Društvo

Besplatni preventivni pregledi u Beogradu u subotu 22. aprila

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

09:40

Besplatni preventivni pregledi u Beogradu u subotu 22. aprila
Besplatni preventivni pregledi u Beogradu u subotu 22. aprila - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" u subotu, 22. aprila organizuje besplatne preventivne zdravstvene preglede u cilju pravovremenog lečenja i očuvanja zdravlja zajedno sa Gradskom opštinom “Savski venac”. 

Građani će moći da obave besplatni preventivni pregled - ultrazvuk prostate, a prema indikacijama će se raditi i PSA test-tumor marker. 

“Pregled se može zakazati na telefon 011-3611-581 od 07 do 14 časova. Muškarcima starijim od 50 godina se preporučuje da jednom godišnje urade urološki pregled prostate kao meru prevencije karcinoma prostate. Sastavni deo urološkog pregleda je i ultrazvučno merenje dimenzija i zapremine prostate”, rekao je za Tanjug direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika “Železnice Srbije” Vlado Batnožić.

On je naveo da pregled traje kratko i bezbolan je. 

"Takođe, laboratorijsko utvrđivanje nivoa PSA je od velike važnosti za pravovremeno otkrivanje bolesti prostate. Osim medicinskih ispitivanja, od presudnog značaja je klinička slika pacijenta, da li ima simptome uvećane prostate- bolno mokrenje, učestalo ustajanje tokom noći više od dva puta radi mokrenja, otežano započonjanje i završavanje akta mokrenja, izmenjen , tanak mlaz urina. Sve su ovo simptomi koji su jedan od pokazatelja da bi trebalo zakazati pregled prostate. Godišnje u Srbiji oboli 3.100 ljudi od raka prostate”, rekao je Batnožić. 

 

Komentari (0)

Srbija