Društvo

Grujičić o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima: Ne razumem stav "moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče"

Komentari

Autor: Fonet

10/03/2023

-

10:19

Grujičić o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima: Ne razumem stav "moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče"
Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predlog novog zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima je završen, sada je potrebno da se uskladi sa ostalim propisima i da se vidi da li neke članove zakona treba menjati, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić za Politiku od petka.

Ukoliko se taj zakon usvoji, uslediće potpuna zabrana pušenja klasičnih i elektronskih cigareta u ugostiteljskim objektima.

Danica Grujičić je navela da kao lekar smatra da nema polemike o tome da duvanski dim može uzrokovati pojavu karcinoma, najčešće pluća, a da izaziva i teške akutne i hroniočne bolesti srca.

Ona je rekla da ne može da razume stav "moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče".

"Naravno da jeste vaše pravo, ali ako ugrožavate ljude oko sebe - to nije više samo vaša stvar", kazala je ona i dodala da ako se pušači razbole lekari moraju da ih leče zbog "neke nepotrebne i štetne navike".

Za navode vlasnika ugostiteljskih objekata da će doći do pada broja gostiju i prometa ukoliko se usvoji zakon i da će ponovo biti u problemu, jer su jedva "preživeli" pandemiju virusa korona, Grujičić je rekla da iskustvo svake zemlje koja je uvela ovaj zakon govori da nigde nije opao promet, "čak se u nekim zemljama i odrazio pozitivno".

Svake godine usled upotrebe duvana i duvanskih proizvioda u svetu prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača. Osim raka pluća, upotreba duvana povezana je sa obolevanjem od najmanje 20 drugih malignih bolesesti kao što su rak bešike, debelog creva, rektuma, jednjaka, jetre, pankreasa, traheje i bronha. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Miladin

10.03.2023 10:54

Pustite ljufe bre da uređuju svoj život kako oni žele.Sit sam ovih brižnih koji kao eto vode računa o nama.Ovoj ministarki bih za početak predložio da poseti Sremsku Mitrovicu da vidi u kakvim uslovima rade medicinski radnici. To je problem za državu i ministarstvo. Problem sa pušenjem rigoroznim zabranama i kaznama neće dati rezultate, barem kod nas, možda u Danskoj. Cigarete su skupe i utiču na zdravlje, kao i alkohol, droga, ali i pored svega sve se više koriste. Dozvolite da odluka bude na svakom pojedincu. Znaju mladi i mogu da se obaveste o svemu preko interneta.

Srbija