Društvo

Slučaj Pećinci: Troje dece koja su diskriminisana zbog politike nije vraćeno u vrtić uprkos preporuci poverenice

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

21/03/2023

-

15:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti obavestila je javnost da Predškolska ustanova "Vlada Obradović Kameni" u Pećincima nije postupila po njenoj preporuci i nije vratila u vrtić troje dece koju je diskriminisala na osnovu političke pripadnosti roditelja ili bliskih rođaka. Preporuka je bila i da roditeljima uputi pisano izvinjenje, što takođe nisu učinili.

Otkada su ih pre sedam meseci telefonom obavestili da su deca, koja su do tada inače redovno išla u vrtić, na listi čekanja, za nekoliko porodica iz pećinačke opštine život se ne vraća u normalu.

"To je sve usledilo jednim telefonskim pozivom od ženske osobe koja se nije ni predstavila. Rečeno mi je samo da moje starije dete Jakša Mažić je na listi čekanja do daljeg, pa kad se ukaže mesto da on može da nastavi sa pohađanjem vrtića, na šta sam ja rekla - a mlađe dete? A ona kaže - pa naravno da, i Sofija", priča Jelena Mažić, majka iz Obreža.

Slično je iskustvo i Jelene Mihajlović, majke iz Pećinaca za čije dete više nema mesta u vrtiću.

"Obrazloženje je bilo - 'vi ste nezaposleni'. Pa ja sam bila nezaposlena i kada sam dete upisivala prvi put. Onda je bilo mesta za svu decu, pa i za decu iz drugih opština. I onda smo shvatili da sva deca čiji roditelji nisu glasali, ili su članovi Demokratske stranke, ili su bili na poljoprivrednim protestima, jednostavno su stavljena na listu čekanja", priča Jelena za Euronewsw Srbija.

To je bio početak, samo nekoliko dana pred polazak dece u vrtić u septembru. Tada je o situaciji ove dve porodice javnost obavestila Demokratska stranka, čiji su članovi Nađin otac, odnosno Jakšin i Sofijin stric. Sedam meseci kasnije stanje je nepromenjeno.

Vrtić ćuti, u opštini negiraju da su deca ispisana

"Meni je ovo postalo smešno. Ovde se pokazuje da je jedan čovek, poverenik SNS Milorad Pantić jači od države", navodi Jelena.

Njega smatraju odgovornim, a da je jači od države objašnjavaju nereagovanjem opštine i Predškolske ustanove na rešenja prosvetnog inspektora i poverenice za zaštitu ravnopravnosti, koji su tražili da se deca vrate u vrtić.

euronews

 

Iz PU "Vlada Obradović Kameni" nisu se odazvali na naše pozive. Iz opštine je s druge strane, stigao pisani odgovor u kom predsednik Siniša Đokić negira da je bilo ko od dece ispisan iz vrtića, "ni zakonito ni nezakonito", kaže. Navodi da je prošle godine u PU upisano 760 dece, a da je njih 74 ostalo na listi čekanja. Prilikom upisa niko se, navodi nije bavio političkom, nacionalnom ili drugom pripadnošću roditelja.

Predsednik opštine u odgovoru spominje i, kako ga naziva, nasilan upad aktivista Demokratske stranke u vrtić, te medijsku hajku protiv Predškolske ustanove. Kaže da se u tom procesu diskriminišu ostala deca sa liste čekanja, čiji roditelji nisu stranački aktivisti, a da su u međuvremenu od Vlade dobili odobrenje da zaposle još pet vaspitača i medicinsku sestru i oforme novu grupu u Šimanovcima, što je roditeljima ponuđeno kao opcija. Njih 29 je prihvatilo.

"Naravno da su mnogi odbili, prvo što im nije uopšte usput - 25, 30 kilometara od kuće. Imamo objekat u svom selu, kao i ljudi u Pećincima što imaju objekat u svom selu. I naravno, prihvatilo je samo par roditelja koji žive u Šimanovcima i koji su prvi put konkurisali", priča Jelena Mažić.

Poverenica: Troje dece diskriminisano

Mišljenje poverenice je nedvosmisleno - troje dece za koje su roditelji pokrenuli postupak, diskriminisano je na osnovu političke pripadnosti. Ipak, predsednik opštine ne odgovara zašto po njenoj preporuci nisu postupili, već i nju proziva da je zanemarila ostalu decu sa liste čekanja. 

"Samo mogu da u konkretnom slučaju, kada neko prijavi diskriminaciju, da u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, na osnovu tačno utvrđenom postupku utvrdim činjenice i okolnosti u tom konkretnom slučaju i mi smo je u ovom slučaju utvrdili. Mi stojimo iza naših mišljenja, potvrđujemo ga i jako mi je žao što je došlo do nepoštovanja naše preporuke, što je veoma redak slučaj", kaže Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

U međuvremenu u priču se uključio i zaštitnik građana, čije se mišljenje tek očekuje. Poverenik SNS-a Milorad Pantić na naše pozive nije odgovorio, a roditelji kažu - nisu se probudila ni ministarstva kojima su se obraćali.

Komentari (0)

Srbija