Društvo

U MUP 1.300 pripadnika nacionalnih manjina, a Žaklina je jedna od njih: Manjinske stranke poručuju da je cilj još daleko

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2023

-

15:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svake godine Srbija dobije oko 1.000 novih policajaca. Iako prema zakonu Ministarstvo prilikom zasnivanja radnog odnosa treba da vodi računa o odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina, manjinske stranke smatraju da na terenu to nije slučaj. Ukupno ih je u MUP-u zaposleno 1.300, a neki od njih za Euronews Srbija kažu da lokalno stanovništvo otvorenije komunicira sa predstavnicima policije koji su njihove nacionalnosti.

Profesionalni put svakog policijskog službenika u Srbiji počinje u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Da bi tu uniformu obukao, polaznik, između ostalog, mora da ima srpsko državljanstvo, bez obzira na to koje je nacionalnosti.

Policijsku uniformu nosi i subotičanka Žaklina Besedeš, polaznica obuke mađarske nacionalnosti. Njeno prezime koje stoji na prednjoj strani uniforme, kaže Žaklina, ovde nije važno, ali će biti olakšavajuća okolnost za njene brojne sunarodnike iz Subotice.

"U Subotici zaista ima mnogo pripadnika mađarske nacionalnosti i smatram da je važno da njima pokažemo da nisu sami, da ima ljudi koji ih razumeju i kada nam se obrate, možda više toga kažu, što će nama naravno pomoći kako bismo mogli njima što više da pomognemo", kaže Žaklina Besedeš za Euronews Srbija.

Zakon o policiji je po ovom pitanju izričit - "prilikom zasnivanja radnog odnosa Ministarstvo vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva, odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina i poznavanju jezika i pisma koji je u službenoj upotrebi na teritoriji jedinice lokalne s amouprave ... ".

Iz Saveza vojvođanskih Mađara kažu da je broj policajaca mađarske nacionalnosti u Vojvodini daleko od zadovoljavajućeg.

"Naš je cilj godinama da što se tiče srazmere pripadnika nacionalnih manjina u državnim organima to bude približno u sastavu stanovništva i jako smo daleko od toga”, kaže Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Pastor: Izuzetno je mali broj pripadnika nacionalnih manjina

Dodaje da zasad nema egzaktnih statističkih podatka o broju pripadnika nacionalnih manjina u državnim organima i ističe da je to posledica devedesetih godina.

“Izuzetno je mali broj pripadnika nacionalnih manjina, i mađarske nacionalne manjine i svih drugih manjina u ovim državnim strukturama", kaže Pastor.

Te posledice devedesetih godina osetio je i policijski službenik Nenad Tairović, predsednik Evorpske asocijacije policijaca nacionalnih manjina. Nailazio je, kako kaže, na diskriminaciju i od strane svojih nadređenih zbog toga što je Rom.

"Ako smo realni, ne može pripadnik većinskog naroda da uđe u jedno naselje gde živi više od 90 odsto pripadnika jedna nacionalne manjine. Pripadnici nacionalnih manjina iz tog naselja biće otvoreniji i daleko će ta komunikacija biti bolja kada se u tom naselju pojavi pripadnik te nacionalne manjine”, kaže Tairović za Euronews Srbija.

"Kandidati nisu dužni da se izjasne o nacionalnosti"

Iz Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici kažu da kandidati nisu dužni da se izjasne o svojoj nacionalnosti. Sa druge strane, dodaju da godinama unazad rade na promiciji kursa za policijske službenike u manjinskim sredinama, kako bi se prijavio što veći broj pripadnika nacionalnih manjina.

"Mi po zakonu nemamo pravo da insistiramo da se neko izjasni kojoj nacionalnoj manjini pripada. Ali smatramo da sve što možemo da uradimo i činimo da bi pripadnici nacionalnih manjina konkurisali, došli na obuku, naravno završili i sutra zasnovali odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova”, kaže Žarko Jelača, zamenik načelnika Centra za osnovnu policijsku obuku.

Iako Zakon danas omogućava pripadnicima nacionalnih manjina i sa dvojnim državljanstvom da se prijave u Centar za policijsku obuku, prehodni Zakoni to nisu dozvoljavali. Novi Zakon o policiji predsednik Sindikata policije i policijskih starešina vidi kao propust.

"Šta ako neko ko ima dvojno državljanstvo, recimo mađarsko, radi za tajnu službu? Iznosi podatke. Ne bavi se on prodavanjem kikirija nego bezbednosti. Šta će nam onda državna bezbednost? Ako jednog dana budem ministar, ja ću sve te ljude da očistim da moraju da se odreknu drugog državljanstva ako hoće da rade u policiji", kaže Božo Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih službenika.

Svake godine uniformu obuče oko 1.000 novih policajaca. Broj pripadnika nacionalnih manjina u redovima MUP-a iznosi 1.300, što je nešto više u odnosu na samo jednu generaciju budućih policijaca.

Komentari (0)

Srbija