Društvo

Sve veći rizik od sajber napada: Izraelski eksperti u Beogradu predstavili rešenja za efikasnu borbu sa napadačima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2023

-

12:50

Sve veći rizik od sajber napada: Izraelski eksperti u Beogradu predstavili rešenja za efikasnu borbu sa napadačima
Sve veći rizik od sajber napada: Izraelski eksperti u Beogradu predstavili rešenja za efikasnu borbu sa napadačima - Copyright Nemanja Kostić

veličina teksta

Aa Aa

Ubrzana digitalna transformacija poslovanja u svim oblastima praćena je i drastičnim porastom hakerskih napada posebno na sisteme državnih institucija, finansijskog i energetskog sektora, ali i svih drugih kompanija. Broj sajber napada koji su prijavljeni od izbijanja pandemije kovida porastao je za 630 odsto u odnosu na prethodni period. Pitanje za kompanije i institucije nije šta raditi ako se napadi dese, već kako biti spreman kad se dese.

Izraelski eksperti iz ove oblasti predstavili su u Beogradu rešenja za efikasnu borbu sa napadačima. Seminar na kom su učestvovali predstavnici vlade, parlamenta, službi bezbednosti i velikih kompanija otvorio je Jahel Vilan, ambasador Izraela u našoj zemlji.

"Izrael se danas smatra "sajber nacijom". Kako se sve ovo dogodilo i šta se krije iza? Specifični geopolitički izazovi sa kojima se zemlja suočava od svog osnivanja zajedno sa oskudnim prirodnim resursima podstakli su Izrael da postigne tehnološku nadmoć i da slabosti pretvori u prednosti. Uporedo sa razvojem digitalnog sveta, pretnje, teror i kriminal su se preselili u našu sajber stvarnost i nismo imali drugog izbora nego da se s tim pozabavimo mnogo ranije nego druge zapadne ekonomije. Uz rastuće geopolitičke tenzije i krizu u svetu kojoj smo svedoci, pitanje sajber bezbednosti danas je postalo prioritet u većini zemalja, pa tako i u Srbiji", istakao je ambasador Vilan.

Izrael prednjači na listi zemalja izloženih sajber napadima

Izrael prednjači na listi zemalja izloženih sajber napadima. Glavni ciljevi su vladine insitucije i infrastruktura, što ukazuje da iza ovih napada stoje politički razlozi.

"Da bi se uhvatila u koštac sa izazovima, vlada je morala da razvije i izgradi sajber infrastrukturu. Izraelski sektor sajber bezbednosti danas je učvrstio svoju poziciju izvora inovacija u sajber bezbednosti širom sveta", naglasio je Vilan i poručio da će Ambasada Izraela nastaviti da podržava i podstiče partnerstva izraelskih i srpskih kompanija u sajber kao i u drugim sektorima.

Roni Rojtman, osnivač DEFENSE1 i "Intensity global", jedinstvene grupe sajber kompanija koje pružaju odbrambena rešenja i upravljanje sajber krizama organizacijama širom sveta, sa svojim timom i partnerima iz novosadskog "Parabelluma" je na zatvorenom skupu srpskim bezbednjacima demonstrirao potencijalne hakerske napade i načine odbrane od njih.

"Mi nismo obična grupa kompanija, niti obična sajber kompanija. Ne prodajemo zaštitne zidove ili antiviruse. Većina našeg posla je u mraku i u senci, kaže Rojtman čije usluge koriste organizacije iz različitih sektora: od izraelskog ratnog vazduhoplovstva i bezbednosnih službi, do banaka i medija. Znamo kako da se nosimo sa oblastima nepoznatih napada, gde je malo organizacija koje su u stanju da pruže adekvatan odgovor... Kada upravljate sajber incidentom, morate zadovoljiti profesionalnu stranu, što ponekad uključuje donošenje teških i bolnih odluka", napomenuo je Rojtman.

Učesnici seminara iz Srbije upoznati su sa najsavremenijim paketima za rešavanje potencijalnih pretnji i metodama za zaštitu i bezbednost njihovih sistema.

"Konstantne promene u sajber prostoru zahtevaju neprestani razvoj novih metoda za bezbednost i zaštitu podataka, a izraelski partneri su lideri u razvoju i pružanju najboljih usluga. Ostvarivanjem ove saradnje Srbija će napraviti veliki iskorak u oblasti korporativne bezbednosti", zaključio je Vladimir Kezmić iz "Parabellum grupe".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija