Biznis vesti

Detaljan vodič za kupovinu kuće ili stana uz pomoć 20.000 evra od države: Koja dokumenta su potrebna i kako se konkuriše

Komentari

Autor: Z. Rakić, S. Tuvić

18/02/2022

-

18:30

Detaljan vodič za kupovinu kuće ili stana uz pomoć 20.000 evra od države: Koja dokumenta su potrebna i kako se konkuriše
Detaljan vodič za kupovinu kuće ili stana uz pomoć 20.000 evra od države: Koja dokumenta su potrebna i kako se konkuriše - Copyright Tanjug/Ministarstvo za rad, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Za državne subvencije u visini do 20.000 evra za izgradnju kuće ili kupovinu nekretnine mogu da se prijave sve majke koje su rodile dete u ovoj godini. Brak nije uslov za ovu vrstu pomoći, mogu da žive i u vanbračnoj zajednici. Uslov je da nemaju nekretninu u svom vlasništvu, da su plate partnera ispod državnog proseka.

Euronews Srbija vam donosi detaljan vodič, ko može da konkuriše za subvenciju države, kome se podnosi dokumentacija, na koji iznos državnih subvencija majke mogu da računaju?

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini kuće ili stana može ostvariti svaka majka kojoj je dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije. U slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta. Jedna od najvažnijih klauzula je da nemaju nekretninu u svom vlasništvu na teritoriji Srbije. Novčana sredstva se obezbeđuju za svaku budžetaski godinu pojedinačno i bespovratna su.

Kolika će biti sredstva od države zavisi od lokalne samouprave, ali taj iznos ne može preći 20.000 evra. U jedinicama lokalnih samouprava koje su utvrđene kao devastirana područja podnosioci zahteva mogu računati na 50 odsto vrednosti građevinskih radova ili cene nekretnine, dok u ostalim lokalnim samoupravama to je 20 odsto.

U devastirana područja spadaju: Babušnica, Bela Planaka, Bojnik, Bosilegrad, Varvarin, Vladičin Han, Golubac, Žagubica, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Mionica, Prijepolje, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

Neophodna dokumentacija

Da bi majke aplicirale za pomoć države pri izgradnji kuće, neophodno je da zemljište na kom je planirana izgradnja nepokretnosti bude vlasništvo podnosioca zahteva, kao i da imaju građevinsku dozvolu za to.

Ukoliko se odluči za kupovinu stana ili kuće, da bi dobila sredstva od države, nekretnina mora biti vlasništvo prodavca i upisani u katastar nepokretnosti bez tereta. Treba napomenuti i da par koji aplicira za pomoć države pri kupovini stana ili kuće ne može biti sa prodavcem nepokretnosti u krvnom srodstvu, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Da bi aplicirale za pomoć države, majke koji žele da grade kuću moraju da prilože predračun radova odgovornog projektanta, dok za one koji kupuju nekretninu neophodan je predugovor o kupovini overen kod javnog beležnika. Od dokumentacije još je potreban dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici - izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda o postojanju vanbračne zajednice.

Tu nije kraj, podnosilac zahteva mora da dostavi podatak i da se u prethodnih pet godina nije vodio kao obveznik poreza na kuću ili stan. Neophodna je i izjava da nema u vlasništvu stan ili kuću overena kod javnog beležnika, kao i overena izjava da u prethodnih pet godina nije otuđio stan ili kuću.

Ukoliko je majka preminula podnosilac zahteva može biti otac, ali je u obavezi da dostavi: izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dete, izvod iz matične knjige umrlih za drugog roditelja.

Pomoć države se isplaćuje u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Šta ako je majka strani državljanin?

Pravo na subvencije države u rešavanju stambenog pitanja imaju i žene koje su strani državljani, a koje su rodile dete u Srbiji. Neophodno je da priloži uverenja o državljanstvu, dokaza da ima status stalno nastanjenog stranca ili prijavu boravišta na teritoriji Srbije (fotokopija isprave kojom se dokazuje status stalno nastanjenog stranca, odnosno fotokopija pasoša).

Za njih je neophodan dokaz o postojanju bračne, odnosno vanbračne zajednice sa ocem deteta - izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena kod javnog beležnika o postojanju vanbračne zajednice (ne starija od mesec dana). Važno je da priloži uverenje da se neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, ali i da prethodno rođena deca nisu data na u hraniteljsku porodicu ili na usvajanje.

Način podnošenja zahteva

Zahtev za subvencije države za kupovinu ili izgradnju nekretnine podnosi se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Lokalne samouprave priloženu dokumentaciju dostavljaju Komisiji za dodelu novčanih sredstava za izgradnju ili kupovinu nekretnine. Komisija donosi rešenje, a novac se uplaćuje na namenski račun otvoren kod poslovne banke.

Korisnik sredstava dužan je da se upiše u katastru nepokretnosti kao vlasnik kuće ili stana na osnovu zaključenog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, odnosno nakon izgradnje objekta. Takođe, dužan je da dobijena sredstva iskoristi isključivo za namenu za koju su mu ta
sredstva odobrena. U suprotnom moraće da vrati novac sa obračunatom kamatom.

Izgrađena kuća ili stan uz subvencije države majka ne sme da otuđi u periodu od pet godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis