Društvo

U Novom Sadu održana prva javna rasprava o izmenama Zakona o dualnom obrazovanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

19:18

U Novom Sadu održana prva javna rasprava o izmenama Zakona o dualnom obrazovanju
U Novom Sadu održana prva javna rasprava o izmenama Zakona o dualnom obrazovanju - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju održana je u Novom Sadu. Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija prof. dr Gabrijela Grujić poručila je da se ključnim izmenama Zakona značajno unapređuju postojeća rešenja i osigurava značajno bolji kvalitet obrazovanja.

Najvažnije izmene koje Nacrt predviđa su: Mogućnost povećanja fonda sati učenja kroz rad i to 60 odsto za trogodišnje obrazovne profile i 40 odsto za četvorogodišnje, pojednostavljenje akreditacije za poslodavce za učenje kroz rad, formiranje mešovitih odeljenja, vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad, utvrđivanje nadležnosti i uloge Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad, uvođenje statusa trening centra za škole, uvođenje trening Alijansi poslodavaca. pravni osnov za finansijsku podršku dualnom obrazovanju-

"Suština novih rešenja jeste da osiguramo kvalitet obrazovanja kroz povezivanje teorije i prakse, uz povećanje broja sati koje mladi provode u savremenom realnom radnom okruženju kompanije. Kompetencije koje budu sticali na ovaj način, obezbediće im sigurnu i uspešnu karijeru, dok će kompanijama obezbediti održivost i inovativnost. Značajno je i to što će poslodavci, prema predviđenim izmenama, moći da računaju na jednostavniju proceduru, kako bi ušli u sistem dualnog obrazovanja", rekla je Grujić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Grujić je istakla da je jedna od važnih izmena uvođenje vrednovanja kvaliteta učenja kroz rad. Prema njenim rečima, škola i poslodavac zajednički će donositi "Program učenja kroz rad" kako bi se obezbedilo praćenje koje ishode učenja je moguće realizovati kod poslodavca.

Navodi da je od izuzetne važnosti i uvođenje statusa trening centra za škole, kako bi mogle da donose novu, razvojnu dimenziju u povezivanju obrazovanja i privrede u dualnom i neformalnom obrazovanju odraslih, kao i u podizanju kapaciteta poslodavaca.

Prema novim rešenjima, dodaje ona, poslodovci će moći da se udružuju u Alijansu, kako bi se ostvarili svi ishodi učenja, ukoliko pojedinačno nemaju uslove da ih ostvare. Važno je, ističe, što će trening alijanse omogućiti i da se poveća broj malih preduzeća u sistemu dualnog obrazovanja.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Javna rasprava se sprovodi od 17. marta do 6. aprila 2023. godine.

Događaju, čiji je domaćin bio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, Pokrajinske službe za zapošljavanje, lokalnih samouprava, edukativnih centara i direktori srednjih škola sa teritorije APV.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija