Društvo

Kvar na arteškom bunaru u Bečeju: Cure voda i gasovi, angažovane ekipe NIS-a

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

16:15

Kvar na arteškom bunaru u Bečeju: Cure voda i gasovi, angažovane ekipe NIS-a
Kvar na arteškom bunaru u Bečeju: Cure voda i gasovi, angažovane ekipe NIS-a - Copyright Printskrin/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Specijalne ekipe Naftne industrije Srbije (NIS) stigle su u Bečej kako bi pomogle specijalnim jedinicama za vanredne situacije u sanaciji kvara na arteškom bunaru. Kako se navodi u saopštenju NIS-a, kompanija je dobila molbu Opštine Bečej da pomogne u sanaciji, jer je došlo do izbijanja vode i gasova, iako bunar nije u vlasništvu kompanije.

"Kao i 2012. godine kada je došlo do slične situacije, NIS će pružiti pomoć, kako bi sanacija bila izvršena u što kraćem roku, pa je tako na mesto događaja upućena vatrogasna jedinica NIS-a koja je u komunikaciji sa gradskom vatrogasnom jedinicom" saopštili su iz NIS-a.

Dodali su da će specijalna ekipa NIS-a izvršiti merenje gasova na lokaciji, dok je na mestu obezbeđena i oprema za rad u uslovima povećane koncetracije gasova.

Printskrin/RTS

 

Komandant štaba za vanredne situacije za opštinu Bečej Svetlana Vuletić izjavila je da nema razloga za paniku, da su preventivno evakuisani građani koji stanuju na udaljenosti od 30 metara od bušotine pošto bi svakog momenta trebalo da počnu radovi na sanaciji kvara.

"Došlo je do kvara na nadzornim instalacijama na bunaru i zabeleženo je prisustvo određenih gasova, ali ne u značajnim količinama opasnim po zdravlje" rekla je Vuletić.

Nakon što je arteski bunar započeo aktivnost obavešteni su svi relevantni organi i ustanove, pripadnici sektora za vanredne situacije iz Novog Sada, policija, specijalne vatrogasne jedinice kao i sprecijalne jedinice NIS-a, rekla je Vuletić i dodala da su zahvaljući pomoći Pokrajinske vlade u najkraćem roku uspeli da pripreme jedinice NIS-a za rad.

Vuletić kaže da se očekuje da će se radovi obavljati 24 časa, a da će za dva do tri dana potpuno sanirati kvar.

Obližnja škola je dobila naredbu štaba za vanredne situacije da se ne može odvijati nastava, a vrtićke grupe iz blizine su raspoređene u druge predškolske objekte.

"Pre 10 godina se desilo slično i bilo je strašno, čulo se kao da vulkan huji i pojavio se sivi pesak" kaže jedna sagovornica iz Bečeja. Objasnila je kako se tada metan uvukao u prostorije domova pa su bili iseljeni zbog bezbednosti na dva dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija