Društvo

Macura: Preduzetnice i žene na fleksibilnim ugovorima višestruko su diskriminisane ukoliko žele da postanu majke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2022

-

14:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Žene preduzetnice koje odluče da postanu mame nemaju ista prava tokom trudničkog i porodiljskog bolovanja kao ostale žene koje su zaposlene kod poslodavca. Nemaju pravo na dve godine odsustva sa posla ukolikose odluče da rode treće ili četvrto dete. Njihovi partneri ne mogu da preuzmu brigu o detetu nakon trećeg meseca života bebe, kao što zakon dozvoljava drugim zaposlenim mamama. Naknade su im umanjene tokom porodiljskog bolovanja. Žene preduzetnice koje su prinuđene da održavaju trudnoću, tokom bolovanja nemaju pravo na punu naknadu plate, već im se isplaćuje 50 odsto.Država najavljuje da bi ta nepravda mogla biti ispravljena već od 1. januara, evrentualno 1. marta.

Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon" kaže za Euronews Srbija da su preduzetnice, žene koje su na fleksibilnim ugovorima - privremeno povremenim poslovima, ugovorima o delu, višestruko diskriminisane ukoliko žele da postanu majke.

"Naša ideja je da se njihov položaj izjednači i da one ostvare ista prava kao sve žene koje su zaposlene kod poslodavca", navela je Macura.

Žene preduzetnice ne prepoznaje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Njihov period odsustva sa posla od godinu dana nije podeljen u dva dela kao kod žena koje su zaposlene kod poslodavca. Naime, kod žena zaposlenih kod poslodavca prva tri meseca su porodiljsko odsustvo, a ostatak do godinu dana odsustvo radi nege deteta. Na taj način imaju priliku da nakon trećeg meseca, prenesu negu deteta na partnera a one se vrate na posao.

"Žene koje samostalno obavljaju posao nemaju podeljen taj period na dva dela i nemaju mogućnost da to prenesu na partnera. A to je za njih veoma važno, jer osim toga što žele decu one imaju interes da njihov posao ostane aktivan. Mnoge rade u uslužnim delatnostima gde klijenti jednostavno nemaju mogućnosti da čekaju godinu dana i moraju da traže alternativu i tako biznis dolazi u krizu", istakla je Macura.

Zakon je tako u neravnopravan položaj u odnosu na druge mame stavio frizerke, kozmetičarke, advokatice i sve druge žene koje su se osmelile da samostalno pokrenu posao. Iz vrha države poručuju da bi to uskoro moglo da se promeni, već od 1. janura, najkasnije 1. marta. 

"Mislim da je interes države ne samo da imamo više dece već i da privreda bude što aktivnija. Te njihove firme pune budžet, zapošljavaju. Višestruka je korist od toga da država izađe u susret ženama koje žele da postanu majku a samostalno obavljaju delatnost", istakla je Macura.

Treba napomenuti i da Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđa da naknada plate u prva tri meseca porodiljskog odsustva ne može biti manja od minimalca. Ni ta odredba ne odnosi se na žene preduzetnice.

"Osim što nema pravo na porodiljsko odsustvo, žena preduzetnica nema pravo i na zagarantovani minimalni iznos naknade. Razgovarali smo da se i za to nađe kompromisno rešenje. Da se i za njih perid odsustva sa posla na vremenskoj liniji razdvoji da žene koje samostalno obavljaju delatnost imaju nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca, a posle toga će imati pravo da prenesu bolovanje na partnera", istakla je Macura.

Neophodna izmena tri zakona

Za regulisanje problema koje se tiču mama preduzetnica neophodna je izmena tri zakona. Udruženje "Mame su zakon" u saradnji sa Crtom i EU, nedavno je u skupštinsku proceduru predalo Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji će, ukoliko ga Skupština usvoji, omogućiti trudnicama preduzetnicama pravo na punu nadoknadu tokom održavanja trudnoće. 

"Ideja je da svaka žena koja ima potrebnu da održava trudnoću prima nadoknadu od 100 odsto ne od 50 odsto. Zatim slede velike izmene u Zakonu o finasijskoj podršci porodici sa decom posebno u članu 17 koji će omogućiti ženama da mogu dve godine odsustvovati sa posla kada rode treće dete, da imaju garantovanu nadoknadu tokom tri meseca, da mogu da prenesu bolovanje na parnere", navela je Macura.

Neophodne su i izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim bi se regulisalo pravo da država prihvati obavezu na sebe da plaća doprinose za žene preduzetnice koja odu na porodiljsko odsustvo.

"Ne bismo voleli da država pravi razliku između mama jer Ustav ne pravi razliku između mama", objašnjava Macura.

Iz samog državnog vrha stigle su najave da bi prava mama preduzetnica mogla da se izjednače sa pravima ostalih žena već od 1. januara, eventualno 1. marta. 

"Moramo to da menjamo, da brinemo o našim ženama, majkama, deci, mora da nas bude više. Njima (preduzetnicama) smo do sada davali naknadu od 50, a ne 100 odsto, i gledaćemo to da promenimo, da li od 1. marta, ili već od 1. januara", rekao je nedavno predsednik Aleksandar Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija