Politika

Brnabić: Srbija misli da je napad na Ukrajinu agresija, ali sankcije nisu najbolje rešenje

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

15:38

Brnabić: Srbija misli da je napad na Ukrajinu agresija, ali sankcije nisu najbolje rešenje
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, na pitanje novinara da li će vlada razmatrati pitanje uvođenja sankcija Rusiji, da Srbija misli da je napad Rusije na Ukrajinu agresija i povreda međunarodnog prava, ali da ostaj pri stavu da sankcije nisu najbolji odgovor i rešenje.

Brnabićeva je rekla da će ostati pritisak na Srbiju i po tom pitanju i da će novu vladu pratiti ta tema.

"Sugurna sam da ćemo imati još mnogo razgovora i na dnevnoj osnovi to je neizostavna tema, tokom svakog sastanak koji imamo i sa državama članicama EU i sa samom EU, kao i sa Delegacijom EU u Srbji", rekla je Brnabić.

Dodala je da je o tome pričala i kada je bila u Japanu, ali i tokom drugih prilika.

"Ostajem pri našem stavu, sankcije Rusiji nisu u najboljem nacionalnom interesu Srbije, takođe, nisu nesto što naš narod podržava, jer je bio predmet sankcija i znamo koliko ljudi trpe", rekla je premijerka

Ističe da znamo da to nema mnogo uticaja na politiku ili odvraćenja nekog ko nameravao da to uradi.

"Neke od zemalja koje to od nas traže, da uvedemo sankcije Rusiji, ne poštuju teritorijalni integritet Srbije", navela je ona.

Kaže da u slučaju Srbije za njih nisu jasno postavljeni prinicipi međunarodnog prava i neselektivnog poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Istakla je da su te zemlje prekršile Rezoluciju SB UN 1244 i da svi koji krše naš teritorijalni integritet bez pardona treba da imaju malo više razumevanja.

"Nad nama je izvršena brutalna agaresija 1999. kada se 19 zemalja dogovorilo i bez odluke SB UN napalo međuanrodno priznatu državu koja nikoga nije napala. To je bila brutalna agresija koja je otvorila pandorinu kutiju, da taj presedan ponavlja svako ko želi. Mi ćemo se i dalje boriti da čuvamo naše interese, a što se tiče svega ostalog mi smo jedna od retkih zemlja koja neslektivno poštuje principe međunarodnog prava i Povelju UN. Za nas je teritorijalni integritsvih međunarodnih priznatih država nepovrediv - ukoliko nekog napadnute bez odluke, to je burtlana agresija i vladavina jačeg", istakal je ona.

Kaže da zato oni koji pritiskaju Srbiju treba da razumeju šta smo prošli i kako su nas tretirali.

"Mislimo da je napad Rusije na Ukrjine agresija i da je povreda međunarodnog prava, ali ne mislimo da su sankcije najbolji odgoovor na to", poručila je Brnabićeva.

"Da se radi o vladavini prava, a ne o sankcijama bio bi Klaster 3"

Premijerka je izjavila da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pozitivan kada je reč o vladavini prava i reformama i da veruje da bismo mogli da otvorimo sa EU klaster 3 da je o tome reč, ali da se sada to uslovljava nekim drugim stvarima, uvođenjem sankcija Rusiji.

Premijerka je tako odgovorila na pitanje novinara da prokomentariše to što iako je Izvestaj EK po Srbiju u većem delu pozitivan, otvaranje novih klastera sudeci po onome sto je rekao Emanuele Ziofre zavisi od uvođenja sankcija Rusiji i pitanje da li će pitanje usaglašavanja sa spoljnom politikom EU biti među prvima prvim temama predstojeće vlade.

"Uvek sam bila pod utiskom da otvaranje klastera zavisi od naših reformi i koliko smo uspešni u tim reformama, a posebno u oblasti vladavine prava. Imamo pozitivan izveštaj posebno u oblasti vladavine prava, imamo izveštaj bolji nego prošle godine i EK je i u ovom izveštaju ponovila ono što su rekli o izveštaju o napretku prošle godine, a to je da su pozvali države članice da daju saglasnost da se otvori još jedan klaster u pregovorima sa Srbijom, a to je klaster 3 i na osnovu takvog izvestaja mi smo otvorili klaster 4", navela je ona.

Kaže da ako je politička odluka da se ne otvori klaster 3, to može da razume.

"To je realnost i njihova odluka, ali nije sasvim u skladu sa pravilima koje smo imali i onim što smo uvek mogli da čujemo iz EU, a to je - stepen vašeg napretka i koliko brzo idete ka EU zavisi isključivo od reformi i koliko ih uspešno brzo sprovodite, a pre svega u oblasti vladavine prava", istakla je premijerka.

Dodaje da nikada nismo imali bolji izveštaj u obalsti vladavine prava, pošto smo završili sa izmenama Ustava na transparentan i inkluzivan način, uz pozitivnu ocenu Vencijanske komisije.

"Ispunili smo najveći broj Greko preporuka Saveta Evrope za borbu protiv korupcije i skinuli se sa sive liste Greko. Srbija je na Greko listi bolje pozicionirana mnogo bolje nego veći broj zemalja članica EU. Implentirali smo najveći broj preporuka ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights of the Organization for Security and Cooperation in Europe). unapredili izborne uslove. I kada to pogledate imate države članice koje su implementirale nula odsto preporuka ODIHR, ali nama uvek zameraju da nismo možda od 29 impementirali 28. Tu je Srbija na samom vrhu, što se tice ODIHR", rekla je premijerka.

Napominje da kasnimo sa usvajanjem medijskih zakona i da to moramo da uradimo.

"Iako mi to poglavlje 31, što se tiče usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom nismo čak ni otvorili, bili smo spremni i 2014. smo zavrsili skrinig riport. U januaru 2016. EK je poslala taj izveštaj članicama da usvoje, kako bi napravili pregovaračlu poziciju za to poglavlje. I dalje sve države članice nisu usvojile ni taj skrining riport, a traži se od nas usklađivanje sa zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom. To nije u redu, ali oni imaju pravo to da rade", zaključila je premijerka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija