Društvo

Izmene Zakona o dualnom obrazovanju: Više sati učenja kroz rad i brži ulazak na praksu u kompanije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2023

-

20:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju trenutno je na javnoj raspravi, prvi javni skup na kojem se razgovaralo o novim rešenjima, održan je nedavno u Novom Sadu, a predviđa se da će se izmenama biti omogućen značajno bolji kvalitet obrazovanja. 

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić za Euronews Srbije kaže da ključnu izmenu predstavlja povećanje fonda sati učenja kroz rad za 60 odsto na nivou trogodišnjih obrazovnih profila i 40 odsto za četvorogodišnje. 

Grujić dodaje kako će odmah nakon usvajanja zakona učenici moći onaj deo praktične nastave koji se obavlja u školskom, obrazovnom sistemu obavljati u kompanijama, sa svojim instruktorima i nastavnicima kroz zakonsku regulativu. Dodaje i da će sa kompanijama biti obezbeđena čvršća veza. 

"Već imamo saznanja da učenici koji su se opredelili za dualno obrazovanje imaju u startu veću platu, 75.000 po dualnom modelu naspram 65.000 po klasičnom modelu za generaciju 2021/22, a 63 posto učenika iz dualnog obrazovanja se odmah zaposli naspram 37 odsto po klasičnom modelu", kaže Grujić. 

Ona navodi da "kada kompanije ulažu u obrazovanje učenika, u proces učenja, kroz rad prepoznaju kvalitet mladih ljudi" ali da je od toga još važnije to što su mladi kroz ovaj model svesniji koliko njihovo znanje vredi. 

Opširnije pogledajte u videu na početku teksta.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija