Društvo

Zahvaljujući Srbiji zapadni Balkan više nije na vrhu liste s najviše migranata

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

11:25

Zahvaljujući Srbiji zapadni Balkan više nije na vrhu liste s najviše migranata
Zahvaljujući Srbiji zapadni Balkan više nije na vrhu liste s najviše migranata - Copyright Tanjug/Jovo Mamula

veličina teksta

Aa Aa

Zapadni Balkan više nije na vrhu liste regiona s najviše ilegalnih migranata koji ulaze u EU, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio Frontex.

Banjalučkim Nezavisnim novinama je u Frontexu rečeno da je u prva dva meseca ove godine registrovano 28.130 ilegalnih ulazaka u EU, a u regionu je zabeleženo 28 odsto manje ulazaka u odnosu na isti period lani.

Prvenstveni razlog novim trendovima je Srbija, koja je, kako navode, konačno uskladila svoju viznu politiku sa EU, pa više nijedna zemlja iz koje migranti ulaze u EU nema bezvizni režim s tom zemljom.

Inače, EU je odlučna da ove godine reši migrantsku krizu na zapadnom Balkanu, a ministar bezbednosti BiH Nenad Neših je za Nezavisne potvrdio pripreme  za potpisivanje sporazuma BiH i Frontexa, evropske granične službe, u završnoj su fazi.

Prema podacima Frontexa, proteklih nekoliko godina polovina svih ilegalnih migranata koji su registrovani u EU tamo je došla preko teritorije zapadnih Balkana. Iako niko to javno ne želi da prizna, najveći razlog tome je neefikasnost službi u zemljama zapadnog Balkana, koje nisu uspele da se izbore s ovim problemom, bilo zato što bi migrante samo "ispratili" do granice s EU, bilo zbog lošeg menadžmenta sistema kampova i registracije tih ljudi, pišu Nezavisne.

Zbog toga je EU pritisla zemlje regiona da, osim što treba da usklade svoju viznu politiku s EU, treba da potpišu nove sporazume s Frontexom, koji bi ovoj evropskoj agenciji dali izvršna ovlašćenja, odnosno omogućili da zajedno s regionalnim policijskim agencijama obavlja kontrolu i upravlja migracijama.

Nezavisne podsećaju da im je u Evropskoj komisiji ranije potvrđeno da EU trenutno pregovara i s BiH o pojačanom sporazumu o saradnji s Frontexom, a novi sporazum će im, kažu, omogućiti da pomognu partnerima u njihovim naporima da upravljaju migrantskim tokovima, preduprijedi ilegalne migracije i rešava prekogranični kriminal na čitavoj njihovoj teritoriji.

Inače, Frontex trenutno ima zaključene sporazume s Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom i Moldavijom, a uskoro će, najavili su, na snagu stupiti sporazum sa Severnom Makedonijom.

"Agencija može da sprovodi ove operativne aktivnosti izvan EU samo kada se potiše sporazum o statusu između zemlje u pitanju i EU. Važno je da se razume da Frontex ne igra nikakvu ulogu u tom procesu, jer se o sporazumu o statusu pregovara između Evropske komisije i zemlje koja nije u EU", pojasnili su, prenose Nezavisne.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija