Društvo

Rešenje za mame koje su zbog "jednog papira" odbijene za subvencije za stan: Resorno ministarstvo za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

05/08/2022

-

14:30

Rešenje za mame koje su zbog "jednog papira" odbijene za subvencije za stan: Resorno ministarstvo za Euronews Srbija
Rešenje za mame koje su zbog "jednog papira" odbijene za subvencije za stan: Resorno ministarstvo za Euronews Srbija - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Mame koje su odbijene za subvenciju države za kupovinu prvog stana, jer su umesto predugovora dostavile kupoprodajni ugovor ipak neće ostati bez novca. U resornom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu za Euronews Srbija da će "u narednom periodu nadležni organi učiniti sve da se pronađe pravni osnov da one majke koje su u  momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države".

"Uredba kojom se definišu uslovi za dodelu subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine jedna je od najvažnijih mera za podsticaj nataliteta i podrške majkama u Srbiji. Država je odlučna da podrži majke da reše stambeno pitanje i zasnuju svoje porodice, jer tako ulažemo u još bolju budućnost naše zemlje. Budući da je dosadašnja praksa  pokazala da su postojale nedoumice u primeni Uredbe i da majke koje su umesto predugovora podnosile ugovore o kupoprodaji nekretnine, u narednom periodu nadležni organi će učiniti sve da se pronađe pravni osnov da one majke koje su u  momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države", kažu u Ministarstvu.

Oni su pozvali sve majke koje su rodile decu u ovoj godini, ukoliko ispunjavaju uslove, da  podnesu zahtev za subvenciju za kupovinu nekretnine, jer država je odlučna i finansijski spremna da ih podrži.

Kako je Euronews Srbija ranije pisao više majki koje ispunjavaju uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta odbijene su jer su umesto predugovora o kupovini nekretnine dostavile zaključen ugovor. Udruženje "Mame su zakon" uputilo je zahtev predsednici Vlade Sbije da se izmeni Uredba o potrebnoj dokumentaciji, jer tu leži nelogičnost koja je zbunila mnoge parove - traži se da kredit bude odobren, a da sa druge strane parovi dostave predugovor o kupovini stana.

Da Vlada donese poseban zaključak

Mame nisu mogle da reše nedoumicu oko dokumentacije ni u službama na lokalnom nivou, jer niko nije precizno znao da im kaže da li se predaje predugovor ili ugovor. Kako se traži da kredit bude odobren njima je logično bilo da to ipak bude predugovor.

Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura kaže da je juče razgovarala sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević i da je od nje dobila obećanje da će dati sve od sebe da se nađe model po kom bi moglo da se obeštete porodice koje ispunjavaju sve uslove, ali su odbijene jer su dostavili ugovor umesto predugovora.

profimedia

 

"Mi smo predložili da Vlada Srbije donese poseban zaključak iz kog će moći da se crpi pravni osnov na osnovu koga će se tim porodicama uplatiti ono što bi im pripalo da je komisija pozitivno odlučila. Postoji nedoumica kako da se uplate sada sredstva. Jedno od rešenja moglo bi da bude da država uplati odmah novac banci, a da banka smanji ratu kredita i da nađe model kako da se izađe u susret porodicama", navela je Macura za Euronews Srbija.

Vest da bi ipak mogli da dobiju subvenciju obradovala je mlade braćne parove koji su odbijeni. Igor Jovanović iz Subotice za Euronews Srbija kaže da mu je drago što su stvari pomerile sa "mrtve tačke", da su obavešteni da se radi na pronalaženju rešenja za njihovo pitanje. 

"Traži se rešenje kako taj novac da bude uplaćen, da li će biti namenski račun. Ponavljam, meni taj novac ne treba za malverzacije već za ono za šta je namenjen", rekao je Igor za Euronews Srbija.

On i supruga podigli su dva kredita. Igor keš kredit za učešće u kupovini stana, a supruga stambeni. Za oba kredita mesečna rata im je bezmalo 500 evra.

Uslovi za dobijanje subvencija

U resornom ministarstvu ranije su za Euronews Srbija naveli da su osnovni uslov za dobijanje subvencije, pored toga da je dete rođeno tokom 2022. godine, da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime. 

"Čim se potpiše ugovor o kupoprodaji stiče se vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova. Tek nakon odobrenja, odnosno donošenja Rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i time se upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine", naveli su iz ministarstva.

Unsplash

 

Do sada su subvencije za stan dobile samo četiri majke  - iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra. Trenutno je u proceduri još 39 zahteva.

Problem proceduralne prirode

Milić Đoković, procenitelj nekretnina rekao je ranije za Euronews Srbija kaže da je kod majki koje su odbijene za subvenciju od države problem proceduralne proirode.

"Uslovi konkursa su malo neprecizni za laike, te je zbog toga mali broj majki iskoristilo tu mogućnost. Treba znati da čim se zaključiš ugovor o kupoprodaji on ide u Katastar i ta osoba se knjiži kao vlasnik nekretnine. U ovom slučaju problem je da li će prodavac stana da te čeka od predugovora do ugovora, da ti država odobri kredit. Država bi trebala to da pojednostavi proceduru. Predlagao sam da to bude hartija od vrednosti, vrednosno pismo na kome, primera radi, piše Jovanka Jovanović ima pravo na 7.000 evra ili 4.000 evra subvencije. Kada se realizuje kredit država pušta pare. Prodavac zna sigurno da je to kupac koji ima odobrenje od države. Ovako sada kupac uradi predugovor i onda se moli Bogu da li će država da mu odobri subvenciju ili ne", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija