Društvo

U Srbiji registrovan 41 slučaj malih boginja: U Smederevu 37 obolelih, po dvoje u Beogradu i Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2023

-

13:47

U Srbiji registrovan 41 slučaj malih boginja: U Smederevu 37 obolelih, po dvoje u Beogradu i Novom Sadu
U Srbiji registrovan 41 slučaj malih boginja: U Smederevu 37 obolelih, po dvoje u Beogradu i Novom Sadu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je do 3. marta registrovan ukupno 41 slučaj morbila, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanvoić Batut".

U Smederevu je registrovano ukupno 37 slučajeva malih boginja. Obolelo je 21 dete mlađe od dve godine, troje dece predškolskog uzrasta i 13 odraslih osoba, dok upalu pluća ima dvoje dece.

Na teritoriji Novog Sada registrovana su dva slučajeva - dete od devet godina i odrasla osoba stara 40 godina. U Beogradu su registrovana dva slučaja - dete od četiri meseca i odrasla osoba stara 21 godinu.

Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama, a u toku je revizija vakcinalnih kartona kako bi se proverilo koja su deca vakcinisana MMR-om, a koja ne. 

U prethodnoj еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi, tоkоm 2017. i 2018. gоdinе, rеgistrоvаnо је око 5.800 оbоlеlih, оd kојih је 93 odsto bilо nеvакcinisаnо, nеpоtpunо vакcinisаnо ili sа nеpоznаtim vакcinаlnim stаtusоm, a 15 osoba je preminulo. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija