Društvo

Kazne za kršenje zabrane pušenja do milion dinara: Šta donosi propis koji treba da ograniči pušenje na javnim mestima

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/03/2023

-

20:37

Kazne za kršenje zabrane pušenja do milion dinara: Šta donosi propis koji treba da ograniči pušenje na javnim mestima
Kazne za kršenje zabrane pušenja do milion dinara: Šta donosi propis koji treba da ograniči pušenje na javnim mestima - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima, na autobuskim stajalištima, ali i na stadionima, predviđena je novim nacrtom izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Predstoji usaglašavanje predloga sa drugim zakonima, zatim javna rasprava, usvajanje Vlade Srbije i na kraju u Parlamentu.

Ukoliko predlog bude usvojen, rigorozne zakonske kazne, koje zakon već predviđa, odnosile bi se i na klubove, restorane, kafiće. A predviđene kazne nisu male. Za fizička lica, pojedinca koga inspektor zatekne da puši kazna je 5.000 dinara, dok je za pravna lica predviđena novčana kazna od 500.000 do milion dinara.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić zatražila je podršku javnosti za donošenje potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima. Ona je navela da je važna i kontrola od strane inspekcija. 

"Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti", naglasila je ministarka zdravlja za N1.

Ona je rekla da bi zabranu pušenja u zatvorenim objektima uvela već sutra. Zakon je završen, sada ide na zakonodastvo da se uskladi sa ostalim zakonima, da se vidi da li neke članove zakona treba menjati.

Srmena Krstev koja je bila na čelu Stručne komisije za kontrolu duvana kaže da je Zakonom o zaštiti stanovništva od duvanskog dima iz 2010 godine predviđene veoma stroge kazne i da u novom predlogu nisu tražili povećanje. U postojećem zakonu, koji je na snazi kazna za pojedinca koji puši u zatvorenom prostoru je 5.000 dinara, za odgovorno lice je 30.000 do 50.000 dinara, a za pravno lice od 500.000 do 1.000.000 dinara.

"Nismo se bavili kaznenom politikom sada, jer smo znali da to mi ne možemo da odredima. Nama je bilo značajno da zabranimo 'izuzetke' od zakona, a to su ugostiteljski objekti i da dodamo zabranu pušenja na stadionima i autobuskim stajalištima", navela Krstev za Euronews Srbija.

"Nedovoljna kontrola inspekcije"

Kako je navela, inspekcija u prethodnom periodu nije dovoljno kažnjavala one koji krše zakon - zdravstvena ustanova, škola, kompanija, javni prevoz.

"Svakako je stanje poboljšano, ali još uvek kada uđete u neki zatvoren prostor nećete videti da neko puši, ali osetićete miris duvana. Taj miris duvana je dovoljan inspektoru da utvrdi da je postojalo kršenje zakona i da kazni i pravno lice i onog ko je pušio. To je regulisano i u starom zakonu. To što mi nemamo dovoljno inspekcija, što ona nije u stanju da isprati, to je drugo. Potrebno je inspekciju pojačati", navela je ona.

profimedia

 

A za kontrolu zabrane pušenja u zatvorenom prostoru zaduženo je više inspekcija-sanitarni, zdravstveni, tržišni inspektori, komunalna policija. 

Prvi predlog Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim je bila predviđena potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, izrađen je još 2009. godine. On je podrazumevao potpunu zabranu pušenja u zatvorenom, uključujući i ugostiteljske objekte
 
"Nažalost, Skupština Srbije je to promenila, tako da je 2010. godine stupio na snagu zakon sa izuzecima. Ugostiteljima je dozvoljeno da imaju jedan deo za pušače. Dozvoliti pušenje u jednom delu lokala, a u drugom ne, i to u prostoru bez ikakve pregrade i posebne ventilacije, nije imalo nikakvog smisla", rekla je Krstev.

Novi pokušaj da se potpuno zabrani pušenje bio je i  2015. godine,ali se ništa nije desilo. 

A da postoji otpor i u samoj Vladi za zabranu pušenja u kafićima i restoranima potvrdila je i ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je nedavno pozvala javnost da podrži donošenje takvog zakona.

"Molim vas da podržite Ministarstvo zdravlja da donese zakon u vezi zabrane pušenja u zatvorenom prostoru. Ko želi da puši a sedi u kafiću, hladno je, neka dobije ćebe, grejalicu, neka sedi napolju i puši. Molim vas da u tome podržite Ministarstvo zdravlja, koje će pokušati da se usvoji Zakon o zbrani pušenja u zatvorenom prostoru. Pritisak se mora izvršiti na Ministarstvo finansija koje tvrdi da država od cigareta zarađuje novac. Prioritet mora biti zdravlje naših ljudi", rekla je nedavno ministarka zdravlja. 

U Srbiji 32 odsto stanovnika puši

Ono što je predviđeno zakonom iz 2010. godine, i što u novom predlogu nije menjano, pušenje je dozvoljeno u prostorijama u kojima borave: korisnici ustanova socijalne zaštite za smeštaj nepokretnih i teško pokretnih lica, osoba sa invaliditetom, duševno obolelih lica, kao i lica koja su ometena u razvoju,  zatim pacijenti specijalnih bolnica za lečenje psihijatrijskih bolesti, odnosno pacijenti psihijatrijskih odeljenja, korisnici ustanova i odeljenja za palijativnu negu.

profimedia

 

U Srbiji skoro 32 odsto stanovnika puši, što svrstava Srbiju u evropski vrh po broju pušača. Najveći broj pušača je u starosnoj dobi od 45 do 54 godine (41,3 odsto). Svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8 odsto svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan, pokazuju poslednji rezultati Istraživanja zdravlja u našoj zemlji.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batuta" saopštio je nedavno da duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci, među kojima je više od 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

Komentari (2)

Svetlana

03.03.2023 12:10

O hvala Bogu da ste nesto pametno se setili...ugusise me ovi pusaci na autobuskim stajalistima i umesto oni da se sklanjaju moramo mi kojo jnismo

Atreides

07.03.2023 12:36

Normalno da treba zabrana u svim objektima.A ovi shatro vlasnici kubova,kafica i kockarnica.....u sta ste pretvorili Beograd u Bankok Evrope.

Srbija