Društvo

"Iskreno, posledice su velike": Mame koje su zbog birokratske brljotine ostale bez subvencije za stan još na čekanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2022

-

20:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Majke koje ispunjavaju sve uslove za subvenciju pri kupovini nekretnine po osnovu rođenja deteta, a odbijene su zbog birokratskog propusta - i dalje čekaju na izmenu Uredbe nakon koje bi ponovo mogle da predaju dokumentaciju. Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 44 podnetih zahteva, 11 je odobreno, a pet je u procesu obrade. Nekadašnja ministarka za rad, Darija Kisić Tepavčević, u avgustu je izjavila da će država ispuniti ono što je obećala. Do danas - konkretnog rešenja nema, a subvencija nije mala i iznosi i do 20.000 evra. 

Samo jedan dan pre podnošenja zahteva za subvenciju, Dajana Jovanović iz Subotice, potpisala je ugovor o kupovini stana na kredit i zbog toga je ostala bez subvencije. Država je ocenila kao nekoga ko već ima nekretninu u vlasiništvu. Ona je na taj novac računala kada je aplicirala za kredit.

"Iskreno, ovo je na nas ostavilo najveće finansijske posledice. Računali smo na subvenciju jer ispunjavamo sve uslove. Iz tog razloga smo podigli keš kredit da bismo mogli da isplatimo učešće, tako da živimo sad sa dva kredita što nam je otežavajuća okolnost", priča Dajan za Euronews Srbija.

U sličnoj situaciji našlo se više žena. One su ispunjavale sve uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta ali su odbijene jer su umesto predugovora o kupovini nekretnine dostavile zaključen ugovor. Odbijene majke nemaju pravo na žalbu povodom rešenja Komisije koja odlučuje o subvencijama, već su upućene na pokretanje upravnog spora.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu za Euronews Srbija da će majke koje su dostavile ugovor, umesto predugovora o kupoprodaji nepokretnosti moći ponovo da dostave zahtev i to nakon izmene Uredbe. Tek tada će majke biti obaveštene na koji način mogu da ispune uslove kako bi stekle pravo na novčana sredstva.

Neusaglašena komunikacija 

Problem sa prikupljanjem dokumentacije koja traje oko mesec dana i iziskuje troškove samo je jedan od brojnih. Međutim, Tanja Macura iz Udruženja ''Mame su zakon'' ocenjuje da neusaglašena komunikacija između republičkog i lokalnog nivoa ipak prednjači.

"Pojedine lokalne samouprave lepo objašnjavaju građanima tj. građankama kako mogu da iskoriste ovu finansijsku podršku. S druge strane postoje i one lokalne samouprave koje traže sve moguće izgovore da odbiju korisnike ovakve jedne velike mogućnosti", navela je Macura za Euronews Srbija.

Tanjug/Ministarstvo za rad, profimedia, Unsplash

 

U ovom Udruženju veruju da je reč isključivo o birokratskom propustu. Ako se on uskoro ne reši, ostaviće posledice.

"Ova odredba ima vremenski rok, majka ima vremenski rok da konkuriše godinu dana od trenutka kada se porodi, svako čekanje i svako odlaganje da oni podnesu dokumentaciju to je korak dalje da oni ostvari tu mogućnost", pojašnjava Macura.

Šta je zbunilo parove?

Parove koji su zbog birokratskog propusta odbijeni zbunila je nelogičnost u potrebnoj dokumentaciji za apliciranje. Od njih se tražilo da kredit od banke bude odobren, a da sa druge strane parovi dostave predugovor o kupovini stana. To ih je zbunilo, ali od nadležnih nisu mogle da dobiju odgovor na pitanja koja su ih mučila.

Mame nisu mogle da reše nedoumicu oko dokumentacije ni u službama na lokalnom nivou, jer niko nije precizno znao da im kaže da li se predaje predugovor ili ugovor. Kako se traži da kredit bude odobren njima je logično bilo da to ipak bude ugovor.

Čim se potpiše ugovor po automatizmu kreće procedura upisa nekretnine u Katastar nepokretnosti.  Zapravo ugovorom se stiče vlasništvo nad nekretninom i automatski za državu te mame ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova - da nemaju nekretninu u vlasništvu. To je bio kamen spoticanja za mnoge mame, te je u prvoj polovini godine samo nekoliko njih ostvarilo pravo na subvenciju. Tačnije, do početka avgusta subvenciju su dobile samo četiri majke  - iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra. 

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta. Ovo je jedna od podsticajnih mera rađanja 

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta razlikuje se od mesta stanovanja učesnika na konkursu.

Tako za izgradnju kuće u nerazvijenim opštinama, porodice mogu da dobiju do 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu  tehničkog opisa sa popisom radova i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta. To važi za građane koji žive u jedinicama lokalnih samouprava (JLS)  koje su utvrđene kao devastirana područja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu. 

Komentari (0)

Srbija