Biznis vesti

Brnabić: Dualno obrazovanje važno za privredni razvoj

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

19:30

Brnabić: Dualno obrazovanje važno za privredni razvoj
Brnabić: Dualno obrazovanje važno za privredni razvoj - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da dualno obrazovanje pružanje mogućnosti da se napravi najkonkretnija moguća veza između obrazovanja i privrede i da je ovaj način obrazovanja od posebnog značaja za razvoj privrede.

Premijerka je prilikom otvaranja završne konferencije "Dualno obrazovanje - Fit for tomorrow", koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora u okviru projekta AHK Road show 2022, istakla da je ovaj vid obrazovanja značajan zbog sticanja praktičnih znanja koja su sve više potrebna velikim kompanijama.

"Nadam se da će postojeće nemačke investicije u Srbiji dodatno nastaviti širenje i ekspanziju ovde,a da će nove u Srbiju nastaviti da dolaze. Ono što me ohrabrujue u tom smislu je anketa koju je uradila Nemačko-srpska privredna komora i po kojoj je 95 odsto nemačkih investitora koji su učestvovali u ovoj anketi reklo da bi ponovo investiralo u Srbiju", rekla je Brnabić i dodala da je za veliki deo toga zaslužno i dualno obrazovanje.

Ona je dodala da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić uz sve kritike koje su trpeli verovala u dualno obrazovanje i dodala da će se uprkos svim izazovima, naći način da se obezbede dodatna sredstva za dualno obrazovanje.

Brnabić je podsetila da uspešne zemlje poput Nemačke, Austrije i Švajcarske neguju sistem dualnog obrazovanja i dodala da to nije nikakvo "pravljenje jeftine radne snage", kako su to, kako je podsetila, neki kritikovali.

"Upravo suprotno. To je mogućnost da napravite konkretnu vezu između obrazovanja i privrede", rekla je premijerka ističući značaj veze i saradnje obrazovanja i privreda,

Ona je kazala da sada Srbija ima drugu generaciju dece koja je prošla kroz sistem dualnog obrazovanja, naglasivši da je od učenika koji su završili 2020. godine pohađajući školu po tom modelu čak 69 odsto njih se zaposlilo odmah a da je od onih koji su isto obrazovani po klasičnom modelu zaposleno 42 odsto.

"Ovo govori u prilog tome da moramo da širimo dalje dualno obrazovanje. Prosečna plata srednjoškolaca po dualnom modelu je 80.441 dinar, prosečna plata srednjoškolaca po klasičnom modelu je 65.361 dinar. Očigledno je da privreda, realni sektor, ceni znanje i veštine koje su stekli učenici koji su svoje školovanje završili po dualnom sistemu obrazovanja", kazala je premijerka.

Ona je istakla da je važno da država među privrednicima ima stabilne partnere za podsticanje procesa dualnog obrazovanja i dodala da je u uvođenju ovog procesa Srbiji od velike koristi bila pomoć Nemačke.

"lšli smo i dalje i 2019. smo usvojili Zakon o dualnom modelu u visokom obrazovanju. To je veoma važno da pokušamo da kroz dualno obrazovanje spojimo naše visokoškolske ustanove i privredu. Ovde postoji prazan hod koji ide na uštrb studenata i naše produktivnosti. Moramo da imamo fakultete koji mnogo bolje komuniciraju sa privredom", kazala je Brnabić.

Ona je dodala da su od oktobra prošle godine započeli prvi studijski programi i dodala da je do sada akreditovano 32 studijska programa na devet visokoškolskih ustanova.

"U ovom trenutku imamo 150 studenata koji se školuju po dualnom modelu u saradnji sa 75 kompanija", istakla je ona i dodala da očekuje mnogo više studenata koji će se interesovati za ovaj sistem obrazovanja.

Ružić: Za šest godina više od deset hiljada đaka u 150 škola prošlo ovaj sistem obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoija i potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić izjavio je da trenutno u Srbiji ima 150 srednjih stručnih škola u kojima se dualno obrazovanje sprovodi sa 65 dualnih obrazovnih profila koji imaju standarde kvalifikacija.

"U ovih šest godina kroz ovaj sistem dualnog srednjoškolskog obrazovanja prošlo je 10.500 đaka. Zbog zainteresovanosti koja je evidentna, doneli smo Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju", rekao je Ružić na konferenciji "Dualno obrazovanje- Fit for tomorrow" u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK).

On je dodao da je veoma važan nacionalni model dualnog obrazovanja, koji i potencijalnim investitorima mnogo znači.

"Jedno od pitanja onih koji hoće da ulažu u Srbiju jeste i da li imamo model dualnog obrazovanja. To jeste jedna olakšavajuća okolnost koja omogućava da investicije dođu", naveo je Ružić.

Ministar je dodao da živimo u vremenu u kome se sve brzo menja, pa i tržiste rada i naglasio da je obaveza svakog razvijenog, pa i srpskog društva, koje jeste razvijeno, adabtibilnost svim tim tokovima.

"Sama promena na tržistu rada uzrokovala je da imamo jedan novi pristup školovanju kadrova.Pre šest godina dualno obrazovanje je počelo kao pilot projekat. Srpski model dualnog obrazovanja ima svoje specifičnosti, ali i sve one pozitivne tendencije i karakteristike i švajcarskog, nemačkog i austrijskog modela koje smo inkorporirali u naš model" , rekao je Ružić.

Dodao je da je ono što je važno i psihološki aspekt, pored praktičnog iskustva koje učenici stiču tokom školovanja, što je važno za njihov karijerni napredak.

"Važno je da eliminišemo to bespotrebno izgubljeno vreme koje vas od samo teorijski stečenog znanja dovodi do toga da ste u jednoj stresnoj situaciji da očekujete da li ćete se zaposliti. Pa i kada se zaposlite, ne znate šta ćete da radite sa tolikom teorijom koju u praksi niste primenili", kazao je Ružić.

Dodao je da se radi na izmenama i dopunama zakona o dualnom obrazovanju.

"Naša radna grupa radi na izmenama i dopunam tri važna zakona koji se odnose na dualno obrazovanje. Očekujemo da po formiranju vlade povedemo javnu raspravu u skladu sa procedurama i da se te izmene i dopune nađu pred narodnim poslanicima što će normirati i dati zakonodavni okvir koji je potreba tržista rada kompanija i obrazovnog sistema", kazao je ministar prosvete.

 

Komentari (0)

Biznis