Društvo

Počelo elektronsko zakazivanje termina za upis u školu: Na testiranje bez papirnih dokumenata

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

09:32

Počelo elektronsko zakazivanje termina za upis u školu: Na testiranje bez papirnih dokumenata
Počelo elektronsko zakazivanje termina za upis u školu: Na testiranje bez papirnih dokumenata - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Počelo je putem portala e-Uprava elektronsko zakazivanje termina za upis i testiranje dece u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju. Važna informacija za roditelje i druge zakonske zastupnike je da, ukoliko se zakaže termin za testiranje direktno u osnovnoj školi, svakako ne treba da donose papirna dokumenta u školu.

"Na portalu e-Uprava postoji usluga e-Zakazivanje, putem koje roditelji i drugi zakonski zastupnici mogu da zakažu termin u osnovnoj školi kojom teritorijalno pripadaju za upis deteta u prvi razred osnovne škole", rekla je za Tanjug Biljana Marić, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

"Prilikom odlaska u školu nije potrebno da se nosi nijedan papirni dokument, sve se pribavlja službenim elektronskim putem od izvoda iz matične knjige rođenih, potvrde o obavljenom obaveznom pripremnom predškolskom programu, lekarsko uverenje. Izuzetak je samo kada su roditelji  obavili lekarski pregled u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, i tu potvrdu je neophodno dostaviti u papirnoj formi”, rekla je Marić. 

Kako je navela, testiranje će biti obavljeno od 1. aprila do 31. maja, a već sada se zakazuju termini.

"Ne smemo ni zaboraviti činjenicu da u skladu sa Zakonom o osnovama sistemu obrazovanja i vaspitanja dete može biti upisano u prvi razred osnovne škole do 31. avgusta", rekla je Marić. 

"Sa pouzdanošću možemo reći da nepunih 80 posto populacije dece je elektronskim putem iskazalo interesovanje putem portala eUprava i za njih pribavljeni dokumenti elektronskim putem. Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica", rekla je Marić. 

Navela je da roditelji, ako ne zakažu termin putem portala eUprava, već direktno u školama, svakako nisu u obavezi da donose papirna dokumenta u školu.

Komentari (0)

Srbija