Društvo

"Putem šampiona" – Sonja Vasić i Željko Obradović daće savete roditeljima dece koja se bave sportom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

22:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Program "Putem šampiona" Novak Đoković fondacije želi da pruži podršku i razumevanje roditeljima dece, danas malih, a sutra velikih šampiona. Namenjen je roditeljima, ne samo polaznika akademije koja se bave tenisom, već i dece koji treniraju ostale sportove u Srbiji i na međunarodnom nivou. Onlajn panel ovog programa biće održan u četvrtak.

"Program je namenjen roditeljima dece koja se bave sportom, a koncipiran je na način da kroz specijalne tematske radionice i panel diskusije, kao što je ova u četvrtak, proslavljeni asovi sporta i stručnjaci prenose svoja iskustva i znanje tog karijernog puta koji su prošli", kaže za Euronews Srbija Ana Jovanović iz Fondacije Novak Đoković.

Šampionka Sonja Vasić, bivša košarkašica, a sada sportska direktorka Olimpijskog komiteta Srbije, je jedna od onih koja je prošla put do šampionskog trona. Ona ističe da je svaki put deteta koji se bavi sportom individualan i poseban.

"Svako od nas je šampion na drugi način. To se zaboravlja sa koje tačke je neko krenuo, a dokle je stigao kroz male pobede koje ne dospevaju u novine i ne dobijaju se za njih medalje. Ipak sport sve nas tera na formiranje karaktera i razvijanje takmičarskog duha", rekla je Vasić za Euronews Srbija.

Uloga roditelja i tima – ključ za postizanje uspeha

Roditeljska uloga u životu deca sportista je izuzetno važna, budući da staratelji donose sve važne odluke, ne samo u profesionalnoj karijeri, nego i u samim počecima da dete krene da trenira i da održi motivaciju uprkos poteškoćama.

"Oni biraju i trenera i okruženje u kojoj će se dete baviti sportom, a od tih faktora najviše zavisi da li će se dete zadržati u sportu. Mi im olakšavamo da donesu bolje odluke za svoju decu", navodi Jovanović.

Uloga roditelja i takozvanog tima, kako objašnjava Sonja Vasić, ključni su za postizanje uspeha. 

"Taj tim se kroz godine menja, ali bazu nje čini upravo porodica, uglavnom prvo roditelji. Većina sportista na kraju karijere ili posle nekog velikog uspeha prvo će se zahvaliti mami i tati. Na celom putu ka uspehu ima puno žrtve, a često mora da se žrtvuje cela porodica. Znam koliko su moji roditelji bili u jednom periodu usmereni samo na mene", dodaje Vasić.

Na završnom panelu osnivačke godine programa "Putem šampiona", pored Sonje Vasić, gost će biti trener Željko Obradović.

Komentari (0)

Srbija