Društvo

Češljaju se kartoni dece u Srbiji: Zdravstveni radnici zovu roditelje telefonom zbog vakcinacije MMR-om, odziv povećan

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/02/2023

-

15:58

Češljaju se kartoni dece u Srbiji: Zdravstveni radnici zovu roditelje telefonom zbog vakcinacije MMR-om, odziv povećan
Češljaju se kartoni dece u Srbiji: Zdravstveni radnici zovu roditelje telefonom zbog vakcinacije MMR-om, odziv povećan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Male boginje se šire u Srbiji i nakon Smedereva i Novog Sada registrovane su i u Beogradu. Svi domovi zdravlja dobili su jasne instrukcije da moraju da se urade revizije vakcinalnih kartona i da se vidi koliko je nezaštićene dece. Pedijatri kažu da telefonski pozivaju roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom i da primetan veći odziv na imunizaciju od kada su se pojavili prvi slučajevi morbila u Srbiji.

Obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom u 2021. godini pao je 74,8 odsto, a za dobru kolektivnu zaštitu od malih boginja potrebno je da taj obuhvat bude minimum 95 odsto. Lekari su odavno upozoravaju da je pitanje vremena kada će epidemija malih boginja buknuti u Srbiji. Ono od čega su strepeli desilo se 11. januara ove godine, kada je registrovan prvi slučaj malih boginja u Smederevu. Do danas u tom gradu male boginje su potvrđene kod 35 osoba. Po dve zaražene osobe morbilama prijavljene su u Novom Sadu i Beogradu.

Iz Instituta Batut prosleđene su instrukcije svih domova zdravlja da se uradi revizija kartoteke, da se pregledaju zdravstveni kartoni svakog deteta i tako proverava koje je vakcinisano, a koje ne. Iz domova zdravlja pozivaju roditelje koji nisu vakcinisali decu da to učine.

Prema podacima sa terena, pojačana je vakcinacija od pojave prvih slučajeva morbila u Smederevu. Tako je bilo i 2017. godine kada je buknula prethodna epidemija malih boginja u kojoj je zaraženo 5.800 osoba i umrlo 15 ljudi. Roditelji su se trgli tek kada su počeli da stižu izveštaji o preminuloj deci. 

Zdravković: Telefonski pozivamo roditelje

Načelnica pedijatrije u Domu Zdravlja Niš dr Snežana Zdravković kaže za Euronews Srbija da su i pre pojave prvih slučajeva morbila s vremena na vreme revidirali kartoteku imunizacije, ali da je sve intenzivirano sa pojavom morbila. 

"Stalno revidiramo kartoteku imunizacije, to je nama rutina. Timska sestra radi reviziju kartoteke svojih pacijenata", kaže dr Zdravković.

profimedia

 

Roditelji koji nisu vakcinisali decu se pozivaju telefonski, zapravo timska sestra zove svakog roditelja pojedinačno i zakazuje vakcinaciju. 

"Jesmo možda intenzivnije radili sada od kada se pojavio prvi slučaj morbila u Srbiji. Takođe, imali smo intenzivniji odaziv na vakcinaciju MMR vakcinom poslednja dva meseca. Sada je zadovoljavajući odziv", navela je ona.

Ističe da su se roditelji trgli sa pojavom prvih zaraženih slučajeva i pokrenuli da vakcinišu svoju decu. To se posebno odnosi na roditelje čuja deca imaju 3-4 godine, a nisu vakcinisana MMR vakcinom. Inače, vakcinacija MMR- om obavlja se u dve doze. Prva doza, prema Kalendaru vakcinacije, prima se od 12 do 14 meseci, dok drugu dozu deca primaju pred polazak u školu.

"Još uvek imamo odlaganja vakcinacije od strane roditelja kada su u pitanju deca 13-14 meseci, a to period kada treba da prime vakcinu. Uvek imaju neki izgovor ili čak uopšte ne dolaze u savetovalište u tom periodu kada dete treba da primi vakcinu. Obično kada dođu na sistematski sa 15 meseci mi kažemo vreme je za vakcinu, onda obavezno krene 'mi bi sačekali, nije progovorio', krenu sa izgovorima da dete kašljuca, da je prehlađeno. To se odlaže do druge godine. Već sa dve godine većina dece bude vakcinisana", priča Zdravković.

Navodi da je obuhvat vakcinisane dece povećan od polovine januara kada je registrovan prvi slučaj malih boginja u Srbiji.

Prate se kontakti

Od pojave prvih slučajeva malih boginja pooštrebne su mere epidemiološkog nadzora. Prate se svi kontakti zaražene dece. Ono što epidemiolozima predstavlja problem je period inkubacije koji traje sedam do 18 dana. To je period kada osoba nosi virus, a nisu se ispoljili simptomi.

profimedia

 

U Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja kažu da su zaražene beba od četiri meseca i majka iz Beograda bile u kontaktu sa detetom zaraženim morbilama iz Novog Sada. Beba i majka su na bolničkom lečenju kako bi se njihovo zdravstveno stanje pratilo. Prate se i svi kontakti, tačnije njihovi članovi porodice.

 Virusologe ne iznenađuje pojava malih boginja jer, kako kažu, roditelji ne vakcinišu decu. Strahuju i da je moguća epidemija većih razmera jer je obuhvat vakcinisane dece najmanji u poslednjih 20 godina.

Virusolog dr Nada Kulić Kapulica nedavno je za Euronews Srbija rekla da je ovo "danak neodgovornosti roditelja prema svojoj, ali i tuđoj deci".

"Opasno je što su se male boginje pojavile u Novom Sadu gde je samo 25 odsto vakcinisane dece. To je virus koji se jako brzo širu. U populaciji koja nije vakcinisana virus se širi kao požar", navela je ona.

Lekari podsećaju da je vakcinacija najbolja zaštita od malih boginja. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je početkom februara na rоditеljе nеvаkcinisаnе i nеpоtpunо vаkcinisаnе dеcе uzrаstа оd 12 mеsеci dо 18 gоdinа dа sе јаvе nаdlеžnim dоmоvа zdrаvljа kako bi zаkаzali vаkcinаciјu MMR vаkcinоm i tako zаštitili svојu dеcu, аli i svе оnе оsоbе u svоm оkružеnju kоје nе mоgu biti vаkcinisаnе.

Kako su tada naveli vakcinacija je јеdnоstаvаn, bеzbеdаn i еfikаsаn nаčin zа zаštitu оd rаzličitih zаrаznih bоlеsti kојa pružа kаkо individuаlnu zаštitu vаkcinisаnој оsоbi, tаkо i kоlеktivnu zаštitu stanovništva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija