Društvo

Samo četiri majke dobile novac od države za prvi stan: U lavirintu papirologije mnogi ostaju bez prava koje im pripada

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/08/2022

-

09:30

Samo četiri majke dobile novac od države za prvi stan: U lavirintu papirologije mnogi ostaju bez prava koje im pripada
Samo četiri majke dobile novac od države za prvi stan: U lavirintu papirologije mnogi ostaju bez prava koje im pripada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Subvenciju države za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta u ovoj godini dobile su samo četiri majke -  iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila do sada ukupno 34.595 evra. Nije da nije bilo zainteresovanih, ali su mnogi parovi, koji ispunjavaju sve uslove, zbog proceduralnih grešaka ostali bez subvencije.

Udruženje "Mame su zakon" uputilo je zahtev predsednici Vlade Sbije da se izmeni Uredba o potrebnoj dokumentaciji, jer tu leži nelogičnost koja je zbunila mnoge parove - traži se da kredit bude odobren, a da sa druge strane parovi dostave predugovor o kupovini stana.

Marina Pavlović 10. januara dobila je devojčicu i ušla u proceduru da aplicira kod države za kupovinu stana. Kaže da ona i partner ispunjavaju sve uslove - dete je rođeno 2022. godine, nemaju nekretninu na svoje ime, odobren im je kredit od banke. Međutim, njihov zahtev je odbijen zbog proceduralne greške. Resornom ministarstvu umesto predugovora dostavili su ugovor o kupovini stana. A tu je nastao raskorak i zabuna za parove. Banka da bi odobrila kredit, odnosno isplatila novac traži potpisivanje ugovora.

"U uslovima za odobrenje subvencija stoji da je potrebno da kredit bude odobren. Mi smo pratili sve korake koje nam je banka tražila. Potpisali smo predugovor, pa ugovor i odobren je kredit jer za subvencije oni traže da kredit bude odobren. Kada se potpiše ugovor pokreće se proces u Katastru za upis vlasništva. Mi smo odbijeni i u obrazloženju je navedeno da me odbijaju zato što su videli da je pokrenut postupak upisa vlasništva za nekretninu za koji se aplicira", kaže za Euronews Srbija Marina Pavlović iz Novog Sada.

Navodi da je najmanje mesec dana išla od šaltera do šaltera sa malom bebom kako bi prikupila svu dokumentaciju koja im je bila neophodna, a da ni referenti resornog ministarstva ne znaju šta je sve potrebno od dokumenata.

"Formiran je poseban tim u Novom Sadu koji se bavi tim pitanjem. Ja sam predala kompletiranu dokumentaciju i tu je bio ugovor, a ne predugovor o kupovini stana. Oni su je pregledali i rekli su mi da je sve u redu, da ispunjavamo sve uslove, da je dokumentacija kompletirana. Niko nam tada nije pomenuo da treba predugovor, a ne ugovor", navela je ona.

"Niko nije znao odgovor"

Marina nije jedina koja je ostala iz tog razloga bez subvencije države. Slično je prošao i bračni par Jovanović iz Subotice. Igor Jovanović kaže da im je bilo potrebno da prikupe 14 papira za apliciranje. Navodi da je više puta zvao sva nadležna ministarstva da se raspita precizno o dokumentaciji, ali da nije dobio odgovor.

Pixabay

 

"Mi jesmo napravili grešku, trebalo je da predamo predugovor a ne ugovor. Baš iz tog razloga, da rešim tu nedoumicu zvao sam tri ministarstva. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na devet različitih brojeva. Bili su ljubazni, niko me nije odbio, ali niko nije znao odgovor, da mi reši tu nedoumicu. Pribavili smo 14 papira koji su bili potrebni. Između ostalog i izvod iz Katastra i Poreske uprave da u prethodnih pet godina nismo bili poreski obveznici za nekretninu. Mislim da je to dovoljno. Nisam pravnik, ali znam da niste vlasnik stana kada krene procedura upisa u Katastar, već kada stigne iz katastra upis i kada krenete da plaćate porez. Napravili smo tehničku grešku i zbog toga smo odbijeni", priča Igor za Euronews Srbija. 

Da bi zatvorili finansijsku konstrukciju Igor je podigao keš kredit, a supruga Dajana stambeni, te sada za dva kredita izdvajaju mesečno skoro 500 evra.

"Meni taj novac ne treba ni za kakve malverzacije, već da pokrijemo keš kredit koji smo podigli za učešće. Pratili smo na medijima, slušao sam izjave zamenice ministra za porodicu i ona je rekla da ćemo biti oslobođeni svih taksi, ministar finansija da da ćemo subvencije dobiti na osnovu odobrenog kredita. Sve takse su nam naplatili od MUP-a i potvrde o prebivalištu, preko Katastra i notara", naveo je on.

Ističe da su dokumerntaciju predali 30. marta, a da su odgovor iz resornog ministarstva da su odbijeni za subvenciju dobili 21. juna, a da ih toliko dugo niko ne bi čekao.

"Stan smo kupili od starijeg bračnog para. U januaru smo prvi put stupili sa njima u kontakt i dogovorili se oko cene. Da smo predali predugovor ko bi nas čekao do 21. juna, plus još 14 dana dok prođe stambeni kredit, znači do jula. Svi znamo koliko su porasle cene nekretnina. Meni bi ljudi rekli -  "ne mogu da prodam sada po toj ceni". Oni su od tog novca planirali da kupe kuću. Jedno je teorija, drugo praksa", naveo je Igor.

Ministarstvo: Uslovi jasno definisani

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja kažu da su uslovi za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta jasno definisani i od početka primene Uredbe istaknuti na zvaničnim internet stranicama tri ministarstva - ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, finansija i za brigu o porodici i demografiju.

Unsplash

 

Navode i da se sve potrebne informacije o ostvarivanju tog prava mogu dobiti i u lokalnim samoupravama, kojima je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavilo instrukcije o postupanju po zahtevima za dobijanje ove subvencije. Preciziraju da je osnovni uslov za dobijanje subvencije, pored toga da je dete rođeno tokom 2022. godine, da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime.

"Prilikom konkurisanja za ovaj vid pomoći države neophodno je da zainteresovani dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova. Tek nakon odobrenja, odnosno donošenja Rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i time se upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine", kažu iz resornog ministarsttva.

Do sada su subvencije za stan dobile majke iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra.

"Komisija koja odlučuje o dodeli ovih subvencija je u svim slučajevima gde je to bilo moguće nepotpune zahteve vraćala na dopunu, kako bi svi zainteresovani mogli da ostvare ovu pomoć države", navode u ministarstvu i dodaju da je u proceduru 39 zahteva.

Pojašnjavaju da su najčešći razlozi za odbijanje majki: zaključivanje ugovora o kupoprodaji, zaključivanje predugovora o kupoprodaji pre rođenja deteta, postojanje nekretnine u vlasništvu majke i oca, a bilo je i slučajeva u kojima je nosilac kredita otac.

Ministarstvo još jednom poziva sve zainteresovane za dodelu ove vrste subvencije da se detaljno upoznaju sa svim uslovima koje je potrebno ispuniti, a među kojima su najvažniji da je dete rođeno tokom 2022. godine i zaključivanje predugovora o kupoprodaji.

Macura: Uskladiti Uredbu

Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon“ uputila je dopis predseddnici Vlade Srbije Ani Brnabić da se usklade pojedine tačke Uredbe o potrebnoj dokumentaciji.

"U članu 6. Uredbe koja govori o potrebnoj dokumentaciji za subvenciju države primećujemo da nisu usklađene tačke 6. i 12. a prema kojima lica koja apliciraju za subvenciju ne smeju da budu u postupku odobravanja kredita,tj. da kredit mora da im bude odobren. Međutim, banke neće kredit da im odobre ukoliko se ne potpiše kupoprodajni ugovor, a država sa druge strane zahteva da se u postupku odobravanja subvencije dostavi predugovor", navodi se u dopisu koji su poslali Brnabić.

Unsplash

 

Macura navodi da je najveći problem loša komunikacija između lokalne samouprave, ministarstva i korisnika.

"Sa druge strane tu su i nedovoljno jasne procedure, nedovoljno fleksibilne procedure. Banka je tu rigorozna, oni zahtevaju ugovor kupoprodajni, a ne predugovor. Postoje dva problema. Problem komunikacije lokalna samouprava, korisnik, država, a sa druge strane banka, korisnik i država", rekla je Macura za Euronews Srbija.

Ističe da bi Ministarstvo finansija moralo sa bankama da napravi posebna procedura samo za ovu vrstu korisnika.

Problem proceduralne prirode

Milić Đoković, procenitelj nekretnina za Euronews Srbija kaže da je kod majki koje su odbijene za subvenciju od države problem proceduralne proirode.

"Uslovi konkursa su malo neprecizni za laike, te je zbog toga mali broj majki iskoristilo tu mogućnost. Treba znati da čim se zaključiš ugovor on ide u Katastar i ta osoba se knjiži kao vlasnik nekretnine. U ovom slučaju problem je da li će prodavac stana da te čeka od predugovora do ugovora, da ti država odobri kredit. Država bi trebala to da pojednostavi. Predlagao sam da to bude hartija od vrednosti, vrednosno pismo na kome, primera radi, piše Jovanka Jovanović ima pravo na 7.000 evra ili 4.000 evra subvencije. Kada se realizuje kredit država pušta pare. Prodavac zna sigurno da je to kupac koji ima odobrenje od države. Ovako sada kupac uradi predugovor i onda se moli Bogu da li će država da mu odobri subvenciju ili ne", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija