Društvo

Državni zvaničnici čestitali Uskrs sveštenstvu i građanima

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

16/04/2023

-

12:31

Državni zvaničnici čestitali Uskrs sveštenstvu i građanima
Državni zvaničnici čestitali Uskrs sveštenstvu i građanima - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Vernicima i sveštenstvu koji u nedelju slave Uskrs po julijanskom kalendaru, praznik je danas čestitalo više zvaničnika uz želju da ga proslave u zdravlju i radosti i da svoje misli usmere na mir, ljubav i slogu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Vaskrs vernicima koji najveći hrišćanski praznik slave danas. Vučić je na Instagramu avucic objavio video čestitku sa ofarbanim vaskršnjim jajima, uz tradicionalni pozdrav "Srećan Vaskrs! Hristos voskrese".

Čestitajući Uskrs, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da nam je snaga najvećeg hrišćanskog praznika naročito potrebna danas "kada se i naš narod, ali i ceo svet suočavaju sa pretnjama našim najvišim vrednostima - miru, slobodi i spokojnom životu".

Slavimo Uskrs kao najveći simbol pobede života nad svim iskušenjima, kao praznik ljubavi i zajedništva, napisao je Dačić na Instagramu.

Zato nam je poruka Vaskrsa da dobro i život uvek odnesu pobedu nad svakom nevoljom, nezamenljiva u našoj borbi da očuvamo mir i da našu zemlju i zajednicu učinimo još više složnom i naprednom. Svima koji praznuju Uskrs želim mirne praznične dane, ispunjene ljubavlju prema porodici i bližnjima, poručio je Dačić.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević uputio je čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopu vojnom gospodinu Arseniju i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravoslavne veroispovesti.

"U ime pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i svoje lično, srdačno Vam čestitam nastupajući Praznik nad praznicima koji za pravoslavni svet, kao i sve hrišćane, predstavlja Radost nad radostima – svesvetlo Hristovo Vaskrsenje", navodi se u čestitki patrijarhu Porfiriju.

"Uzdajući se u Vaše molitveno zastupništvo za sve pripadnike Vojske Srbije, molim se Vaskrslom Gospodu da Vama lično, sveštenstvu, monaštvu i svemu našem blagovernom Svetosavskom narodu podari duhovnu snagu i krepko zdravlje. Vaskrsli Bogočovek Hristos da Vas udostoji da i ubuduće bogomudro krmanite lađom naše Srpske pravoslavne Crkve na mnoge i blage godine.

Želeći da u miru proslavimo Praznik Vaskrsenja Gospodnjeg, upućujem Vam pobedonosni pozdrav neprolazne radosti: Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!" dodaje se u čestitki.

U čestitki episkopu Arseniju, Vučević mu je poželeo dobro zdravlje i duhovnu snagu, uz zahvalnost za sve što čini za vojno sveštenstvo i versku službu u Vojsci Srbije. Vučević je, takođe, svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravoslavne vere, srdačno čestitao "praznik pobede Života nad smrću, Ljubavi nad mržnjom i Smisla nad besmislom – Vaskrsenje Sina Božjeg iz mrtvih".

Čestitku vernicima uputio je i ministar finansija Siniša Mali, uz želju da praznik koji simbolizuje pobedu života provedu u dobrom zdravlju i sreći, ispunjeni mirom i spokojem.

"Vaskrs je vreme da se posvetimo bližnjima, ali i da pokažemo humanost, poštovanje, toleranciju i razumevanje prema svima koji su drugačiji i različiti. To je prilika da se podsetimo na hrišćanske vrednosti i ispunimo naša srca ljubavlju, dobrotom, praštanjem", naveo je Mali na Instagramu.

