Politika

Poslanici Skupštine Srbije najavili da će glasati za zakon o finansijskoj podršci porodici

Komentari

Autor: Fonet

28/12/2021

-

17:06

Poslanici Skupštine Srbije najavili da će glasati za zakon o finansijskoj podršci porodici
Poslanici Skupštine Srbije najavili da će glasati za zakon o finansijskoj podršci porodici - Copyright FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije najavili su danas da će u danu za glasanje podržati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i istakli da predložene mere, kao što je povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete sa 100.000 na 300.000 dinara, ulivaju sigurnost mladim roditeljima.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije Branimir Jovanović rekao je da već decenijama postoji ozbiljan problem kada je u pitanju demografska slika Srbije, ali je istakao da se ozbiljno pristupilo ovom problem tek u nekoliko poslednjih godina.

Jopvanović je rekao da vlast na sveobuhvatan i ozbiljan način pokušava da reši pitanje demografije Srbije.

"Ovim izmenama i dopunama Zakona mi ćemo stvoriti uslove koji treba da ohrabre mlade u smislu podsticaja rađanja, odnosno da dobiju adekvatnu materijalnu podršku", rekao je Jovanović.

On je istakao da je veoma važna mera koja se odnosi na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini i kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta zato što očigledno nerešeno stambeno pitanje obeshrabruje mlade ljude da stvaraju porodicu ili da je šire.

"Smatram da ovakva mera uliva sigurnost, pre svega mladim ljudima, da će na efiksan, povoljan način rešiti stambeno pitanje", rekao je on.

Šef poslaničke grupe Stranka pravde i pomirenja SPP - Ujedinjena seljačka stranka USS Samir Tandir ocenio je da je "dobra vest" što će dodatak za prvorođeno dete biti povećan sa 100.000 na 300.000 dinara i da je 300.000 dinara "ozbiljna cifra" koja omogućava roditeljima da nabave sve što im je potrebno za dete.

"Autoput, gasovod, sve to ima smisla onog trenutka kada budemo imali veći broj mališana u vrtićima, školama. Nikad bolje, možda, nismo imali uslove kada je u pitanju izgled naših učionica i vrtića, a procenat novorođene dece se smanjuje. To je nešto što moramo da preokrenemo", istakao je Tandir.

"Dragocena pomoć za mlade roditelje"

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović rekao je, posle izlaganja Tandira, "da će sutra biti još jedno vrlo prijatno iznenađenje u vezi ovih mera".

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović pohvalila je meru koja se odnosi na povećanje dodatka za prvorođeno dete sa 100.000 na 300.000 dinara.

Paunović je ocenila da će se ova "stimulativna mera pozitivno odraziti na politiku rađanja" i navela da je to dragocena pomoć za mlade roditelje.

Poslanica Srpske napredne stranke Milanka Jevtović Vukojičić apelovala je "na sve žene koje žele da rode decu da to i učine".

"Nema plemenitije stvari od darivanja života, a to može samo žena", istakla je ona.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Emeše Uri ocenila je da je novčani dodatak od 300.000 dinara za prvorođeno dete "vrlo bitan podsticaj za mlade majke" i ukazala da od toga koliko se majke osećaju sigurno u našem društvu zavisi da li će neka porodica odlučiti da ima dete.

"Majčino zalaganje za rađanje deteta je mnogo veće nego očevo. Majka nekada svoj život rizikuje prilikom rađanja deteta. Njoj je najbitnije da dete bude sigurno, da bude nahranjeno, da ima neku budućnost", rekla je Emeše Uri.

Komentari (0)

Srbija