Politika

Potpisan sporazum Vlade Srbije i Švajcarske o unapređenju razvoja dualnog obrazovanja

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

17:23

Potpisan sporazum Vlade Srbije i Švajcarske o unapređenju razvoja dualnog obrazovanja
Gabrijela Grujić - Copyright Tanjug/Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Novi sporazum Vlade Srbije i Švajcarske u vezi sa donacijom za projekat "Podrška reformi dualnom sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i Nacionalnom okviru kvalifikacija u svetlu celoživotnog učenja u Srbiji" potpisan je danas u Beogradu, u cilju unapređenja razvoja dualnog obrazovanja u našoj zemlji.

Sporazum su potpisali direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić i direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ričard Koli.
Grujić je navela da je taj sporazum veoma važan za obrazovanje u Srbiji, te da on predstavlja nastavak saradnje naše države i Švajcarske u toj oblasti.

"Za nas je to veoma važno jer ovoga puta kroz novu podršku sistemskom unapređenju zakona o dualnom obrazovanju, ali i nacionalnog okvira kvalifikacija imamo priliku da integrišemo i dualni model realizacije nastave kroz formalni sistem obrazovanja", kazala je Grujić nakon potpisivanja sporazuma.

Navela je da je taj sporazum važan zbog pružanja podrške u obrazovanju odraslih i kako bi se kroz izmene i dopune zakona povećao broj sati koji mladi mogu da provode u procesu učenja kroz rad.

Dodala je i da je važno da mladi na tržište rada izađu sa potrebnim znanjem kako bi svoje karijere započinjali uspešno.

"Mi ćemo i dalje sa našim partnerima u celosti razvijati dualni model realizacije nastave čitavim setom aktivnosti koje se odnose na monitoring i evaluaciju, na mogućnost fleksibilnijeg pristupa i integrisanje privrede u dualni model obrazovanja", rekla je Grujić.

Ona je rekla da je brzina transfera znanja uz relevantnost i osiguranje kvaliteta nešto što će ovaj projekat u narednom periodu učiniti vrednim.

Koli je naveo da je dualno obrazovanje prioritet kada je reč o saradnji Švajcarske i Srbije.

"Ovaj sporazum je samo jedna komponenta naše saradnje u Srbiji. Mi pružamo i podršku na realizaciji, odnosno sprovođenju ovog sistema obrazovanja u Srbiji", kazao je Koli.

Dodao je da je dualno obrazovanje samo jedna od oblasti u kojima Švajcarska pruža podršku Srbiji i da ta podrška postoji i kada je reč o klimatskim promenama i ostalim važnim temama.

Komentari (0)

Srbija