Politika

Joksimović: Geopolitički diskurs je uticao na izveštaj EK o Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

14:35

Joksimović: Geopolitički diskurs je uticao na izveštaj EK o Srbiji
Joksimović: Geopolitički diskurs je uticao na izveštaj EK o Srbiji - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović susrela se danas u Beogradu sa Volfom Krugom, direktorom minhenskog Instituta za evropski transnacionalni dijalog Fondacije Hans Zajdel, s kojim je razgovarala o evropskoj integraciji Srbije, bilateralnoj saradnji Srbije i Nemačke, kao i nastavku uspešne saradnje Ministarstva i Fondacije.

Joksimović je zahvalila sagovorniku na ekspertskoj podršci koju institucije Vlade Srbije dobijaju od ove organizacije u pripremi za sprovođenje reformi ključnih za pristupanje Srbije i EU, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

"Saradnja sa Fondacijom Hans Zajdel doprinosi našoj spremnosti da sprovodimo sve one politike koje su nam važne za dostizanje merila iz pristupnog procesa“, rekla je ministar i naglasila da članstvo Srbije u EU ostaje najvažniji spoljnopolitički prioritet i vitalni interes naše zemlje.

Joksimović je upoznala sagovornika i sa elementima juče objavljenog Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2022.godinu, koji je notirao pomake u vladavini prava, ekonomiji, u klasterima koji se odnose na konkurenciju i inkluzivni rast, Zelenu agendu i održivu povezanost, kao i da je u Izveštaju navedeno da inicijativa Otvoreni Balkan koristan korak ka razvoju zajedničkog tržišta u regionu.

Takođe, ukazala je i da je predominantni trend geopolitički diskurs i geopolitički ugao gledanja uzrokovan ratom u Ukrajini, uticao na sadržaj dokumenta u pogledu zahteva koji se pred Srbiju stavljaju kada je reč o usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Naglasila je da su temelji naše politike poštovanje principa međunarodnog prava o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i svi oni usvojeni u Pregovaračkom okviru Srbije i EU.

Volf Krug izjavio je da je za Fondaciju Hans Zajdel veoma važna saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije, koja je do sada rezultirala organizacijom više od 60 seminara za blizu 2.000 državnih službenika.

"Obuke koje zajednički organizujemo odnose se na teme iz pregovaračkog procesa sa EU, a podržavamo i unapređenje dobrosusedskih odnosa i regionalnu saradnju sprovodeći time i osnovne zamisli Berlinskog procesa“, rekao je Krug.

Kako je naglasio, budućnost Srbije i Zapadnog Balkana je u EU i zato je u državama kandidatima od ključnog značaja za uspeh tog procesa prihvatanje svih vrednosti Unije, pre svega onih u vezi sa vladavinom prava, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija