Društvo

Begović: Genetski podaci građana Srbije sigurni

Komentari

Autor: FoNet

28/04/2023

-

11:34

Begović: Genetski podaci građana Srbije sigurni
Jelena Begović - Copyright Promo/Siniša Dugonjić/Inicijativa Digitalna Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da građani Srbije mogu da budu potpuno sigurni da je država uradila sve da genetski podaci građana ostanu u zemlji.

Jelena Begović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radiotelevizije Srbije, najavila da ove godine počinje gradnja "Bio 4" kampusa u Srbiji.

Već su potpisani prvi ugovori, a među poslednjima i Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom Bi-Dži-Aj grupa. Ta kompanija je u Srbiji otvorila centar za bioinformatiku, a dogovorena je i saradnja sa fakultetima Beogradskog univerziteta, rekla je Jelena Begović.

Ona je izjavila da saradnja sa tako velikim kompanijama, ali i istraživačkim centrima koji diktiraju razvoj novih tehnologija, u ovom slučaju sekvencioniranje DNK, omogućava da se u naučnom smislu napravi veliki korak napred.

"Radimo na tome da naši genetski podaci idu u našu bazu podataka i da su potpuno sigurni. Građani mogu da budu sigurni da smo uradili sve da genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima", poručila je Jelena Begović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija