Biznis vesti

Bez gužvi u špicu sa jednim TAG uređajem: Kako će izgledati naplata putarine kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju

Komentari

Autor: Zlatica Radović

18/06/2022

-

11:57

Bez gužvi u špicu sa jednim TAG uređajem: Kako će izgledati naplata putarine kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju
Bez gužvi u špicu sa jednim TAG uređajem: Kako će izgledati naplata putarine kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić/Tara Radovanović/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Vozači će uskoro plaćati putarinu elektronski, jedinstvenim TAG uređajem, u tri države - Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. To bi trebalo da bude još jedna olakšica koja je inicirana na poslednjem samitu "Otvorenog Balkana" koji je održan početkom juna na Ohridu. Dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine (ENP) u tri države članice, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi. Kako za Euronews Srbija kažu u "Putevima Srbije", primena novog sistema očekuje se do kraja letnje sezone.

"Open Balkan" elektronska naplata putarine (Open Balkan ETC) je akcija za uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u ove tri zemlje, a u "Putevima" napominju da su ENP sistemi bazirani na istoj tehnološkoj platformi, DSRC- direct short range communication. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Korisnici uređaja za elektronsku naplatu putarine će moći će koriste postojeći ENP uređaj uz prekonfiguraciju istog i registraciju svoje platne kartice na nekom od prodajnih mesta. Uređaj za ENP će biti vezan za platnu karticu korisnika, dok će sam korisnik moći da bira da li će se sredstva naplaćivati u nacionalnoj ili stranoj valuti", objašnjavaju u "Putevima Srbije".

Popust na elektronsko plaćanje 5 odsto

Kako navode, po aktuelnom predlogu, planirano je da građani Srbije u Severnoj Makedoniji i Albaniji korišćenjem ovog uređaja ostvaruju popust od 5 odsto i recipročno za građane Republike Severne Makedonije i Republike Albanije.

"Za uvođenje ovog sistema, kada su u pitanju zemlje učesnice, odnosno javna preduzeća koja se bave naplatom putarine, potrebne su odgovarajuće tehničke i organizacione pripreme na kojima se trenutno aktivno radi, a u koje spadaju učitavanje novih kodova na antenama za očitavanje TAG uređaja i drugo. Posle toga sledi i testiranje sistema, a početak primene se očekuje tokom letnje sezone", kažu u "Putevima" za Euronews Srbija.

Očekuju da će se jedinstvenim sistemom naplate povećati bezbednost u saobraćaju i da će se smanjiti gužve na auto-putevima. Novi način plaćanja putarine trebalo bi i da rastereti protok vozila na naplatnim rampama, a prednost za građane je što neće morati u špicu sezone da čekaju u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

U "Putevima Srbije" kažu da je do sada u Srbiji prodato 572.000 uređaja za elektronsku naplatu putarine.

U Srbiji se naplata putarine obavlja na oko 820 kilometara auto-puteva, na 65 naplatnih stanica. Elektronska naplata putarine je prvi put omogućena 2007. godine, a sistem je uspostavljen na svim rampama 2013. godine. 

Inače, cena putarine kroz Srbiju, za one koji kreću iz Subotice je 2.120 dinara do Preševa, dok za vozače iz Beograda do granice sa Severnom Makedonijom košta 1.490 dinara, a iz Niša - 500 ili 650 dinara, u zavisnosti na kojoj naplatnoj rampi se uključuju na auto-put. Putarina kroz Severnu Makedoniju košta ukupno 380 denara ili 8,5 evra. 

Putarina kroz Albaniju se naplaćuje za prolazak kroz tunel na auto-putu nakon mesta Kukeš, po ulasku u Albaniju. Naknada se plaća u iznosu od 5 evra, a na naplatnoj rampi je moguće plaćanje u evrima, lekama ili karticama.

Preporuka za vas

Naplatne rampe postale tesne: Na auto-putevima u maju 1,8 miliona vozila više nego lane, najavljeno proširenje 26 stanica

Komentari (1)

Dragan

20.06.2022 10:14

Jer ovi imaju ič pameti? Uspostavice se TAG naplata do kraja letnje sezone? Pa zar nije logicno da se to uspostavi pre letnje sezone da ljudi mogu nesmetano prolaziti? 200,000 kola ce na leto proci tom trasom a oni povezuju TAG na kraju leta. Svaka čast rođaci!

Biznis