Društvo

Selaković: Autizam treba da bude tema svakog dana, a ne jednom godišnje

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2023

-

17:06

Selaković: Autizam treba da bude tema svakog dana, a ne jednom godišnje
Tanjug/Đorđe Radivojević - Copyright Tanjug/Đorđe Radivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je obeležavanju Svetskog dana osoba sa autizmom u Sremskim Karlovcima i tom prilikom naglasio da pitanja osoba sa autizmom o uslovima njihovog života i njihovo pripadanje društvu treba da bude tema kojom će se svi baviti svakog dana, a ne samo jednog dana u godini.  

"Nije mi želja da držim bilo kakav govor opterećen birokratski frazama, želja mi je i hoću da ukažem na činjenicu da među nama postoji veliki broj naših sugrađana koji se sa ovim stanjem suočavaju posredno i neposredno. Postoji ne mali broj porodica u Srbiji koji se svakodnevno suočavaju sa specifičnostima autizma i iz tog razloga potrebno je da postavimo pitanje sebi šta je to što možemo da uradimo za njih kako bismo ostvarili njihovu inkluzivnost u društvu", rekao je Selaković u svom obraćanju prisutnima. 

On je naglasio da je potrebno da se prepoznaju sve specifične veštine osoba sa ovom dijagnozom i učiniti sve da se one još više razviju, umesto da se, kako je rekao, često pokušava da se oni uklope u stereotipna očekivanja pojedinaca u društvu. 

Tanjug/Đorđe Radivojević

 

"Dozvolite mi da tvrdim da specifičnost iz spektra autizma ne mora da bude ograničavajuća ako kao društvo otvorimo vrata ne samo u obrazovnom sektoru već i vrata poslovnog sveta za osobe sa autizmom. Osobe sa poremećajem iz spektra autizma mogu da naprave vrhunske karijere i budu mnogo uspešniji od nas koji se možda uklapamo u stereotipe prihvaćenih društvenih okvira, veština i očekivanja", istakao je ministar. 

On je podsetio na poznate osobe sa dijagnozom iz spektra autizma kao što su Ilon Mask osnivač Tesle, i ocenio da kada bi genijalni i vrhunski naučnici kao što je to Albert Ajnštajn i Čarls Darvin bili naši savremenici, veruje se da bi i njima danas bila postavljena ta dijagnoza.

"Ako je moto današnjeg dana osoba sa autizmom`izgradimo inkluzivno društvo za osobe sa autizmom` onda danas želim da kao član vlade i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da dam reč da ćemo nastaviti da se bavimo pitanjem autizma. Da pomažemo i podržavamo Udruženja u cilju poboljšavanja uslova rada i u cilju podizanja svesti da naše društvo u 21. veku mora da bude otvoreno za sve, jer ovo jeste pitanje i najveći izazov za naše društvo odnosno najveći pokazatelj jesmo li kao društvo i kao država napredovali", rekao je Selaković.

On je rekao da je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom ministarstva za rad kontinuirano održava rad 33 Saveza osoba sa invaliditetom, sa više od 500 lokalnih organizacija na teirotiji čitave Srbije, a Savez udruženja osoba sa autizmom jeste jedan od ta 33 saveza.

"Danas vaš Savez okuplja 16 udruženja i preko 3.000 aktivnih članova sa teritorije čitave Srbije. U 2022. godini Sektor za zaštitiu osoba sa invalididtetom našeg ministarstva opredelio je šest miliona dinara kao podršku u radu saveza i 12 lokalnih udruženja čija se sedišta nalaze u Novom Sadu, Vranju, Kruševcu, Šapcu, Užicu, Nišu, Kragujevcu, Jagodini, Somboru, Kraljevu i Subotici", rekao je ministar. 

Tanjug/Đorđe Radivojević

 

On je dodao da su osim navedenog u 2022. godini obezbeđena  dodatna sredstva za podršku u radu i udruženju "Govori glasno" iz Vranja, zatim Gradskom udruženju za pomoć osoba sa autizmom iz Subotice, ali i Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom iz Beograda. 

"Kroz redovno finansiranje za funkcionisanje i rad saveza i područnih organizacija kroz ove konkurse, kada je reč o Vranju, Subotici i Beogadu, u prošloj godini obezbedili smo 10,5 miliona dinara za pomoć udruženjima i savezu osoba sa autizmom", rekao je Selaković. 

U ovoj godini, dodao je on, podignut je iznos sredstava za funkcionisanje Saveza udruženja i za gotovo 15 odsto što, kako je rekao, predstavlja možda najveće, pojedinačno gledano, povećanje kada je reč o pomoći Savezima osoba sa invaliditetom u Srbiji.  

"Kada se zbroji iznos sredstava koji je uložen za funkcionisanje udruženja, Saveza udruženja za posebne porojekte sa ponosom možemo da kažemo da smo u prošloj i ovoj godini izdvojili gotovo 18,5 miiona dinara samo kada su u pitanju savezi i udruženja osoba sa autizmom u Srbiji", rekao je Selaković. 

Ministar je rekao da sve ono što ministarstvo radi treba da bude posmartano kao motivacija i pokrajinskim, gradskim i opštinskim vlastima širom Srbije da pomažu lokalna udruženja osoba sa invaliditetom. 

"Ove godine za Savez udruženja osoba sa invaliditetom ministarstvo je opredelilo 1,15 miliona dinara za organizaciju inkluzivnog kampa za decu sa autizmom. Podsetiću takođe da smo u 2021. godini kao ministarstvo uz pomoć grada Kraljeva opredelili ozbiljna sredstva od oko pet miliona dinara i napravili Centar za dnevni boravak osoba sa autizmom. I to neće biti kraj", zaključio je ministar. 

Komentari (0)

Srbija