Društvo

Grujičić o zabrani pušenja: Stavite detektore za dim i tamo gde se pojavi signal milion se skida sa računa

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

14:34

Grujičić o zabrani pušenja: Stavite detektore za dim i tamo gde se pojavi signal milion se skida sa računa
Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ponovila je danas da u zatvorenim prostorima treba zabraniti pušenje i da za one koji to budu kršili treba uvesti drakonske kazne, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podržao je predlog i dodao da ta praksa postoji u većini zemalja sveta.

Na pitanje kako bi mogao da se realizuje predlog da se za one koji krše zabranu pušenja u zatvorenim prostorima uvede kazna od milion dinara, Grujičić je navela da kazne moraju biti drakonske, a da bi trebalo od drugih zemalja preslikati model detektovanja kršenja zabrane.

"Drugi su stavili detektore za dim, imate centralizovano praćenje i tamo gde se pojavi signal milion se skida sa računa, to je moj predlog, a sada ćemo videti", rekla je Grujičić posle otvaranja dijagnostičkog centra Doma zdravlja Obrenovac.

Ministarka je ukazala da je Srbija jedina zemlja u okruženju koja nije uvela zabranu pušenja u zatvorenim prostorima i dodala da nikotin utiče na pojavu maligniteta i na nastanak drugih oboljenja.

Kako je rekla, mora se raditi na podizanju svesti ljudi da je pušenje štetno  i da se mora stati na put pušenju u zatvorenim prostorima.

"Kazne moraju da budu drakonske. Ne govorimo samo o kafanama nego o svim zatvorenim prostorima, ako se plati kazna koja je 5.000 dinara to je ništa, mora biti najmanje milion dinara jer se ne sme isplatiti vlasnicima zatvorenih objekata da dozvole pušenje", rekla je Grujičić.

Šapić je podržao predlog o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama navodeći da to već postoji u mnogim zemljama i da zbog toga ne trpi  turizam.

Ne mislim da je zbog toga turizam propao u Italiji i Španiji tamo gde je zabranjeno pušenje, rekao je Šapić.

"Ideja je da oni koji vode grad i državu, koji snose odgovornost za važne društvene procese moraju da brinu o ljudima nekada više nego što su oni možda u tom momentu u stanju da brinu o sebi", naveo je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (2)

Marisha

03.03.2023 14:55

Kao strastveni pušač apsolutno podržavam ovu inicijativu! Ovakve odluke nisu lake i treba ih sprovoditi jer nikome ne prija da ode na kafu ili ručak, a unutra čađava mehana. E sad, ono što mi se čini jeste to da je zaista prevelika buka oko ove odluke i da se previše pažnje posvećuje. Kad je već tako, ne bi bilo loše da se ministarka pozabavi i drakonskim kaznama za kolege iz struke (medicine) kada je mito u pitanju. Nažalost, činjenica je da Kinezi ne mogu da naštampaju kovertu, a Ameri para koliko naši doktori iziskuju od pacijenata. Mislite o tome, to bi bio pravi potez!

pseudo

04.03.2023 09:36

О чему ти то. Ако је пушење највећи проблем овог друштва онда је то супер. Највећи проблем су бескичмењаци који ништа друго не знају одим да дижу руку кад им се каже. Министре, доктори ти користе државне просторије за лечење својих пацијената којима наплаћују касније у приватним клиникама. Да ли мислите да један хирург који је у сали 6 сати на државном послу може да настави још 4 до 5 сати у приватној клиници? То је ваш највећи проблем.

Srbija