Društvo

Otkriven spomenik patrijarhu Irineju u Nišu, prisustvovao Porfirije

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

18:13

Otkriven spomenik patrijarhu Irineju u Nišu, prisustvovao Porfirije
Otkriven spomenik patrijarhu Irineju u Nišu, prisustvovao Porfirije - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

U porti niškog Sabornog hrama danas je otkriven i osvećen spomenik pokojnom patrijarhu Irineju, u prisustvu sadašnjeg patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija.

Porfirije je naveo da je blagoslov što su se prisutni okupili na otkrivanju i osvećenju spomenika blaženopočivšem patrijarhu Irineju i tako otvore svoje srce i dušu za sve ono što je patrijarh Irinej ostavio.

"Sabrali smo se da u radosti vaskrsenja Hristovog osvetimo ovaj njegov spomenik, ali istovremeno da se molimo Bogu za njega i za spasenje njegove duše, jer molitva crkve je potrebna svima, ali isto tako da se molimo da on Boga moli za nas, jer sam siguran da je u naručju božijem i da je u njegovoj blizini", rekao je Porfirije na otkrivanju spomenika u Nišu.

Porfirije je naveo da je patrijarh Irinej ostavio i predao narodu ono što je primio od Hrista, crkve, svetih otaca i praotaca.

Printskrin/Tanjug video

 

"To je baš ono što je i naš znak ovih dana, praznik i slava svih nas pravoslavnih hrišćana-to je rođeni, u telu ovaploćeni sin božiji, ali i postardali i raspeti a što je najvažnije i vaskrsli Hristos, to je ono što smo primili od svih naših prethodnika a u novija vremena od patrijarha Irineja i to smo dužni da predamo, sve ostalo su struje i nanosi koji dođu i prođu, ali živi Hristos kao kamen temeljac našega života je onaj koji treba da bude na prvom i najavžnijem mestu u našim životima", poručio je Porfirije.

Dodao je da bez obzira na padove u životu i nedaće sa kojima se ljudi suočavaju, verom u Hrista uvek će mu se vraćati i biti na istinski pravom putu, makar nakratko delovalo da su izgubljeni.

Porfirije je naveo da je patrijarh Irinej posedovao mnoge hrišćanske osobine, među kojima se posebno ističu skromnost i smirenje.

Printskrin/Tanjug video

 

"Patrijarh Irinej je bio staroga kova, monah, hrišćanin, pastir i Srbin. On je imao ono što je najvažnije i iz čega je sve ostalo izviralo-blaženu skromnost, hrišćansku vrlinu, hrišćansku pravoslavnu prostotu istinskog i pravog podvižnika", rekao je Porfirije.
 

Komentari (0)

Srbija