Društvo

Putarina skuplja i do 200 dinara: Koliko će vozači morati da izdvoje novca na naplatnim rampama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, I.V.

12/04/2023

-

16:30

Putarina skuplja i do 200 dinara: Koliko će vozači morati da izdvoje novca na naplatnim rampama
Putarina skuplja i do 200 dinara: Koliko će vozači morati da izdvoje novca na naplatnim rampama - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Dragan Kujundžić, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama su uskršnji praznici, a predstojeće neradne dane mnogi će iskoristiti za odmor i putovanja. Iz JP "Putevi Srbije" već su upozorili da se očekuje povećan intenzitet saobraćaja na državnim putevima, zbog čega je i intenziviran rad na naplatnim stanicama. Od 1. aprila na snagu su stupile i nove, povećane, cene putarina, pa svi oni koji kreću na odmor za putarine treba da odvoje i do 200 dinara više nego ranije.

Putevi Srbije su saopštili da je povećan broj inkasanata na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila zbog pojačanog saobraćaja na auto-putevima, te dodaju da ne očekuju zadržavanja ni na jednoj naplatnoj stanici.

Napominju i da najbrži prolazak kroz naplatne stanice omogućava elektronska naplata putarine (ENP) koja značajno skraćuje vreme putovanja i omogućava vozilima prolazak bez zaustavljanja. To ujedno, kažu, predstavlja i jeftiniji vid plaćanja putarine.

Tanjug/Rade Prelić

 

Od 1. aprila na snagu je stupila odluka Vlade Srbije o poskupljenju putarina za 14 odsto, za sve kategorije vozila, a za one koji imaju TAG uređaje poskupljenje je za osam odsto. 

Prema novim cenama, za putarinu na deonici od Beograda do Preševa sada je za putničke automobile potrebno izdvojiti 1.690, umesto dosadašnjih 1.490 dinara. 

Od Beograda do Dimitrovgrada naknada je umesto 1.310 sada 1.490 dinara.

Vožnja od Beograda do Šida bila je 420 dinara, a od 1. aprila košta 480 dinara. Oni koji koriste deonicu između Beograda i Subotice plaćali su 640, a od sada 720 dinara. Od Beograda do Čačka putarina je poskupela za 100 dinara i iznosi 530 dinara.

Prema novim cenama od Beograda do Novog Sada putarina sada iznosi 230, a do Sremske Mitrovice 280 dinara.

Oni koje se iz Beograda upute put Jagodine potrebno je da izdvoje 550, do Leskovca 1.160, a Vranja 1.510. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Za putarinu od glavnog grada do Niša potrebno je izdvojiti od 1.000 do 1.080 dinara u zavisnosti od izlazne naplatne stanice.  

Na sajtu Puteva Srbije istaknute su i cene putarina na svim relacijama i za druge kategorije vozila.

Naplata putarina

Naplata putarine se inače obavlja na 830 kilometara auto-puteva u Srbiji, a u sistemu naplate je 66 naplatnih stanica. Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja naplate putarine za 2022. ovaj vid naplate korišćen je za 29.349.378 prolazaka srpskim koridorima, od ukupno 68.546.420, koliko ih je bilo tokom prošle godine.

Procentualno je zabeležen rast elektronske naplate od 15 odsto. Najveći procenat naplate TAG uređajima je na Koridoru 10.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija