Društvo

Zbog birokratije plaćaju dva kredita: Ministarstvo odgovorilo na novu dilemu majki koje su ostale bez subvencije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/03/2023

-

18:01

Zbog birokratije plaćaju dva kredita: Ministarstvo odgovorilo na novu dilemu majki koje su ostale bez subvencije
Zbog birokratije plaćaju dva kredita: Ministarstvo odgovorilo na novu dilemu majki koje su ostale bez subvencije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mame, koje su zbog proceduralne greške ostale bez subvencije države za kupovinu stana po osnovu rođenja deteta, obradovala je nova Uredba Vlade Srbije kojom ta nepravda treba da bude ispravljena. Uredbom je definisano da imaju rok od 30 dana da ponovo podnesu zahtev. Međutim, pred njima se našla još jedna enigma, koju lokalne samouprave nisu mogle da im reše - šta uz zahtev treba da podnesu od dokumenata. Danas je rešena i ta dilema. Iz resornih ministarstava tvrde da je potrebno da popune i dostave samo zahtev.

Inače, Vlada Srbije donela je 2. marta novu Uredbu o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine, kojom će ovaj proces biti olakšan i ubrzan. Nova uredba garantuje svim mamama koje prošle godine nisu dobile subvencije, jer su umesto predugovora o kupovini priložile kupoprodajni ugovor, da će dobiti obeštećenje. 

Tokom prošle i ove godine 28 majki, oštećeno je zbog proceduralne greške. Iako su ispunjavale sve uslove konkursa odbijene su od države. Sada imaju novu šansu, ali i novu dilemu.

Marina Pavlović iz Novog Sada, jedna je od njih. Kaže da prethodnijh dana nije mogla da dobije tačnu informaciju šta treba da preda od dokumenata da bi ostvarila pravo na subvenciju. 

"Pričalo se da osim zahteva treba još nešto od dokumenata. Međutim, niko nije znao da nam kaže konkretno šta. Danas smo dobili informaciju da treba samo zahtev. Sutra idem da predam, pa ćemo videti", rekla je Marina za Euronews Srbija. 

Porodice otplaćuju dva kredita

Subvencije koje država daje namenjene su za učešće u kupovini stana. Većina porodica koje su aplicirale, pa odbijene, podigle su keš kredite kako bi mogle da uplate učešće. Tako porodica Jovanović iz Subotice sa bebom otplaćuje dva kredita - keš kredit koji je suprug Igor podigao kako bi imali za učešće za stan i stambeni kredit koji je podigla majka Dajana.

"Sa bebom u kući otplaćujemo dva kredite koji su preko 500 evra. Stambeni kredit, koji je podigla supruga, narastao je sa 180 na 280 evra. Na pitanje šta ja treba da podnesem od dokumenata uz novi zahtev, niko ne zna da mi odgovori", priča Igor Jovanović.

Dodaje da će predati samo zahtev, a onda Komisija i resorno ministarstvo treba da ga obaveste ukoliko je dokumentacija nepotpuna.  

profimedia

 

"Nisam pravnik, ali ako podnesem samo zahtev oni su dužni da od mene traže dopunu dokumentacije ako nešto fali. Tada će morati da mi kažu 'nedostaje vam to i to', tako ću saznati šta mi nedostaje. Nas ima nekoliko porodica koji smo proceduralnu grešku napravili, jer smo bili pioniri u svemu ovom", priča Igor.

Ministarstvo: Neophodan samo zahtev

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za Euronews Srbija kažu da je dovoljno da porodice su odbijene iz tog razloga, a takvih je 28 u prošloj i ovoj godini, da dostave samo zahtev, te da nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija. Podsećaju da majke za podnošenje zahteva imaju rok od 30 dana, od objavljivanja Uredbe u Službenom glasniku.

Dva su osnova zbog kojih su majke ostale bez subvencija - zbog zaključenog ugovora o kupovini nekretnine pre podnošenja zahteva, ili zbog zaključenog ugovora odmah nakon podnošenja zahteva, odnosno pre dobijanja pozitivnog rešenja Komisije. 

"Prema tumačenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koje je i predlagač nove Uredbe o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade, ili stana po osnovu rođenja deteta, a po kojoj postupa vladina Komisija za dodelu novčanih sredstava, majke koje su odbijene po ta dva osnova imaju rok od 30 dana od dana stupanja na snagu nove Uredbe, da podnesu ponovo zahtev za subvencije. Zahtev se, prema rečima navedenog Ministarstva, podnosi bez propratne dokumentacije, uzimajući u obzir da su je već ranije dostavljali (uz prethodni zahtev, koji ima negativno rešenje). Novi zahtev se podnosi jedinici lokalne samouprave, koja isti prosleđuje Komisiji. Ukoliko članovi Komisije procene da je potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju, o tome obaveštavaju majku, odnosno podnosioca (ponovljenog) zahteva", navode u resornom Ministarsdstvu.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Napominju da podnosioci zahteva koriste nove obrasce zahteva, koji su objavljeni uz novu usvojenu Uredbu.

Nastavlja se subvencionisanje za kupovinu stana

Inače, Vlada Srbije je na sednici 2. februara donela odluku o nastavku finansiranja subvencija za majke za kupovinu prve nekretnine i u 2023. godini.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je, kao i do sada, 20.000 evra.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2023. godini, može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave – u visini 20 odsto vrednosti radova", navodi se u saoštenju.

Takođe, ovo pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto vrednosti nepokreti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti, kao i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti  nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene  utvrđene  predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija