Društvo

Zabrana pušenja u zatvorenom u fokusu burne rasprave - ko će propasti, može li da se bira i hoće li klubovi biti izuzeti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2023

-

08:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima, na autobuskim stajalištima, ali i na stadionima, predviđena je novim nacrtom izmene Zakona o zaštiti stanovništva o izloženosti duvanskom dimu. Predstoji usaglašavanje predloga sa drugim zakonima, zatim javna rasprava, usvajanje u Vladi Srbije i nakon toga u parlamentu. Sama najava izazvala je polemiku u javnosti. Građani sa kojima su razgovarali reporteri Euronews Srbija uglavnom podržavaju predlog, dok ugostitelji traže da noćni klubovi i barovi budu izuzeti. Iz Ministarstva zdravlja poručuju da je bila nužna promena zakona, da su sve zemlje EU zabranile pušenje u ugostiteljskim objektima.

Postojeći zakon već predviđa rigorozne kazne za kršenje zakona. To bi se sada samo proširilo i na klubove, restorane, kafiće. A predviđene kazne nisu male. Za pojedinca koga inspektor zatekne da puši je 5.000 dinara, a za pravna lica predviđena od 500.000 do milion dinara.

Ugostitelji tvrde da će zabrana pušenja dovesti do zatvaranja noćnih klubova i barova, dok iz Ministarstva zdravlja kažu da iskustva drugih zemalja pokazuju da nije došlo do smanjenja posete kafićima i restoranima.

Miša Relić, predsenik Udruženja noćnih klubova i barova kaže da posle korone i zabrane poslovanja ugostiteljima, sada dolazi novi udar. Smatra da noćni klubovi, barovi i kockarnice treba da budu izuzeti od zabrane pušenja. Navodi da su iskustva u svim republikama bivše Jugoslavije pokazala da je mnogo objekata zatvoreno kada se uvela zabrana pušenje.

"Po meni je to nije demokratski zakon, jer nameće volju manjine u odnosu većini. Noćne barove uglavnom posećuju pušači, a manji broj su nepušači. Nije mi jasno zašto manjina kontroliše većinu. Onda zabranite potpuno pušenje, nema kupovine cigareta na kioscima. Cigarete nisu dobre za zdravlje, ne mogu da se kupuju na trafici, onda je logično da neće biti pušenja ni u klubovima", rekao je Relić.

Relić: Zabrana pušenja dovešće do zatvaranja noćnih klubova

Napominje da je u celoj Evropi specifična situacija što se tiče noćnih barova i klubova, te da u Grčkoj zabranjeno pušenje u restoranima i kafićima, ali da su noćni barovi i klubovi izuzeti od te zabrane. Kako kaže tokom korone zatvoreno je 20 odsto klubova i barova, da će još najmanje 20-30 odsto biti zatvoreno ako bude usvojen zakon koji se odnosi na zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

Euronews

 

"Noćni klubovi i barovi su deo turističke ponude Beograda. Hrvatska uvela potpunu zabranu pušenja u svim ugostiteljskim objektima i tako zatvorila više od 50 odsto noćnih barova i klubova. Zašto Hrvati i Slovenci dolaze u Beograd vikendom? Dolaze zbog noćnih barova i klubova, jer u Hrvatskoj to više ne postoji, to je na niskom nivou", rekao je Relić.

Smatra da se mora još jednom razmisliti da se noćni barovi i klubovi izuzmu iz Zakona. 

"Niko ne može očekivati da će ugostitelji da se slože sa tim. Nemamo ništra protiv da lokali koji su ukinuli pušenje imaju poreske olakšice, a da se za lokale koje zadrže pušenje uvede dodatni porez. Morate nam dati opciju da biramo da li ćemo da budemo pušački ili nepšušački lokal, pa da nađemo ekonomsku računicu", rekao je Relić.

Nacrt izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu tek treba da ide na javnu raspravu. Nakon toga potrebno je da dobije "zeleno svetlo" Vlade Srbije, a zatim da bude usvojen u Parlamentu. Kada bi to moglo da se desi niko ne zna precizan odgovor.

Aksentijević: Nužna izmena Zakona

Snežana Pantić Aksentijević iz Ministarstva zdravlja kaže da je nužna promena zakona, kako bi se menjali stavovi i navike stanovništva.

"Vrlo često čujemo da pušači kažu da će biti diskriminisani. To zavisi iz kog ugla posmatrate. Tako i nepušači mogu da kažu 'ako zakon ne bude donet i mi ćemo biti diskriminisani'. Treba napraviti balans i jednu dobru procenu, što smo mi uradili, i mislimo da će efekat biti dobar", rekla je ona za Euronews Srbija.

Euronews

Napominje da je Istraživanje zdravlja stanovnika koje sprovodi Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazalo da u populaciji odraslog stanovništva 31,9 posto su pušači. 

"Mi smo jedna od dve zemlje u regionu koja nema taj zakon (zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima ), zakon su usvojile sve zemlje EU. Mi imamo pozitivne efekte zemalja iz okruženja", navela je ona. Smatra da izmenama Zakona neće biti "više štete nego koristi", ni po ugostitelje.

"Ako u ugostiteljstvu i turizmu pušači odustanu od takvih mesta, doćiće drugi ljudi - nepušači. Ako govorimo o profitu uvek će biti onih koji će rado doći u ugostiteljski objekat, gde je zabrana pušenja u zatvorenom prostoru i gde pokušavamo da zaštitimo populaciju od izloženosti duvanskom dimu", zaključila je ona.

Prvi predlog Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim je bila predviđena potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, izrađen je još 2009. godine. On je podrazumevao potpunu zabranu pušenja u zatvorenom, uključujući i ugostiteljske objekte.

Međutim, kada je zakon došao u Parlament na usvajanje usledile su izmene tako da je 2010. godine stupio na snagu zakon iz koga su bili izuzeti ugostiteljski objekti. Novim nacrtom izmena Zakona pušenje nije dozvoljeno u ugostiteljskim objektima, a pridodati su još i stadioni i autobuska stajališta.      

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Postar011

16.03.2023 06:50

Treba postepeno uvoditi zabranu pušenja. Prvi bi to trebali da urade vlasnici igraonica za decu. Jako je neprijatno, kada udjete u igraonicu, a tamo kao u odzaku.

Srbija