Biznis vesti

Počele prijave za subvencije od 20.000 evra za kupovinu kuća i stanova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Beoinfo

01/03/2022

-

08:41

Počele prijave za subvencije od 20.000 evra za kupovinu kuća i stanova
Počele prijave za subvencije od 20.000 evra za kupovinu kuća i stanova - Copyright Tanjug/Ministarstvo za rad, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zainteresovani građani od danas mogu da podnesu zahteve za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Na sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, kao i Odluka o iznosu novčanih sredstva za ove namene u 2022. godini.

Uredbom je propisano da pravo na navedena novčana sredstva može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta pod uslovom da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan na teritoriji Republike Srbije.

Kako do prijave?

Detaljan vodič za kupovinu kuće ili stana uz pomoć državne subvencije - koja dokumenta su potrebna pročitajte ovde.

"Zahtevi za ostvarivanje ovog prava sa pratećom dokumentacijom propisanom uredbom podnose se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Za teritoriju Beograda zahtevi se podnose u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, 27. marta 43-45, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova", navela je Stanisavljević.

Sve potrebne informacije u vezi sa uslovima za dobijanje ove subvencije, potrebnom dokumentacijom i obrascima za preuzimanje nalaze se na sajtu Grada Beograda. Podatke koji se nalaze u dostupnim službenim evidencijama, organi jedinice lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnost, a ostale dokaze prilažu stranke uz zahtev.

Po prijemu zahteva, jedinica lokalne samouprave zahteve za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom dostavlja nadležnoj komisiji koja donosi rešenje o dodeli novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

Vlada za svaku budžetsku godinu donosi posebnu odluku kojom utvrđuje iznos novčanih sredstava za ostvarivanje prva na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Odlukom za 2022. godinu maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis