Biznis vesti

Sa jednim TAG uređajem kroz tri države: Od 1. novembra jedinstvena naplata putarine u zemljama Otvorenog Balkana

Komentari

Autor: Maja Popović

23/09/2022

-

15:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vožnja bez zaustavljanja na naplatnim stanicama jedan je od koraka za brže povezivanje zemalja Otvorenog Balkana. Integrisani sistem naplate putarine koji će to omogućiti je trenutno u fazi testiranja, a Darko Savić pomoćnik izvršnog direktora za naplatu putarine u JP "Putevi Srbije" je za Euronews Srbija rekao da će njegova primena početi od 1. novembra. 

Ovaj projekat je više puta najavljivan i trebalo je da njegova primena počne tokom leta, ali Savić kaže da je pre puštanja u rad bilo neophodno da se sprovede testiranje sistema u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

"Morali smo detaljno da proverimo sistem i da vidimo sve njegove mane i nedostatke. Ne bismo hteli vozače da dovedemo u neke neprijatne situacije. Očekujemo da sistem počne da funkcioniše 1. novembra. U toku su poslednje pripreme, a sa jednom domaćom bankom se radi tehnološko testiranje sistema plaćanja", najavio je Savić.

To se, kako je objasnio, odnosi na povezivanje debitnih i kreditnih kartica na sistem za naplatu putarine, odnosno na veb servis koji će pružati jedinstvenu uslugu elektronske naplate putarine. On je rekao da elektronska naplata putarine godinama uspešno funkcioniše u Srbiji i naveo da je 2012. godine bilo 2.000 korisnika, a da je sada registrovano oko 550.000 korisnika TAG uređaja.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Oko 80 odsto kamiona ne staje da plaća putarinu, a svako treće putničko vozilo to takođe čini elektronski. Kada bude počela primena, oba sistema će funkcionisati paralelno. Korisnici koji već imaju TAG uređaje neće morati da kupuju nove, već će biti dovoljno da postojeći odnesu na neko od 300 prodajnih mesta kod ovlašćenih distributera i da izvrše prekonfiguraciju da taj isti TAG radi i u ostalim zemljama sa kojima potpišemo sporazum", objasnio je Savić.

On je rekao da su prvoj fazi to Severna Makedonija i Albanija, ali da će Srbija u narednom periodu moći da se povezuje sa bilo kojom zemljom, jer je sistem kompatibilan sa svim evropskim sistemima za naplatu putarine.

"Novi sistem će značajno rasteretiti auto-puteve i ubrzati protok saobraćaja. Mi ove godine nismo beležili zastoje, a sprovodimo i proširenje naplatnih stanica tako da ćemo imati jedan od najboljih sistema naplate putarine u Evropi", rekao je Savić.

Brži protok saobraćaja i kraća zadržavanja

I ministar saobraćaja Tomislav Momirović je izjavio da očekuje da u narednom periodu bude pušten integrisani sistem, da svi ljudi iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije mogu jedinstveno da koriste auto-puteve. Prema rečima nadležnog ministra, putarina Otvoreni Balkan odnosi se na zemlje članice istoimene inicijative, ali ta inacijativa nije zatvorena i postoji mogućnost da se njoj pridruže i druge države, pogovoto one koje nisu članice EU.

"Pre svega, svi građani Srbije koji su ekonomski povezani sa Severnom Makedonijom I Albanijom će imati direktne benefite, ali naravno i građani Severne Makedonije i Albanije, koji kroz Srbiju putuju dalje ka Evopi", rekao je Momirović.

Korist od primene ovog sporazuma u okviru Otvorenog Balkana biće najvidljiviji tokom letnje sezone kada najveći broj turista prolazi kroz Severnu Makedoniju, gde ih na nepunih 200 kilometara čeka pet naplatnih stanica.  

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić kaže da vozače, kao korisnike tih delova puteva koji se naplaćuju najviše sekira čekanje, kada dođu na naplatnu rampu i da će im ovo olakšati putovanje.

Tanjug/Tara Radovanović

Vozači više neće morati da staju na naplatnim rampama u Severnoj Makedoniji i Albaniji

"Smatram da će većinu nas koji koristimo takvu vrstu puteva i naplate to obradovati, jer nećemo morati da nosimo tri uređaja", kaže Vujanić.

Ovaj sistem primenjivaće se u tri zemlje i to sa već postojećim tagom. Potrebno je otići na neko od prodajnih mesta, promeniti, odnosno zabeležiti na uređaju da je on za Otvoreni Balkan I povezati ga sa platnom karticom korisnika. Na taj način više neće biti potrebno ni dopunjavanje taga.

Vozači koji koriste TAG, ostvarivaće pet odsto popusta u sve tri zemlje, ali neke detalje, poput valute i kursa po kome će se vršiti naplata, tek treba definisati.

U Srbiji se naplata putarine obavlja na oko 820 kilometara auto-puteva, na 65 naplatnih stanica. Elektronska naplata putarine je prvi put omogućena 2007. godine, a sistem je uspostavljen na svim rampama 2013. godine.

Novi način plaćanja putarine trebalo bi i da rastereti protok vozila na naplatnim rampama, a prednost za građane je što neće morati u špicu sezone da čekaju u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Pera

01.11.2022 22:48

Pa šta bi sa ovom najavom,1 Novembar prošao.Nisu valjda Ukrajinci krivi.

Biznis