Društvo

EU nedelja mogućnosti od 15. do 21. maja: Prilika za realizaciju projekata, finansijsku podršku i edukaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2023

-

10:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

EU nedelja mogućnosti je serija događaja koji pružaju građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja, održaće se od 15. do 21. maja u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a nedelju partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije. 

Sesije i debate koje će se održati obuhvatiće različite oblasti - ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju i poljoprivredu, svi zainteresovani građani moći će da učestvuju uživo ili onlajn. Prijava za događaj je obavezna na platformi eumogucnosti.rs, ali je i besplatna. 

"Cilj je da na jednom mestu i formatu objedinimo sve mogućnosti koje EU nudi građanima, što u novčanom smislu, što u tehničkoj podršci ili savetovanju, da pokrenu svoj biznis da kupe novu opremu za svoj biznis, svesni smo da Srbija nudi mnogo toga, međutim, do sada to nije sve bilo viljidvo na jednom mestu i kroz ovu nedelju pružamo tu mogućnost u tri grada", rekao je savetnik za evropske integracije i ekonomiju Delegacije EU u Srbiji za Euronews Srbija, Oliver Šarov. 

U Beogradu će se od 15. do 18. maja govoriti na temu biznisa, ekonomije, mladih, civilnog društva, obrazovanja i sporta. Zatim, se događaj premešta u Niš 19. maja gde će svi zainteresovani moći da čuju nešto više o lokalnom razvoju i zelenoj tranziciji. EU nedelja mogućnosti se završava u Novom Sadu na Poljoprivrednom sajmu sa temom poljoprivrede. 

"Svi oni koji možda preferiraju onlajn prostor ili ne mogu da učestvuju uživo, onlajn će imati mogućnost da postavljaju pitanja i dobiju odmah odgovore, tako da će imati utisak kao da su uživo na događaju", rekla je za Euronews Srbija Jovana Božičković iz EU info centra.  

Od finansijske pomoći do slobodnog putovanja, edukacije i razmene iskustava glavna je poruka EU nedelje mogućnosti. 

"Cilj je povećanje srpskih firmi koje posluju na evropskom tržištu"  

Prvog dana ovog događaja u fokusu će biti ekonomija, a Šarov kaže kako su ekonomski odnosi Srbije i EU odlični, da je veliki broj srpskih firmi uveliko deo ekonomske svakodnevice Evropske unije i da je prošle godine ukupna trgovinska razmena sa EU bila 60 odsto. 

"Naš cilj je da još povećamo broj srpskih firmi koje posluju na evropskom tržištu, kroz radne podrške koje nudimo kroz EU nedelju mogućnosti, odnosno projekte koje ćemo kroz to da promovišemo, gde firme imaju mogućnost da kupe novu opremu, unaprede svoju proizvodnju, a inovatori da pokrenu nove firme", rekao je Šarov. 

Odličan primer koliko podrška koju pruži Evropska unija može značiti je Stefanija Lukić, direktorka kompanije Just Smart čiji je proizvod shtreber.com, platforma za edukaciju dece, koja je dobila pomoć fonda EU za svoj projekat. 

"Mi smo krenuli 2015. godine kada digitalizacija obrazovanja i učenje preko interneta nije bilo tako popularno, međutim, već 2019. kada smo dokazali da to radi i da dece zaista žele ovako da uče, iz inovativnog fonda smo dobili podršku i sredstva od EU. To je bila neverovatno stvar za nas", kaže Lukić.

Lukić kaže da je ovo sada najpopularnija platforma za učenje u Srbiji, ali da ništa od toga ne bi bilo bez sredstva iz EU. 

"Nije čak ni finansijska struktura toliko važna, već priznanje, edukacija i šta sve naučite kad prolazite kroz te konkurse, kakve vi stvari morati da ispunite da ta sredstva zapravo dobijete. Paket koji smo mi dobili je novac, podrška, priznanje ali i veliko znanje koje sada nosimo", ističe Lukić. 

"Svako ulaganje i podrška koju pružamo Srbiji je ulaganje u budućnost EU"

Božičković kaže da EU mladima nudi različite mogućnosti za studiranje, volontiranje, kao i sticanje novih znanja. Mada, takođe pruža i podršku različitim nastavnicima, profesorima, naučnicima i istraživačima.

"Ovaj događaj je namenjen svakome ko ima neku ideju i projekat, za svakoga ko svoju zajednicu želi da unapredi na bilo koji način, ovo je prava prilika da vide kako to da urade", dodaje Božičković. 

Motiv EU da daje bespovratna sredstva je, kako kaže Šarov, "vrlo jasan, budućnost Srbije je EU i mi smatramo da je svako ulaganje i podrška koju pružamo Srbiji, ulaganje u budućnost Evropske unije", zato što će jednog dana Srbija neminovno postati deo ove zajednice. 

"Nije samo da Srbija dobija neku podršku zato što mora da se razvije, već ona mnogo toga nudi EU – od vrhunskih poljoprivrednih proizvoda, vina, razvoja tehnologija u biotehnologiji, IT-a i svega ostalog, što dokazuje i broj firmi koje već uspešno posluju na evropskom tržištu i broj firmi iz Evrope koji su Srbiju odabrali kao destinaciju za svoju investiciju", zaključuje Šarov.   

 

Komentari (0)

Srbija