Mali je istakao da jedino zajedno, složni, negujući ljubav i gledajući unapred, možemo doprineti napretku i prosperitetu Srbije, a sve za dobrobit našeg naroda. "Neka nas praznik nad praznicima nadahne mudrošću i ojača duh bliskosti i jedinstva kako bismo se lakše i bolje izborili sa svim izazovima i nedaćama pred kojima se nalazi naša zemlja i čitav svet", istakao je ministar Mali.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je čestitku građanima, vernicima i sveštenstvu koji Vaskrs slave po julijanskom kalendaru u kojoj se navodi: "Svim građanima upućujem srdačne čestitke povodom velikog hrišćanskog praznika, u uverenju da će duhovna snaga Vaskrsa, simbolični trijumf života, biti nadahnuće da u ovim teškim vremenima prevaziđemo sve izazove i iskušenja. Proslavljamo ovaj praznik sa nadom da će Vaskrs svima dati snagu i mudrost i osnažiti neprolazne hrišćanske vrline ljubavi, razumevanja i požrtvovanja, posebno danas kada nam je više nego ikad potrebno jedinstvo i zajedništvo. Želim vam da praznične dane provedete u miru, dobrom raspoloženju, zdravlju i duhovnom blagostanju. Neka radost nastupajućeg Vaskrsa ispuni dušu, srce i sve domove toplinom i ljubavlju! Hristos vaskrse!"

Čestitiku patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, sveštenstvu i vernicima, ušutila je i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, sa željom da praznik provedu u miru, radosti i blagostanju.

"U ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i u svoje lično ime, svim pravoslavnim vernicima upućujem iskrene čestitke sa željom da predstojeće praznične dane provedu u duhovnom miru i blagostanju, u svojim domovima. Slaveći dan Hristovog vaskrsnuća, slavimo pobedu života i dobra i budimo nadu u bolje sutra. Neka vam ovaj najveći hrišćanski praznik donese ličnu sreću i dobro zdravlje – Hristos vaskrse!", poručila je Dragana Milošević.

Sa porukom da Uskrs provedu u zdravlju, miru i radosti sa svojim porodicama, rođacima i prijateljima čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika uputio je i Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"Uz želje da praznik provedu u dobrom zdravlju, ljubavi i miru sa svojim bližljima najsradčnije čestitam nastupajući Vaskrs svim građanima koji ovaj praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru. Neka Vaskrs bude podsetnik na vanvremenske vrednosti zajedništva, uvažavanja, solidarnosti i tolerancije kao glavnog uslova za pristojan suživot i napredak“, naveo je Pašalić u čestitki.

Građanima i sveštenstvu koji Uskrs praznik slave po julijanskom kalendaru, čestitao je i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

"Blagosloveni uskršnji dani pružaju nam priliku da zastanemo, da oživimo nadu i veru u sebi, da se posvetimo najbližima. Neka milost i radost nastupajućeg Uskrsa u vaša srca i domove unese toplinu i ljubav koju u sebi nosi najveći hrišćanski praznik. Želim da ga, zajedno sa svojim bližnjima, provedete u zdravlju, miru i blagostanju, čiste duše i jake volje za prevazilaženjem svih izazova koji su pred nama. Od srca vam želim srećne i blagoslovene uskršnje praznike! Hristos voskrese!“, poručio je predsednik Pastor.

Čestitke povodom Uskrsa uputili i Dodik i Abazović

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, uputio je čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vernicima.

"Povodom nastupajućeg i sveradosnog praznika Vaskrsa upućujem srdačne čestitke i želim da ovo praznično vreme dočekate i provedete u duhu vekovne tradicije našeg naroda. Hristovo Vaskrsenje promenilo je istoriju ljudskog roda. Čovek je kroz Vaskrslog Hrista zadobio nadu i postao saučesnik u pobedi dobra nad zlom. Posebno to razumemo mi na ovom stradalnom prostoru, u Republici Srpskoj, Srbiji i gde god da naš ponosni narod živi", navodi Dodik u čestitki.

Premijer Crne Dritan Abazović čestitao je danas Uskrs pravoslavnim vernicima, uz poruku da treba zajednički širiti ljubav, univerzalne vrednosti i boriti se za bolje i pravednije čovečanstvo.

Želim svim pripadnicima pravoslavne veroispovesti, u Crnoj Gori, regionu i bilo gde u svetu, da čestitam Uskrs. Radujte se. Širimo zajednički ljubav, univerzalne vrednosti i borimo se za pravdu, bolje i pravednije čovečanstvo, poručio je Abazović u video poruci iz Pećke patrijaršije.

U hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici jutros je održana vaskršnja liturgija, koju je služio mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, a liturgiji su, između ostalih, prisustvovali i novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović i predsednica Skupštine glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, prenose Vijesti.

Komentari (0)

Srbija