Društvo

Slučaj stradalih rudara u rudniku "Soko": Advokat porodica najavljuje inicijativu za anketni odbor u Skupštini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2023

-

15:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je dva puta odlučilo da nikoga krivično ne goni, već dva meseca Tužilaštvo u Aleksincu ponovo ispituje odgovornost za nesreću u rudniku Soko u kojoj je 1. aprila prošle godine stradalo osam, a povređeno 18 rudara. Advokat porodica stradalih najavljuje inicijativu za formiranje anketnog odbora u Skupštini za utvrđivanje okolnosti pod kojima se nesreća dogodila. Ukoliko tužilaštvo ne pokrene postupak, najavljuje i privatne krivične prijave porodica i angažovanje veštaka iz inostranstva.

Nakon što je više javno tužilaštvo u Nišu usvojilo prigovor advokata, u februaru je objavljeno da će Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu morati da nastavi postupak po krivičnoj prijavi bivše ministarke rudarstva i energetike protiv 14 osoba koje su bile nadležne za bezbednost radnika u rudniku Soko kada je 1. aprila prošle godine poginulo osmoro rudara.

Tužilaštvo u Aleksincu je ranije dva puta odlučilo da niko nije kriv za nesreću u rudniku, pa su tada advokat i porodice stradalih rudara najavili krivčne prijave i naveli da će, ukoliko je ne ostvare pravdu u Srbiji, nju potražiti pred međunarodnim sudom.

Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

 

Tada je advokat Bratislav Stojanović rekao da je podneo prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Kako je tada naveo, tek u decembru su dobili veštačenje republičkog rudarskog inspektora, gde je, kako je naveo, utvrđeno da je bilo nepravilnosti i propusta, da se radio bez dozvola i da to sada daje nove argumente za dalje postupanje u ovom slučaju.

"Nadamo se da će nam Narodna skupština pomoći"

Advokat Bratislav Stojanović je rekao danas na konferenciji za novinare da istražne radnje u tužilaštvu traju već dva meseca i da će verovatno potrajati. Traži da se kao svedoci ispitaju svih 14 osoba jer je do sada, kako kaže, saslušana samo jedna. Takođe, traži i da se saslušaju rudari koji su bili u smeni u trenutku nesreće. 

Naveo je i da neke informacije koje su stigle odmah posle rudarske nesreće od tadašnjeg ministra rudarstva i energetike govore da je ceo događaj snimljen.

"Mi ta sazanja nemamo, pokušali smo da dođemo do materijalnih dokaza u tom pravcu, trudićemo se svojski, nadamo se da će nam Narodna skupština pomoći da ne bude opet neka pravna situacija da nemamo neki snimak koji se pominje od strane vodećeg u ministarstvu", rekao je Stojanović.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Očekuje od predsednika Skupštine da se anketni odbor formira već na prvom vanrednom ili redovnom zasedanju i ističe da ovog slučaja neće odustati. 

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija iz Niša, i porodice stradalih rudara takođe ističu da neće da odustanu od toga da se sazna ko je kriv. 

Porodice ističu da neće odustati

Supraga jednog od stradalih rudara Draga Jovanović je rekla da smatra da bi o tome najviše trebalo da pričaju njihove kolege sa porodicama.

Međutim i dan danas niko ništa ne priča i niko ne želi da priča. Zašto? Ne znam šta stoji iza toga. Znam da mi nećemo da stanemo, idemo dalje, idemo do kraja i biće tu pravde", rekla je ona.

Jadranka Čokorilo je navela da se seća straha i neizvesnosti njenog muža kada je kretao na posao.

"To smo mi svi znali i svi smo pričali o tome", navela je ona. 

Podsetimo, u ranim jutarnjim časovima 1. aprila 2022. godine, u rudniku je došlo do nesreće. Zorana Mihajlović, tadašna ministarka rudarstva i energetike, rekla je tada novinarima da nije bilo eksplozije, već da su se rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana. Vršilac dužnosti direktora Resavice Saša Spasić rekao je tada da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata.

Komentari (0)

Srbija