Briselske vesti

Spoljnopolitički odbor EP izglasao Piculin izveštaj: "Napredak Srbije trebalo bi da bude uslovljen uvođenjem sankcija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2022

-

13:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta izglasao je izveštaj autora Tonina Picule o novoj strategiji proširenja EU.

U izveštaju se podvlači da bi među prioritetima trebalo da bude usaglašavanje zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

"Politika opstrukcije zajedničke evropske spoljne politike ima svoju političku, ali ima i svoju finansijsku cenu. Što se tiče finansijske cene, Srbija mora da razmisli jer je reč o razvijanju investicija u zemlji. EU i članice investiraju 20 puta više nego Ruska Federacija. Međutim, ukoliko se politika izbegavanja usklađenosti nastavi, doći će naravno, pretpostavljam u pitanje i fondovi koje Srbija koristi. Mi u našim preporukama direktno navodnimo da bi mogla da dođu u pitanje sredstva iz ekonomskog investicionog fonda za Zapadni Balkan", rekao je Picula za Euronews Srbija.

U tom kontekstu navodi se da bi pristupni pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju samo ukoliko se ona usaglasi sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije i zabeleži značajan napredak u vezi sa reformama.

Pored toga, navodi se i da bi svi evropski fondovi za Srbiju trebalo da budu razmotreni, kako bi se osiguralo da se evropski novac troši u skladu sa strateškim ciljevima Evropske unije. Izveštaj je usvojen sa 49 glasova za, 5 protiv i 8 uzdržanih.

O ovom dokumentu evropski poslanici glasaće na plenarnoj sednici u Strazburu krajem novembra. O bi mogao da bude usvojen u formi rezolucije, ali koja nije pravno obavezujuća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa