Društvo

Realizovana provera obučenosti vojnika generacije "mart 2023"

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

07:58

Realizovana provera obučenosti vojnika generacije "mart 2023"
Provera obučenosti vojnika generacije "mart 2023" - Copyright mod.gov.rs/Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U centrima za osnovnu obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu realizovana je provera individualne obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "mart 2023".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, u prethodnih šest nedelja oni su se teoretski i praktično osposobljavali za rukovanje različitim vrstama pešadijskog naoružanja, ovladali su osnovnim taktičkim radnjama vojnika u borbi, realizovali sva predviđena gađanja i uspešno položili proveru fizičkih sposobnosti.

Na završnom ispitu individualne obučenosti vojnici su u toku prvog dana praktično rešavali zadatake iz taktičke obuke, dok su drugog dana pokazali znanja, sposobnosti i veštine za upotrebu sredstava i vojne opreme, nivo strojeve izgrađenosti i poznavanje Pravila službe Vojske Srbije.

Kako se navodi, i ova generacija vojnika je postigla vrlo dobre i odlične rezultate i time pokazala da je spremna za sledeću fazu obuke koja ih očekuje posle premeštaja u centre za specijalističku obuku. 

U ovim centrima oni će se osposobljavati za specijalnosti u okviru svojih rodova i službi za koje su regrutovani, nakon čega će biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije do kraja služenja vojnog roka.

Komentari (0)

Srbija