te beogradske opštine. Ističe da to još uvek nije onih 95 odsto, koliko je potrebno za dobar kolektivni imunitet bio zadovoljavajući, ali da je opet viši u odnosu na prethodne 2-3 godine kada je bio znatno niži obuhvat.

Obuhvat od 95 odsto nema nijedan okrug

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije " Dr MIlan Jovanović Batut", vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele, kombinovanom MMR vakcinom, na teritoriji Srbije u 2021. godini sprovedena je sa obuhvatom od 74,8 odsto, dok je to u 2020. godini iznosilo 78,1odsto. Analiza MMR vakcinacije po okruzima pokazuje da obuhvat dovoljan za kolektivni imunitet od 95 odsto nije postignut ni u jednom okrugu, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega tri od ukupno 25 okruga: Borskom u centralnoj Srbiji i Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu u Vojvodini.

profimedia

 

Iz Instituta Batut prosleđene su instrukcije svim domovima zdravlja da se uradi revizija kartoteke, da se pregledaju zdravstveni kartoni svakog deteta i tako proveri koje je vakcinisano, a koje ne.

"Mi kontinuirano radimo reviziju kartoteka nevakcinisane, odnosno nepotpuno vakcinisane i nevakcinisane dece. To se radi tri, četiri puta godišnje. Mi to svakako radimo, a naročito u ovom periodu sada, kada imamo pojavu malih boginja, odnosno morbila u Srbiji. Intezivirano radimo na tome, pojačani su epidemiološki nadzori na svim punktovima na teritoriji Palilule, što se tiče pedijatrijskih odeljenja. Svaku sumnju na male boginje prijavljujemo Institutu Batut i Gradskom zavodu za javno zdravlje", ističe Jovanović.

Lekari kažu da je pаndеmiја COVID-19 uticаlа i nа krеtаnjе drugih zаrаznih bоlеsti, uključuјući i mаlе bоginjе, nа tеritоriјi Еvrоpе. Prеmа pоdаcimа SZО, bеlеži sе pоrаst brоја slučајеvа mоrbilа tоkоm 2022. gоdinе u оdnоsu nа 2021. gоdinu. U pоslеdnjој еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi, tоkоm 2017. i 2018. gоdinе rеgistrоvаnо је оkо 5.800 zaraženih, a umrlo je 15 osoba.

UNICEF: Male boginje realna pretnja

Ivana Mišić, konsulantkinja za zdravstvenu zaštitu majke i deteta UNICEF-a u Srbiji kaže da ta organizacija pomno prati epidemiološku sitiaciju kako u Srbiji tako u svetu. Navodi da podaci sa terena o broju nevakcinisane dece govore da postoje svi uslove za nastanak epidemija.

"U Srbiji je već proglašena jedna epidemijamija u Smederevu. Takav scenario je nagovešten krajem prošle godine od strane UNICEF-a. Imajući u vidu nizak obuhvat imunizacijom UNICEF je alarmirao da je pojava epidemije realna pretnja. Sve što se dešava nije iznenađujuće već je alarm za sve nas  - čitave zajednice, a posebno zdravstvenog sistema", navela je Mišić.

Euronews

Navodi da male boginje nisu bezazlena bolest i da posledice mogu biti veoma ozbiljne. Reč je, kako kaže, o veoma ozbiljnoj infekciji gde se virus brzo širi, te su posebno ugrožene nezaštićene osobe koje nemaju imunitet. 

"To je potrencijalno vrlo ozbiljno oboljenje i treba ga tako shvatiti. Oboljenje počinje znacima infekcije, javlja se intenzivna ospa. Imunitet deteta je vrčo ugrožen, organizam je podložan novim  bakterijskim infekcijama, koje mogu da uzrokoju komplikacije - upale pluća, upale srednjeg uha, encefalitis, a jedno dete od 1.000 ificiranih može da izgubi život", rekla je Mišić.

Navodi  da postoji moćno sredstvo u borbi protiv malih boginja, a to je vakcinacija. UNICEF pomaže zdravstvenom sistemu da se sprovedu efikasne kampanje. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija