Društvo

Upis dece u prvi razred kreće od 1. aprila: Od prijave preko eUprave do testa - šta sve roditelji treba da znaju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

29/03/2022

-

10:08

Upis dece u prvi razred kreće od 1. aprila: Od prijave preko eUprave do testa - šta sve roditelji treba da znaju
Upis dece u prvi razred kreće od 1. aprila: Od prijave preko eUprave do testa - šta sve roditelji treba da znaju - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Upis dece u prvi razred 2022/23. godine počinje 1. aprila, a očekuje se da će od septembra u klupe sesti oko 65.000 mališana. Već od februara u domovima zdravlja počeli su obavezni sistematski pregledi, a deca pred polazak u školu primaju i dve vakcine - protiv malih boginja (MMR) i protiv difterije, velikog kašlja, tetanusa i dečje paralize (tetraksim).

U prvi razred od 1. septembra kreću deca koja su rođena od 1. marta 2015. do 28. februara 2016. godine. Prvaci se upisuju u osnovnu školu kojoj teritorijalno pripadaju. Postoji mogućnost i da roditelj upiše dete u osmoletku po svom izboru, ali je po zakonu rok za podnošenje zahteva bio do 1. februara.

Obavezni lekarski pregledi za polazak u školu se zakazuju u domovima zdravlja, ali se priznaju i oni koji se obave kod privatnika. Sistematski pregled za polazak u školu u privatnoj praksi košta od 7.000 do 9.000 dinara.

Termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole, roditelji i ove godine mogu da zakažu pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava, ali mogu i telefonski ili mejlom da kontaktiraju školu.

"Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi", kažu u Ministarstvu prosvete.

Šta podrazumeva sistematski pregled

Početkom februara u svim domovima zdravlja počeli su sistematski pregledi za upis prvaka u školu. Pre zakazakog termina u školi za upis deteta roditelj mora da obavi sve neophodne preglede. Potrebno je prvo pregled pedijatra, zatim se radi  laboratorija, pregled fizijatra, ORL, oftalmologa, stomatologa, logopeda. Deca pred polazak u školu primaju dve vakcine - MMR i tetraksim vakcinu. 

profimedia

 

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović pojašnjava da pre upisa deca moraju da obave sistematski pregled, i da škole izveštaj dobijaju u elektronskoj formi.

Navodi da i ova generacvija, kao i prethodne, uglavnom registruje loše držanje.

"Najviše se kod fizijatra registruje lošije držanje tela, deformiteti sa stopalima", navela je Jovanović za Euronews Srbija.

Prema poslednjoj studiji Instituta Batut "Istraživanje zdravlja stanovništava Srbije" na sistematskim pregledima je zapaženo da deca imaju najviše problema sa ravnim tabanima (13,3 odsto), dok 8,7 ima deformitet kičme. Ravne tabane u većem procentu imaju deca u gradskim sredinama.

Zapaženo je i da deca imaju sve veći problem sa vidom. U uzrastu od pet do 14 godina taj problem ima 14 odsto dece, što je povećanje u odnosu na 2013. godinu kada je problem sa vidom imalo 11,5 odsto dece.

Sve češći problem sa vidom kod dece

Oftalmolog Snežana Milić kaže da svakog dana otkrivaju na sistematskom pregledu da neko dete ima problem sa vidom, a da to ranije nisu znali.

"Svakog dana imamo deseatak zakazane dece na sistematskom i uvek otkrijemo po neko dete da ima problem sa vidom", navela je ona.

Upitana da li na to utiče savremeni način života i to što deca sve više koriste telefone ona je navela, da se upotreba aparata ne može dovesti u vezu sa slabim vidom.

AP/Darko Vojinović

 

"To su urođene anomalije  i ne verujem da na to mogu da utiču telefoni. Takva je građa oka. To nema veze sa dioptrijom, to je genetska konstitucija", navela je ona.

Procena zrelosti deteta

Test psihologa u škola, takođe je jedna od važnih stavki. Psiholog Branka Tišma kaže da se na testiranju procenjuje zrelost deteta za polazak u školu, da se procenjuje koliko je dete emotivno zrelo, koliko je razvilo socijalne odnose. 

"Naši roditelji pridaju malu važnost koliko je dete spremno da se obuče samo, jede, da li higijenske navike obavlja samo, da li ima obavezu u porodici. Što je dete samostalnije lakše prihvata polazak u školu i sve obaveze koje idu sa tim", kaže Tišma za Euronews Srbija.

Dodaje da za psihologe nije važno da li dete zna slova i brojeve. 

"Uvek sam se zalagala da deca pre polaska u školu ne uče da čitaju, pišu. Mi ne znamo metodologiju kako učiti opismenjavanju decu, možemo da se bavimo kosim, pravim crtama, krivim linijama...Jedino učitelj na dobar način uči dete da je slovo A simbol za glas A i podstiče simboličko mišljenje koje je važno za intelektualni razvoj", pojasnila je Tišma.

Navodi da treba insistirati na samostalnosti dete da se sami hrane, ubuku, vežu pertle, da znaju da spakuju knjige, a ne da roditelji to rade umesto njih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija