Društvo

Šokantni incidenti dan nakon tragedije: Deca imitiraju ubicu i prave njegove profile na internetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2023

-

17:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Samo dan posle tragičnog događaja na u školi na Vračaru, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Jefimija" u Obrenovcu doneo je u školu plastični pištolj, izvadio ga iz ranca i pokazao drugarima iz odeljenja. Ovaj incident se dogodio odmah nakon minuta ćutanja kojim su deca odala poštu nastradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Tragedija koje Srbiju uzdrmala u temelju, stvorila je napetu atmosferu u školama širom zemlje a policija je pozivana u Obrenovcu, beogradskom naselju Kaluđerica, Vojvodini... Svakako najozbilnji incident odigrao se danas u beogradskoj školi "Ruđer Bošković" gde je tinejdžerka, najverovatnije nožem, povredila jednog učenika i nastavnicu. Kako su naveli u MUP-u, policija je reagovala i devojčica je privedena.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od dečaka u obrenovačkoj školi krenuo je da ga baci plastični pištolj u kantu za otpatke, ali mu se na putu preprečio drugi učenik koji je krenuo njime da maše po učionici, što je uplašilo decu i nastala je vika. Iz MUP-a je Euronews Srbija potvrđeno da će policija obaviti razgovor sa učenikom sedmog razreda koji je izvadio plastični pištolj, kao i sa njegovim ocem.

Međutim, tu nije kraj događajima u školama koji aludiraju na ubistvo na Vračaru. Ubrzo su se pojavili i navodi da je devetogodišnji dečak iz škole "Desanka Maksimović" napravio spisak dece koju navodno želi da ubije, kao i da je pored toga, svaki put kada bi ušao u školu simulirao kao da puca na pripadnika obezbeđenja. Prema medijskim navodima, pomoćnik direktora te škole je jutros policiji prijavio da je u dužem vremenskom periodu imao problem sa učenikom trećeg razreda, a za Euronews Srbija je u MUP-u rečeno je samo da su oko 9.50 dobili poziv u vezi sa incidentom i da je istraga u toku. 

Policija je reagovala i po sličnoj prijavi iz OŠ "Miloje Vasić" u Kaluđerici u kojoj je navedeno da se pojavio dečak koji ima "spisak učenika". 

"Prijavljeno je da jedan od učenika te škole ima spisak. Trenutno je policija na terenu i utvrđuju se sve radnje", rekli su u policiji.

Tanjug/AP/Miloš Miškov

 

Na društvenim mrežama se pojavila prepiska jednog od učenika te škole sa majkom u kojoj on piše da je učenik sa spiskom imao nalog na TikToku koji aludira na dečaka koji je juče uhapšen zbog pucnjave na Vračaru.

Takođe, već juče je predsednik Republike u svom obraćanju skrenuo pažnju na slučaj gde je, kako je rekao, jedan učenik u Vojvodini zapretio da će učiniti isto što i dečak iz škole "Vladislav Ribnikar".

"Odmah smo reagovali, zatvorili školu, odveli dete da se sa njim razgovara. Naravno, bila je potpuno besmislena pretnja", rekao je Vučić. 

A da tragedija iz Beograda na negativan način odjekuje i među decom u regionu, pokazuje i to što je mladić iz Bihaća na društvenim mrežama zapretio da će "učiniti krvavi pir kakav se desio u Srbiji", preneo je portal Klix. Objavljen je i njegov zastrašujući post koji je izazvao veliko uznemirenje:

"Onaj dečak što je ubio osmero dece je kraljina za mene! Onakvo nešto i ja spremam već duže vreme za ekonomsku školu u Bihaću. Biće nezapamćen masakr u Bihaću, to vam se kunem životom! Kad ste me znali svi osuđivati i izbegavati, zbog toga će da bude terror", napisao je on, dok je iz Mešovite srednje škole Bihać saopšteno da su nadležni organi na vreme reagovali i da nema potrebe za panikom.

Mladić koji je rođen 2005. godine uhapšen je zbog sumnje u izvršavanje krivičnog dela "ugrožavanje sigurnosti".

"Šta se dešava sa našom decom?"

Svaki od ovih slučajeva sam po sebi veoma je zabrinjavajući, a svi oni zajedno izazivaju reakcije neverice jer se mnogi pitaju da li je moguće da se takve stvari događaju samo dan posle tragedije koja je duboko potresla društvo, a na društveni mrežama često se mogu videti komentari u kojima se pita: "šta se dešava sa našom decom?". 

Deo odgovora nudi profesor psihologije kriminala Borivoje Radovanović koji istile da zbog "bombardovanja" informacijama o masovnim ubistvima u školama kod dece postoji opasnost od mehanizma imitacije. Plaši se i da bi u školama u Srbiji moglo da bude još nekih oponašanja od strane drugih učenika.

"Institiram stalno na tome da ni društvo, ni škola pogotovo, ni porodica nemaju više uticaja na to kriminalno ponašanje. Uticaj postoji od strane vršnjačkih grupa i stranih medija", rekao je Radovanović za Euronews Srbija dodajući da je to realnost.  

