Društvo

Ministarka Grujičić obišla zdravstvene ustanove na Kosovu: "Nastavićemo da ulažemo u zdravstvo"

Komentari

Autor: Anđelka Ćup/Euronews Srbija

15/04/2023

-

17:18

Ministarka Grujičić obišla zdravstvene ustanove na Kosovu: "Nastavićemo da ulažemo u zdravstvo"
Danica Grujičić - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla je zdravstvene ustanove na Kosovu koje funkcionišu u zdravstvenom sistemu Republike Srbije. Istakla je da je njen utisak da ljudi koji su zapoleni u tim ustanovama čine sve maksimalno kako bi obezbedili narodu zdravstvenu zaštitu koja mu je neophodna.

"Ono što sam videla na pojedinim mestima je zaista zadovoljavajuće, posebno sam zadovoljna bolnicom u Pasjanu koja je izgrađena. Država Srbija ulaže zaista puno u zdrastveni sistem ovde gde živi naš narod na Kosovu i Metohiji i prema Briselskom sporazumu to je takođe naša nadležnost i mi ćemo nastaviti to da radimo", navela je. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Obraćajući se u Gračanici, rekla je da će lično obavestiti predsednika o stanju koje je zatekla. Kako je rekla, mnogo se priča o novoj bolnici Kliničko-bolničkog centra u Gračanici. "Videćemo šta i kako, gde je zastalo, jer znam da je odavno planirano. Ono što sam videla i što me je mnogo obradovalo, to je šest novih beba koje su došle na svet ovih dana ovde u porodilištu i to je nešto najlepše što se zaista u našem zdravstvu može desiti", rekla je ministarka.

Dodala je da se rade i operacije, i to ne mali broj komplikovanih operacija na godišnjem nivou, s obzirom na broj hirurga.

"Sve u svemu veliki je trud i velika želja da se pomogne narodu, da narod oseti da je zdrastveno zaštićen. S druge strane svi su tražili prvo i osnovno kadrove. Manje više opremljenost, ali kadrove su svi tražili. Evo, ova odluka nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, da će biti zaposleno oko 100 novih zdrastvenih radnika. Ono što me raduje to je da nema veliki broj lekara koji su na birou, posebno u Kosovskom Pomoravlju i ovde takođe u Gračanici", rekla je Danica Grujičić. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Rekla je i da će razgovarati sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, jer je veliki broj školskih odeljenja u srednjim medicinskim školama na Kosovu i Metohiji koje pripadaju sistemu Srbije.

"Možda bi trebalo učiniti nešto da se ide ka fiziterapeutima, da se ide ka možda pedijatrijskim sestrama, biohemičarima, videćemo šta ćemo moći tu da učinimo", dodala je i poručila da je njen posao da učini sve da zdravstvena zaštita bude dostupna ljudima. 

Komentari (0)

Srbija