Društvo

Vlada Srbije donela Uredbu: Rešenje za mame koje su zbog "jednog papira" odbijene za subvenciju za stan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2023

-

14:17

Vlada Srbije donela Uredbu: Rešenje za mame koje su zbog "jednog papira" odbijene za subvenciju za stan
Vlada Srbije donela Uredbu: Rešenje za mame koje su zbog "jednog papira" odbijene za subvenciju za stan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Srbije usvojila je novu Uredbu o dodeli subvencija majakama za kupovinu prve nekretnine, kojom će ovaj proces biti olakšan i ubrzan. Ona sada garantuje svim mamama koje prošle godine nisu dobile subvencije, jer su umesto predugovora o kupovini priložile kupoprodajni ugovor, da dobiju obeštećenje.

Novom Uredbom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta predviđeno je, pored ostalog, da lokalne samouprave najkasnije do 30 dana od prijema zahteva dostave dokumentaciju Komisiji na odlučivanje, a da Komisija odlučuje po primljenim zahtevima najkasnije u roku od 30 dana od prijema urednog zahteva i dokumentacije. 

Ovom uredbom omogućena je kupovina i stanova u izgradnji koji su predbeleženi u katastar nepokretnosti bez tereta, što je u dosadašnjim procesima otežavalo dobijanje subvencija.  

Takođe, utvrđeno je i ponavljanje postupka odlučivanja u predmetima koji su do sada pravnosnažno okončani odbijanjem zahteva zbog prerano zaključenog kupoprodajnog ugovora ili ugovora koji je zaključen neposredno po zaključenju predugovora, a u kojima su postojali svi ostali uslovi za sticanje prava na subvenciju. Zahtev se može podneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće ili stana na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je ostvaren od strane odgovornog projektanta, a za kupovinu kuće ili stana prema vrednosti kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Takođe, pravo na novčana sredstva može se ostvariti za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – prema vrednosti procenjene nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, odnosno kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Birokratska prepreka koja je mnoge zbunila

Kako je Euronews Srbija ranije pisao više majki koje su ispunjavale uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta odbijene su tokom 2022. godine jer su umesto predugovora o kupovini nekretnine dostavile zaključen ugovor. Udruženje "Mame su zakon" uputilo je zahtev predsednici Vlade Sbije da se izmeni Uredba o potrebnoj dokumentaciji, jer tu leži nelogičnost koja je zbunila mnoge parove - traži se da kredit bude odobren, a da sa druge strane parovi dostave predugovor o kupovini stana.

Mame nisu mogle da reše nedoumicu oko dokumentacije ni u službama na lokalnom nivou, jer niko nije precizno znao da im kaže da li se predaje predugovor ili ugovor. Kako se traži da kredit bude odobren njima je logično bilo da to ipak bude ugovor.

Među mamama koje su ostale bez subvencija zbog proceduralne greške je i Marina Pavlović iz Novog Sada koja je 10. januara prošle godine dobila devojčicu i tada je ušla u proceduru da aplicira kod države za kupovinu stana.

Ona je za Euronews Srebija ranije ispričala da su ona i partner ispunjavali sve uslove - dete je rođeno 2022. godine, nemaju nekretninu na svoje ime, odobren im je kredit od banke. Međutim, njihov zahtev je odbijen zbog proceduralne greške. Resornom ministarstvu umesto predugovora dostavili su ugovor o kupovini stana. A tu je nastao raskorak i zabuna za parove. Banka da bi odobrila kredit, odnosno isplatila novac traži potpisivanje ugovora.

"U uslovima za odobrenje subvencija stoji da je potrebno da kredit bude odobren. Mi smo pratili sve korake koje nam je banka tražila. Potpisali smo predugovor, pa ugovor i odobren je kredit jer za subvencije oni traže da kredit bude odobren. Kada se potpiše ugovor pokreće se proces u Katastru za upis vlasništva. Mi smo odbijeni i u obrazloženju je navedeno da me odbijaju zato što su videli da je pokrenut postupak upisa vlasništva za nekretninu za koji se aplicira", navela je Marina.

Nastavlja se subvencionisanje za kupovinu stana

Inače, Vlada Srbije je na sednici 2. februara donela odluku o nastavku finansiranja subvencija za majke za kupovinu prve nekretnine u 2023. godini.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je, kao i do sada, 20.000 evra.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2023. godini, može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave – u visini 20 odsto vrednosti radova", navodi se u saoštenju.

Takođe, ovo pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto vrednosti nepokreti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti, kao i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti  nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene  utvrđene  predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Komentari (0)

Srbija