Društvo

Problemi sa vakcinacijom u Srbiji: Povlačenje Torlakovih vakcina otvara prostor za spekulacije antivaksera

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/03/2023

-

17:02

Problemi sa vakcinacijom u Srbiji: Povlačenje Torlakovih vakcina otvara prostor za spekulacije antivaksera
Problemi sa vakcinacijom u Srbiji: Povlačenje Torlakovih vakcina otvara prostor za spekulacije antivaksera - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Unsplash, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povlačenje serije Torlakovih BCG vakcina, koja štiti decu od tuberkuloze, daje novi vetar u leđa antivakserima koji plasiraju razne poluistine na društvenim mrežama, a koje mogu dodatno da pokolebaju roditelje. Epidemiolozi, imunolozi slažu se da je reč o rutinskoj, ispravnoj reakciji proizvođača o kojoj je javnost morala da bude obaveštena odmah, a ne da informacije stižu sa društvenih mreža.

Poverenje u vakcinaciju ozbiljno je poljuljano poslednjih godina. Jak antivakcinalni lobi koristi društvene mreže da zbuni roditelje, koji u moru informacija ne mogu da razlikuju šta je istina, a šta ne. Poslednji izveštaj Instituta Batut kaže da je drastično opao obuhvat vakcinisane dece, a posebno obuhvat MMR vakcinom. U 2021. godini vakcinu koja štiti od tri zarazne bolesti - velikog kašlja, rubele i malih boginja primilo je 74,8 odsto dece, dok je za kolektivni imunitet potrebno da bude vakcinisano 95 odsto dece.

Dešavanja sa Torlakovom BCG vakcinom, slažu se stručnjaci, novo je oružje u rukama antivaksera. Iako je Ministarstvo zdravlja u sredu, 22. marta potvrdilo da se vakcine povlače jer su analize pokazale da vakcina nema dovoljnu aktivnost, što znači da može da se desi da ne izazove željeni imunski odgovor, ostalo je nepoznanica koliko dece je primilo cepivo iz povučene serije i od kada je ona u upotrebi.

Epidemiološkinja Verica Ilić za Euronews Srbija kaže da je Udruženje "Ujedinjeni protiv kovida" došli do podatka da je vakcina bila u upotrebu u porodilištima od 27. decembra do 15. marta, kada je stiglo obaveštenje da se vakcina povlači. Ministarstvo zdravlja saopštilo je 22. marta, da su povučene 834 doze u roku od 24 sata. 

Ilić kaže da je ćutanje Torlaka, Ministarstva zdravlja, ali i Instituta Batut o povlačenju cepiva iz porodilišta "otvoreno polje za delovanje antivaksere i raznih paranoika".

"O ovome su Torlak, Ministarstvo zdravlja, Institut Batut morali da budu izvor informacija, a ne društvene mreže. To je vetar u leđa antivakserima i to sa razlogom. Sigurno će se povećati sumnjičavost u naše vakcine, a to nije dobro. Ovde je reč o rutinskoj, ispravnoj akciji Torlaka o čemu je javnost morala da bude obaveštena", navela je Ilić.

Dodaje da, ukoliko su tačne informacije da je vakcina povučena jer nema dovoljan broj živih- atenuisanih bakterija, roditelji ne treba da se plaše i da brinu. Detetu, navodi, ne može ništa da se dogodi, ne može nikakvu kompklikaciju da ima. 

"Pedijatri treba samo da isprate i kontrolišu ožiljak koji ostavlja BCG vakcina. Sva deca koja nemaju ožiljak treba da prime vakcinu ponovo", kaže Ilić.

Popadić: Ovo je dokaz da kontrola radi

Iz Torlaka tvrde da se u ovom slučaju preventivno delovalo i da su povučene vakcine čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva za tu vakcinu. Imunolog i predsednik UO Instituta Torlak prof. Dušan Popadić za Euronews Srbija kaže da nema nikakve opasnosti da će deca imati slabiji imunski odgovor, da nema potrebe da se bilo šta proverava sa pedijatrima, jer su ta deca vakcinisana.

profimedia

 

Upitan da li ovo daje vetar u leđa antivakserima i dodatno zbunjuje roditelje, odgovara da sve može i negativno da se interpretira, ali da je po njegovom mišljenju "pohvalno za proizvođača" kako je reagovao.

"Ne znam zašto bi to bilo vetar u leđa antivakserima. Po meni je ovo dokaz da kontrola kvaliteta radi. Proizvođač je sam otkrio odstupanja, javio Agenciji za lekove, povukao sve vakcine u roku od 24 sata i dostavio porodilištima nove bočice sa vakcinom. To je potvrda da su vrlo organizovani", izričit je Popadić.

Mnoge je zbunilo i to što se kontrola BCG vakcina obavljala nakon što se vakcina našla u prometu. Prof. Popadić objašnjava da je reč o specifičnoj vakcini, sa spororastućim bakterijama i da se kontrola obavlja i nakon distribucije.

"Mikobakterije se veoma sporo dele. Za razliku od, recimo, Ešerihije koli koja se deli na 20 minuta, ova se deli za dan. I sam proces proizvodnje kulture traje dugo, a posle i proces analize traje dugo. Pet nedelja traje kontrola kvaliteta. Što bi za neku drugu bakteriju ili za gljivicu se završilo u danu, ovde traje pet nedelja", pojašnjava on.

Zaposleni: Zastarela oprema

Zaposleni u Torlaku tvrde da je najveći problem u proizvodnji BCG vakcina stara oprema i da je "glavni krivac" za spornu vakcinu zastareo "liofilizator" koji pravi problem u finalnoj fazi izrade vakcina. Dodaju da je to aparat koji košta oko 350.000 evra. 

Prof. Popadić navodi da bi i tu slika trebalo da se promeni, jer je Ministarstvo zdravlja odobrilo nekoliko projekata koji se tiču unapređenja opreme.

"Zanavljanje opreme je veoma važno. Koliko sam ja upoznat dosta toga trebalo bi da stigne u ovoj godini, naročito oprema za finalizaciju proizvoda, ali i centrifuge i razna druga oprema", rekao je Popadić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

I dr Dragoslav Popović, konsultant za vakcine i imunologiju navodi da na slučaj povlačenja Torlakove vakcine treba gledati kao na garanciju da su sve vakcine koje su u upotrebi dobro kontrolisane i nakon distribucije i da se pravovremeno reaguje na bilo kakva odstupanja.

Dragačević: Serija BCG vakcina povučena nakon interne provere

Direktor Insituta "Torlak" Luka Dragačević izjavio je da je serija BCG vakcina povučena sa tržišta nakon interne provere u Institutu, pošto je uočeno postojanje određenih odstupanja.

"Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama.  Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju, da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora. Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor. Mi smo imali malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže", rekao je Dragačević za RTS.

Inače, Ministarstvo zdravlja saopštilo je 22. marta da je Institut Torlak, usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, povukao iz prometa seriju BCG vakcina (broj 2710822) sa teritorije cele Srbije.

Kako su naveli povučene su 834 bočice vakcine u roku od 24 sata, a sve zdravstvene ustanove snadbeli novim količinama.

"Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu", navodi se u saopštenju.  

Komentari (0)

Srbija