Kako je naglasio, iz toga vidimo da je "vršnjački uticaj ili kopija američkih masovnih ubistava možda razlog" zbog čega se i dogodila tragedija na Vračaru. 

EPA/ANDREJ CUKIC

 

Da u društvu postoje grupe koje će podržavati neku drugu stranu i koje će otvarati neka pitanja smatra i Bojana Jevtović, savetnica programa za razvoj adolescenata i mladih u UNICEF-u. Njena poruka je da moramo da pratimo promene  kod dece i da znamo kako da reagujemo. 

"Da budemo svesni lanca podrške koji postoji - da li je to Institut, Dom zdravlja, psiholog/pedagog u školi, samo da budemo svesni ko je na raspolaganju i roditeljima i deci. Ono što je naš veliki strah jeste način na koji se izveštava o ovoj situaciji. Činjenica je imitiacija i obožavanje nekog kulta koji je potisnut i podstaknut senzacionalističkim objavama u medijima”, navela je Jevtović za Euronews Srbija.

"Pedeset odsto svih mentalnih poremećaja se javlja u adolescentnom dobu"

Bojana Jevtović napominje da često zaboravljamo da je adolescentski period najranjiviji za mlade osobe jer oni tada dovode u pitanje svoj identitet i traže vrednosti koje će da usvoje. 

"Svi podaci pokazuju da se 50 odsto mentalnih poremećaja javlja u adolescentskom dobu, a 75 odsto do 24 godine. Što pre reagujemo i pružimo intervenciju, mi obezbeđujemo kvalitetan život pojedincu. Imamo jaku stigmu, sistem kojem je potrebna podrška i alati kako bi što bolje odgovorio. Nije jednostavno pitanje postoji li jedna greška", rekla je ona.  

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović, govoreći o ekstremnim reakcijama onih koji su na neprimeren način dali podršku detetu koje je pucalo, poručuje  da bi njima trebalo da se bave određene stručne institucije, kao i da bi trebalo kontaktirati njihove roditelje. Ona je K1 navela da ekstremna ponašanja dečaka i devojčpica mogu da postoje, i da će upravo će jedna od mera koju će predložiti ministru biti rad u zajednici i prepoznavanje neverbalnih poruka deteta u porodici. 

Tanjug/AP

 

Kada je reč o tome šta sve utiče na decu, ona smatra da bi im trebalo dopustiti da gledaju sve da bi se čuo njihov način razmišljanja o nekom filmu ili emisiji, jer iz toga može mnogo toga da se zaključi - zašto dete želi da liči na nekog negativca, a ne na pozitivnog lika. 

"Dete u vrtiću , kada se naljuti, ono se povuče i upadljivo reaguje. Polomi ili bije druga. Sa njima već tada treba posebno radi, da psoiholog uključi i roditelje. Decu, još u predškolskom periodu treba identifikovati, da to dete ne bi postalo ovaj dečak o kome danas govorimo", poručila je Slavica Đukić Dejanović.  

Na idelaizaciju monstruonznog postupka mora odmah da se reaguje, smatra i psihijatar Nevena Čalovska koja je dala izjavu za Tanjug.

"Propustili smo šanse jer godinama imamo eskalaciju nasilničkog ponašanja koje se normalizuje time što se na njega ne reaguje. Povukli smo se u sebe, svoje domove, u svoje nekakve mehure, družimo se sa istomišljenicima, a moramo biti proaktivni i socijalno odgovorni, vaspitavati solidarnoist, empatiju, savest - to su vrednosti koje su zanemarene", rekla je Čalovska.

Histerija na društvenim mrežama

Dok je najveći deo Srbije juče zanemeo zbog nezapamćene tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar”, komentari i postupci pojedinih tinejdžera koji su podržavali ubistvo dece i radnika obezbeđenja pojačali su šok u javnosti, ali i izazvali veliku uznemirenost među decom, roditeljima ali i stručnjacima.

"Kralj", "Brat lagan", "Najjači si mali", "Count kill" - iako bi se moglo pomisliti da govorimo o frazama iz neke video igrice, to su zapravo samo neki od zabrinjavajućih komentara koji su osvanuli na društvenim mrežama posle masovnog ubistva u školi na Vračaru. Većini takvih objava teško je naći pravi izvor jer su mnogi profili brzo obrisani, ali je trag o njima ostao kao veliko uznemirenje.

Kada su ovako velike tragedije u pitanju, nažalost, veoma su aktivni "internet trolovi", pa se tako na Instagramu pojavilo nekoliko desetina lažnih naloga koji nose ime dečaka koji je juče počinio zločin. Pored toga na TikTiku su se mogli videti komentari koji afirmativno govore o tom događaju poredeći dečaka koji je pucao sa likovima iz filmova i serija.

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (1)

Alek

06.05.2023 15:25

Postoji lek za to. Decu koja čine incidente, a i drugu, treba ovih dana dovoditi do "Ribnikara" pa i na sahrane da shvate kakav je bol i nesreća učinjen.

Srbija